Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп спечели първичните избори в още три щата

Доналд Тръмп на предизборно събрание в Ричмонд, хВирджиния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп спечели пълна победа срещу Ники Хейли в събраниятана Републиканската партия в щатите Мичиган, Мисури и Айдахо за президентската номинация.

С победата си в трите щата Тръмп продължи пътя си към номинацията без загуба, след като спечели всички партийни събрания или първични избори на републиканците, проведени досега. В Мичиган той взе всичките 39 делегати в събранието за номиниране на кандидатурата на Републиканската партия, вотът в Мисури, който беше спечелен с огромно мнозинство, му донесе още 51 делегати, а в Айдахо Тръмп си осигури подкрепата на 85% от присъстващите на събранията, като прибави още 32 делегати. 

Общо Тръмп добави 122 делегати в съботния ден, с което удвои общият им брой, а Ники Хейли не можа да спечели дори един. За спечелването на кандидат-президентската номинация на Републиканската партия са необходими 1215 делегати. 

Следващата седмица е така наречения „Супер вторник“, който е най-възловата дата в календара на първичните избори. Тогава избирателите в 15 американски щата и една територия ще гласуват за предпочетения от тях кандидат. Ники Хейли вече заяви, че ще остане в надпреварата поне до Супер вторника, който ще покаже дали тя има някакви дори хипотетични шансове да се пребори за номинацията.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нарушения и нестартирали машини във Велико Търново

Работата на секционните избирателни комисии в област Велико Търново започна с нарушения. Проблеми има и в достъпността на секцията в областната болница. Не стартираха и някои от машините.   В една от секциите на избирател е било неправомерно разрешено за единия вот да гласува с машина, а на другия – с хартиена бюлетина. Избирателят се е..

публикувано на 09.06.24 в 09:59

"Галъп": 4% е избирателната активност към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %.  Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на..

публикувано на 09.06.24 в 09:37

Ройтерс: Българите се отправят към урните за шестите си парламентарни избори за три години

Българите се отправят към урните за шестите си парламентарни избори за три години, съобщава агенция Ройтерс. Според анализатори, малко вероятно е вотът да доведе до стабилно правителство, което да сложи край на продължителната политическа нестабилност и да деблокира икономическите реформи. Последните проучвания на общественото мнение..

публикувано на 09.06.24 в 09:28
Машина за гласуване

Колко са машините с проблеми?

5 са спрените машини до момента - във Варна, София, Кюстендил и Шумен Това съобщи Росица Матева от ЦИК в ефира на "Хоризонт". Вчера, при проверка в деня за размисъл, машината в Сиатъл не е проработила, но се очаква днес да се стартира отново.  По сигнали към ЦИК от началото на изборния ден при две машини не се отпечатва гласуването. На едното..

публикувано на 09.06.24 в 09:27
Служебният премиер Димитър Главчев гласува в столичното 5 ОУ

Служебният премиер Главчев се надява след изборите бързо да се състави правителство

Служебният премиер Димитър Главчев се надява след изборите бързо да се състави правителство: Главчев гласува в 53-а секция в столичното 5 Основно училище "Иван Вазов": "Гласувах политиците да са почтени и да работят в интерес на хората, да поставят обществените интереси над личните. Надявам се бързо да бъде сформирано правителство,..

публикувано на 09.06.24 в 09:10

ЦИК: Изборният ден протича нормално

Нормално протича изборният ден, в който днес гласуваме за национален и за европейски парламент. Това съобщиха от ЦИК минути преди 9 ч. Първи информации в ЦИК: Изборният процес е започнал нормално ЦИК прие решение да окаже на РИК, че има ред, по който се подават сигналите за проблеми с машините. Това беше предприето заради разнопосочените начини..

публикувано на 09.06.24 в 09:02

От журналистиката до манастира – сестра Павла ще гласува

Преди повече от 100 години, за разлика от сестра Павла сега, жените у нас не са били допускани до избирателните урни. Преди 140 години в Княжество България се провеждат първите избори за народни представители в новоосвободената ни държава. Три жени се явяват в избирателното бюро в Русе и заявяват желанието си да гласуват. Те обаче не..

публикувано на 09.06.24 в 08:57