Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настъплението на руските сили е било спряно край Авдеевка

Украински бойци на позиция край Авдеевка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е изстреляла тази нощ 22 бойни дрона срещу Украйна, предаде Ройтерс. Противовъздушната отбрана е успяла да унищожи 18 от тях над Одеския регион. По-рано украински медии съобщиха, че са се чули взривове в Одеса. Обявена беше и въздушна тревога.

Украинските сили са спрели руското настъпление край източния град Авдеевка, завзет от Русия миналия месец, съобщи военен говорител. А ръководителите на украинската отбрана са обсъдили военните нужди на Украйна с американския министър на отбраната Лойд Остин.

Русия частично контролира още две села, но настъплението на руските сили е било спряно край Авдеевка, съобщи украинският военен говорител Дмитро Лихови. По думите му, те се съсредоточават по-нататък на юг, около село Новомихайловка, където "прехвърлят подкрепления от далечния тил на Русия".

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че той и главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски са обсъдили с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин ситуацията на фронтовата линия и доставките на оръжия.

Разговори са били проведени и с британския министър на отбраната Грант Шапс и с началника на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин. Сирски добави, че дискусиите са били съсредоточени върху нуждите на украинските военни и укрепване боеспособността на украинските военноморски сили с помощта на съюзниците на Киев.

Френският президент Еманюел Макрон ще посети днес чешката столица Прага, за да изясни позицията на страната си по чешкия план за закупуване на оръжия извън Европа за опустошената от войната Украйна.

На конференцията по сигурността в Мюнхен миналия месец президентът Петер Павел заяви, че Чешката република е в състояние да събере значително количество оръжия за Украйна извън континента.

Същевременно стана ясно, че Испания преговаря с Украйна по двустранно споразумение за гаранции за сигурност в рамките на Съвместната декларация на Г-7 за подкрепа на Киев. До момента към декларацията са се присъединили над 30 държави, а 7 вече са подписали споразумения с Украйна. Съгласно плана на Г-7 държавите ще предоставят подкрепа, за да помогнат на Киев в отбраната. Гаранциите ще обхващат също санкции, финансова помощ и следвоенно възстановяване.

Междувременно в Сочи, където се провежда Световен младежки фестивал, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще продължи своята т.нар. "специална военна операция", докато Украйна не капитулира.

Медведев отхвърли преговори за мир с настоящия президент Володимир Зеленски, и допълни, че ако иска преговори, едно бъдещо украинско правителство ще трябва да признае по думите му "новата реалност". 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване заради наводненията, причинени от проливните дъждове в страната и в съседна Южна Германия, съобщава БТА. Дунав тече на повече от 350 км през Австрия, от баварския граничен град Пасау до словашката столица Братислава, която също е на границата. Затварянето на реката принуди някои круизни..

публикувано на 04.06.24 в 22:56

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл на Вагнеровия фестивал в София

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл, който на 13 юни открива Вагнеровия фестивал в София. Тази година в постановката ще участва и мъжкият хор на БНР, съобщи акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: "Повече от една година обсъждаме как и нашето Национално радио с музикалните състави на Радиото могат да бъдат част от нашия афиш...

публикувано на 04.06.24 в 22:31
Снимката е илюстративна

Намалява броят на нелегалните мигранти през границите на Турция с България и Гърция

Над двеста предполагаеми членове на терористични организации са били заловени на границите на Турция с България и Гърция през последните пет месеца. Това съобщи валията на Одрин - Юнус Сезер след среща с директори на държавни институции, посветена на обществения ред, съобщава ДХА.  На разговорите стана ясно още, че преминаването на нелегални мигранти..

публикувано на 04.06.24 в 21:57
Снимката е илюстративна

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост. Двама българи на 56 и на 57 години убиха плувец до остров Самотраки. Българите са излезли с моторна лодка на риболов до острова като са ударили с лодката 43 годишен грък, опитен гмуркач и пожарникар, поясниха от полицията. Жертвата по правилата е обозначила с..

публикувано на 04.06.24 в 21:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Руската армия съсредоточава усилията си в завладяването на Донецка област

Руската армия съсредоточава основните си усилия в завладяването на Донецка област, а не към Харков, където настъпи миналия месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видео-обръщение тази вечер. По-рано днес руснаците бомбардираха град Днипро в централна Украйна. В Киев и няколко области бе въведен временен режим на тока поради щетите,..

публикувано на 04.06.24 в 21:00

Учител дари 50 картини на училища, социални и държавни институции в Монтана

Любител – художник дари картини на образователни, социални и държавни институции в Монтана.  81-годишният бивш учител Стефан Кирков има 18 самостоятелни изложби. Изложба с пейзажна живопис откри Стефан Кирков в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Авторът представя 80 произведения, 50 от които дари отново на учебни, културни и социални..

публикувано на 04.06.24 в 19:49

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният управител Ивайло Антонов: "От тук ги съхраняваме в областната администрация". Достъпът до сградата..

публикувано на 04.06.24 в 19:43