Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц: Разследва се "много сериозен" теч на данни от армията

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че се разследва "много сериозен" теч на данни от армията. Германското министерство на отбраната потвърди, че е била "прихваната" комуникация на военновъздушните сили на страната.

По-рано Франс прес съобщи, че министерството на отбраната на Германия проверява дали видеоконферентен разговор между германски офицери за войната в Украйна, в който са обсъждани поверителни данни, е бил подслушван. Запис от разговора беше публикуван в руските медии.

Ръководителката на спонсорирания от руската държава телевизионен канал АрТи Маргарита Симонян вчера публикува 38-минутен аудио запис с твърдение, че на него се чуват германски офицери, които обсъждат възможната употреба от украинските сили на германските ракети "Таурус" и тяхното потенциално влияние, по-конкретно, ако те биват използвани за поразяване на цели като моста над Керченски проток, свързващ Русия с Кримския полуостров, който беше анексиран през 2014 г.

В записа става въпрос още и за употребата на ракети, осигурени на Киев от Франция и Великобритания, които обаче са с по-малък обсег.

"Това, което беше съобщено е много сериозен въпрос и следователно ще бъде разследвано много внимателно, много усилено и много бързо, защото е необходимо", заяви германският канцлер Олаф Шолц, който днес е на посещение в Рим и Ватикана.

Говорител на германското министерство на отбраната е заявил пред Франс прес, че се разследва дали "са били прихванати комуникации на военновъздушните сили".

На дипломатически форум в Турция, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров коментира записа с думите, че Украйна и съюзниците й "не желаят да променят курса си и искат да нанесат стратегичско поражение на Русия на бойното поле".

"Не знам как да опиша случилото се. Но колегите ни от НАТО очевидно са въвлечени. И не знам как ще го обяснят на своето население", посочи Лавров.

Говорителката ва руското външно министерство Мария Захарова пък настоя Германия "бързо" да даде обяснения за обсъжданията, като "опити да се избегнат отговори ще се приемат за признаване на вина".

Според германски експерти, запитани от списание "Дер Шпигел", записът е автентичен. Списанието пише още, че видеоконференцията не е била проведена по секретна мрежа на армията, а по платформата "УебЕкс" (WebEx).

Франс прес припомня, че Киев настоява отдавна Германия да ѝ изпрати ракети "Таурус", които могат да достигнат цели на до 500 километра.

Германският канцлер Олаф Шолц към момента отказва, опасявайки се, че това може да доведе до ескалация на конфликта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Химична реакция при производството на наркотици предизвикала взрива в Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково образувa досъдебно производство за повредено имущество на значителна стойност чрез взрив. Експлозията стана вчера, в 5.30 сутринта, в апартамент на 10-ия етаж на улица "Видин" в града. Според разследващите взривът е причинен от химична реакция при производство на наркотични вещества. Жилището е на 45-годишен..

публикувано на 15.05.24 в 12:41
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Глоба от 13 000 евро за крайнодесния Бьорн Хьоке

Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" беше осъден от германски съд за използване на забранен нацистки лозунг. Бьорн Хьоке, който оглавява "АзГ" в източната германска провинция Тюрингия, беше глобен с 13 000 евро за закриване на предизборна реч през 2021 г. с фразата: "Всичко за Германия!". Тази фраза е забранена в..

публикувано на 15.05.24 в 12:18

С 3,5% нараства средната работна заплата, в столицата е над 3000 лв.

През първото тримесечие на тази година средната работна заплата за страната достига 2198 лева, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Тя нараства с 3,5% в сравнение с края на миналата година и с малко под 17%  на годишна база.  В столицата средната заплата надхвърля 3000 лева. Икономическите дейности с най-високи средни..

публикувано на 15.05.24 в 11:58
Кадър от филма „С деца на море”

Показват българска филмова класика в Париж

Българска филмова класика с френски субтитри ще бъде показана във Филмотеката на Латинския квартал в Париж. В серия от прожекции, организирани от българо-френската асоциация "Artavenir", зрителите ще видят незабравими заглавия от историята на българското кино. Националният филмов център е откликнал позитивно на поканата да предостави..

публикувано на 15.05.24 в 11:58
Борислав Сарафов

Борислав Сарафов поиска ВАС да се произнесе за глобите за работодатели

Заради противоречива съдебна практика временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Върховния административен съд (ВАС) да каже може ли Инспекцията по труда да налага глоби и имуществени санкции на работодателите, които бавят изплащането на заплати. В практиката на административните съдилища се очертават две..

публикувано на 15.05.24 в 11:51

Полицията в Перник с мерки за абитуриентските балове

Полицията в Перник предприе мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Мерките са координирани с Регионалното управление на образованието, с ръководствата на училищата, общините и..

публикувано на 15.05.24 в 11:42
Димитър Главчев

Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11% на пенсиите от 1-ви юли тази година.  Решено: Увеличават пенсиите с 11% Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за 9 юни върви по план, отчете премиерът пред министрите. Служебният..

публикувано на 15.05.24 в 11:33