Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Суховейко: Фермерският глас в Полша няма чак толкова голяма тежест, става въпрос за имиджа на управляващите

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"За полския премиер Доналд Туск е важно да запази самообладание и да покаже, че иска да работи в интерес на земеделците и потенциално на този електорат". 

Това коментира пред БНР журналистът и медиен анализатор Мира Суховейко относно натиска на протестиращите срещу украинското зърно земеделци и ролята на Полша като най-верен съюзник срещу Русия.

"Полша трябва да защити своята политика, която е силно подкрепяща Украйна, и своите интереси от гледна точка на безопасността на държавата. Тези антиукраински настроения, които в момента виждаме, че полека лека се появяват особено сред ферметите, трябва по някакъв начин да бъдат възспрени. От една страна Туск е длъжен да спре тези протести и да помогне по някакъв начин на полските фермери да се справят в тази трудна ситуация. Но от друга страна е доста важно да не бъдат обвинявани за тези проблеми на полските фермери украинците и ситуацията в Украйна, а по скоро да се посочат други виновни. Тук Туск се справя доста добре. Посочва както Русия като основен виновен за ситуацията в региона, така и вноса на земеделски продукти от Беларус и Русия", коментира Мира Суховейко в интервю за предаването "Събота 150". По думите ѝ Туск се опитва да балансира в това отношение, което не е лесно

Тя отбеляза и значението на предстоящите местни избори в ПолшаФермерите са жители на малки населени места и често те гласуват за други партии, различни от тази на Доналд Туск или неговата коалиция, подчерта още журналистът и напомни, че партията на полския премиер е на големите градове. 

Според нея тежестта на фермерите като избиратели не е толкова голяма

"Фермерският глас в Полша няма чак толкова голяма тежест. Става въпрос за имиджа на управляващите и затова как те се справят с този проблем, как те ще разрешат този проблем или по скоро как ще проведат спора със земеделците и с Украйна. Това може да покаже до каква степен са готови да защитят интересите на полските граждани".

По думите на Мира Суховейко тази политическа ситуация за полския премиер е сложна, но не е невъзможна. Тя обясни, че това е проблем, чиито източници са отвън, а не са вътре в страната. Според нея Туск в доста отношения е в удобна ситуация:

"Би могъл голяма част от тази тежест на този проблем, който в момента има със земеделците, да го прехвърли на своите предшественици и на Брюксел. И да се опита да изиграе тази карта, че той е един силен играч в Брюксел". 

Полското правителство има доста тежка задача пред себе си, свързана с реформата в правосъдната система, коментира още Суховейко. Според нея хаосът е пълен и Туск не е направил кой знае какво, за да промени ситуацията. Но:

"Също показа на Брюксел, че е готов да вземе твърди мерки, за да реши този проблем и че тръгва в посоката, показана от Брюксел, а не продължава по следите на своите предшественици".

Цялото интервю на Весела Владкова с Мира Суховейко в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50