Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Пазарджик сложи край на продажбата на евтини общински жилища

| Репортаж
Снимката е илюстративна
Снимка: Соня Иванова

Общинският съвет в Пазарджик сложи край на продажбата на евтини общински жилища. Измененията в Наредбата за условията и реда да установяване на жилищните нужди за социално слабите хора претърпя пълна редакция.

Общинските жилища вече ще се продават на пазарни цени, като добросъвестните наематели, решили да ги закупят, ще могат да получат отстъпка между 10 и 15 процента.

Наемът на общинските жилища се вдига 2,5 пъти. Темата предизвика спор в Общинския съвет. 

Предложението да се спре евтината продажба на общинските жилища е на кмета на Пазарджик Петър Кулински.

"Досега подходът беше данъчната оценка да се умножи по коефициент 1.2. Ползването на общинско жилище и неговото закупуване следва да има социална функция. Данъчните оценки обаче не са променяни от 2007 година. Сумата, която се получава като продажна цена, въобще не отговаря на икономическите критерии към днешна дата“. 

Вече ще има новата методология при определяне на цената.

"Пазарна оценка, която се получава от лицензиран оценител. Трябва да има непосредствен оглед на обекта", обясни финансистът на общината Георги Гайдаров. 

Според част от общинските съветници, цялата тази работа е "след дъжд - качулка". Апетитните жилища вече са продадени и то на подаръчни цени - между 10 и 15 хиляди лева за апартамент.  

"През последния мандат една част от нас гласуваха във всяка сесия продажба на общинска собственост", каза Лиляна Мърхова от БСП.

Тя се притеснява от последствията при положение, че се продължи със същия темп на разпродаване на общинско имущество.

"При това на жилища, които са необходими на хора в уязвимо положение. Социалната функция на Общината е да подсигури жилища на тази група хора, а не да е дилър на недвижимо имущество и да го разпродава на безценица“. 

Бившият кмет на Пазарджик и настоящ общински съветник Тодор Попов се почувства лично засегнат от Лиляна Мърхова.

"Общината не е търгувала с тези жилища, а ги е продавала на същите тези хора, настанени там, които са социално слаби и отговарят на условията на закона. Там сме извършили високо отговорна социална дейност". 

И репликата на общинския съветник Чавдар Чавдаров:

"Трябва да разберем какво влагате в понятието социална нужда".

Въпреки дебатите, предложението общинските жилища да се продават на пазарни цени бе прието. Предвидената социална отстъпка остана плаваща, според оценката на имота и годините, в които кандидат-купувачът е обитавал въпросното жилище.

Затягат се и  критериите за наемателите. Наемите договори ще се прекратяват в случай на  безстопанственост или преотдаване на други лица. Жилището ще се отнема, ако наемателят не живее в него повече от три месеца. 

От този месец наемната цена на общинските жилища скача от 40 ст. на 89 ст. за кв. метър, което е два пъти и половина повече, сравнено с цените досега. За първи път наемателите се задължават да декларират всяка година дали има промяна в имотното им състояние. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08