Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Харалд Вайел: Реформа на ЕС, гарантираща суверенитета на страните, иначе - преосноваване

| Интервю
Снимка: afdbundestag.de

"Алтернатива за Германия" иска основна реформа на Европейския съюз, която да осигури суверенитета на държавите. Ако това не може да се случи, тогава е необходимо излизане на държавите от него и преосноваване

Това каза пред БНР проф. Харалд Вайел от "Алтернатива за Германия" (AfD), който е на посещение в България по покана на партия "Възраждане".

"Преди промените през 1989 г. Германия беше отдала суверенитета си в икономически аспект на Брюксел, а във военно-политически и стратегически - на Вашингтон. Вместо това да се промени след 89-а година и Германия да върне суверенитета си, то продължи да се случва и се задълбочи".

По думите му нефтопроводът от Русия към Германия и газопроводът "Северен поток" са двете неща, които Германия е извършила като суверенна страна през годините още от Студената война до днес:

"Това са единствените неща, които геополитически Германия си е позволила самостоятелно да направи".

Във връзка със скандала, възникнал след публикуване в руски медии на аудиозапис от среща на висши германски военни в платформата Webex, на която се дискутират оръжия за Украйна и евентуален удар на Киев срещу Кримския мост, проф. Вайел коментира:

"По-големият скандал, който се коментира в момента в Германия, е как се стигнало до изтичането на тази информация и кой я е предал на руснаците. Дали не са британците, които също подслушват германците? Нашият канцлер Олаф Шолц, намекна това. ... Втори удар по Кримския мост няма да доведе до деескалация на конфликта".

Според него има предпоставки да се стигне и до оставка на германския министър на отбраната Борис Писториус, както и на външната министърка Аналена Бербок.

Харалд Вайел е професор по мениджмънт в Техническия университет в Кьолн. Член на Бундестага, председател на работната група на фракцията по въпросите на Европейски съюз, заместник-председател на германо-американската парламентарна група за приятелство. Член е на федералния изпълнителен съвет на партията "Алтернатива за Германия" (AfD), говорител по европейски въпроси и говорител на парламентарната група на AfD в комисията по ЕС.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Харалд Вайел в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Превод в ефир: Атанас Колев

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлияна Николова

Юлиана Николова: Крайнодесните показаха, че не могат да постигат общи цели

Пространството в ЕП е изместено вдясно, но не чак толкова крайно, колкото се очакваше преди изборите. Това заяви пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Ако погледнем общия пейзаж в ЕП, както че ли се набива на очи, че крайнодясното засилва своето присъствие. Има около 100 депутата, които все още не са се..

публикувано на 11.06.24 в 15:29
Светлин Тачев

Избирателите на "Величие": Повече жени, млади хора, висшисти от областни градове

" Женският вот е насочен повече към ПП-ДБ, БСП. Мъжете са насочени по скоро към ДПС, "Възраждане", дори към ИТН. Интересното е "Величие" - като че ли малко повече жени са гласували за тях ".  Тези данни обяви пред БНР Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан".  ИТН, ПП-ДБ и "Величие" събират по-млади избиратели. Възрастните се насочват..

публикувано на 10.06.24 в 12:14

Иван Начев: Няма партия - победител. Това е пирова победа

" Няма нито една партия, която да е победител. Това е една пирова победа. Всички партии губят като подкрепа ". Това мнение изказа пред БНР политологът Иван Начев. "Най-големите губят, включително и т.нар. партия-победителка - тя има над 100 хил. гласа загуба в сравнение с предишни парламентарни избори. Това показва, че не само партиите на..

публикувано на 10.06.24 в 11:34
Изборите в Турция; Снимка: Мария Петрова

Турция: Умора от избори, надежда за стабилност и внимание към проблемите на изселниците

Умора от изборите, надежда за стабилност и призив всички български партии, а не само ДПС, да обръщат внимание на проблемите на изселниците от България – така можем да обобщим исканията и нагласите на избирателите на вота 2 в 1 в Турция.  Спокойно, но с изненадващо ниска активност в традиционно активно гласуващи секции, преминаха изборите в..

публикувано на 10.06.24 в 08:52
Николай Марков

Николай Марков: Не сме аналог на "Възраждане". Обърнахме се към негласуващите

"Направихме най-впечатляващата кампания за изминалите 35 години." Това заяви в интервю за БНР полк. Николай Марков, лидер на ПП "Величие" - седмата политическа формация, която влиза в новия парламент. При обработени 50.96% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание По думите му, "Величие" е "единствената партия, която направи в 50 града..

публикувано на 10.06.24 в 08:32
Владимир Зарев

Владимир Зарев: Българската политическа класа е длъжна да намери някаква форма на извинение

Българската политическа класа  е длъжна да намери някаква форма на извинение  – нещо, което да обедини хората в обща идея и да носи бъдещност - да не разделя, а да обединява. Това заяви пред БНР писателят Владимир Зарев. "Културата е едно от нещата, които обединяват. Тази спасителна идея трябва да бъде всеобща.  Независимо дали..

публикувано на 09.06.24 в 15:45
Атанас Радев

Атанас Радев: Отговорността за управлението не е само на политическите партии

Отговорността за управлението не е само на политическите партии. Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Той даде обяснение за ниската избирателна активност , която беше и очаквана. "Напълно нормално е предвид времето, което има днес.  Галъп: Избирателната активност към 13 часа е около 16% Галъп: 10% избирателна активност..

публикувано на 09.06.24 в 15:00