Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акробатичният рокендрол - съвършен баланс между спорта и танца

Емил Видев и Силвия Плочина
Снимка: Пламена Бачийска

Поглед отблизо към акробатичния рокендрол и каскадите с гостите в „Нощен хоризонт“  - това са Силвия Плочина, професионален треньор по акробатичен рокендрол и гл. ас. д-р Емил Видев, преподавател в НСА и НАТФИЗ, създател на каскадьорска школа, който работи и с един отбор по акробатичен рокендрол.

 Силвия Плочина се занимава  с танци вече 30 години. Започва от малка с танци и спорт. Тя е професионален треньор по акробатичен рокендрол.

Завършила е бакалавърска степен по „Българска филология“. Магистърска степен по „Стопанско управление“. Работи с деца и юноши вече 17 години. Треньор е  на състезателни двойки и формейшъни /формации/ по акробатичен рокендрол. Тя и нейни възпитаници са участвали в републикански шампионати, европейски и световни първенства.

Тя самата е републикански шампион за 2001 г. и 2002 г. Спортист на годината на Софийския университет за 2003 г. И заема 13-то място в световната ранглиста в състезателен клас „Б”.

Силвия Плочина е един от треньорите на най-добрата българска двойка, заемаща 8-мо място в световната ранглиста. Треньор е на двукратни републикански шампиони за формейшъни през 2021 и 2022 г.
"Акробатичният рокендрол се появява в България преди 30 - тина години, а Световната федерация по акробатичен рокендрол 2024 г. навършва 40 години. 

Това е интересен спорт, не особено популярен. Но не беше така преди 20 години. Тогава след появата си в България набира бързо популярност, като треньорите са се обучавали в Русия. Първо се развива бързо в малките градове и след това тръгва към големите.

Елементите в него са в една симпатична симбиоза между спорт и танц - те са в съвършен баланс - грацията на танца и добра спортна подготовка от акробатиката и спортната гимнастика и всичко в съчетание с бърза и завладяваща, популярна и позната музика, разказа за "Нощен Хоризонт" Силвия Плочина.

Емил Видев и Силвия Плочина
Емил Видев е преподавател в НСА "Васил Левски" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Повече от 40 години е и в сферата на киното с около 100-на филма зад гърба си. Създател и ръководител е на каскадьорска група "Евдемония". Изградил е силна каскадьорска школа с международно признати каскадьори, търсени и работещи по целия свят. Често помага в театрални постановки - повече от 30 са театралните представления, по които е работил.  Работи с един отбор по акробатичен рокендрол, с една група ентусиасти, желаещи  да се занимават с гимнастика, помага и на танцови двойки за акробатиките в съчетанията им.  Има две висши образования с магистърски степени /завършва с отличие ВИФ “ Г. Димитров” със специалност “Гимнастика”  и специалност “Кино и телевизионна режисура” в НБУ/. Има и защитена докторантура.

"Спадът при акробатичния рокендрол дойде у нас с идването на промените, когато целият ни спорт се срина, може би затова така бързо затихнаха нещата и с рокендрола, нищо, че нещата идват при нас със закъснение- 20-30 години...

Огромният проблем беше, че в момента, в който падна Желязната завеса, изключително подготвени треньори наши напуснаха страната, така се опразниха залите откъм специализирани кадри, което се отрази пагубно на всички спортове, допълни д-р Емил Видев. 

Двамата поясниха, че всеки може да се запише на този вид спорт, като децата след 6 годиники и до 26 години може чудесно да се справят със спорта. 

Още по темата в звуковия файл. 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без представители на "неприятелски страни" на Парада на победата в Москва

Русия не е поканила на днешния Парад на победата в столицата официални представители на "неприятелски" страни, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова. От Москва съобщиха за 8 пострадали при украинска атака с дрон в Белгородския регион и за нападение срещу петролна база в Анапа в Краснодарския край. ЕС: Страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 07:32

От днес започва изплащане на украинската помощ за фермерите

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството днес започва изплащане на украинската помощ към земеделските производители. Над 51 000 фермери ще получат 295 млн. лева  компенсаторната помощ заради негативите, предизвикани от войната в Украйна. Средствата са разпредели в две направления: 166 млн. лв. от тях са  за градинари,..

публикувано на 09.05.24 в 07:26

Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз. В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те..

публикувано на 09.05.24 в 07:20
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная“ внася 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване

Фондация "Даная“ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване. Инициативата е подкрепена от граждани от над 40 града и десетки села. Според тях детското здравеопазване у нас е катастрофа. Протест: Искат освобождаването на здравния министър и на директора на "Пирогов" Днес се навършва една година от..

публикувано на 09.05.24 в 07:19

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 07:05

Планова техническа профилактика на предаватели

На 9 май  от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ДЕВИН 4 на честота 88 MHz,  ИВАЙЛОВГРАД 4 на честота 91.6 MHz и СТРУПЕЦ 4 на честота 94.7, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, a в..

публикувано на 09.05.24 в 06:00

Брюксел с богата програма за Деня на Европа

Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена днес, заедно с други културни паметници в 27-те страни-членки, като част от проявите в града по повод Деня на Европа. Тази година празничните прояви в белгийската столица се провеждат в края на председателството на кралството, което приключва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни...

публикувано на 09.05.24 в 04:37