Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Има секюритизация на международните отношения и дипломацията трудно намира място

| Интервю
Любомир Кючуков
Снимка: Стопкадър, NOVA

България е в пълна хармония с международните тенденции, където сигурността доминира всички политики. Аз наричам това секюритизация на международните отношения.

Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи.

"Аз наричам това секюритизация на международните отношения. ... Затова е логично, че дипломацията трудно намира своето място в съвременните международни отношения, доколкото сигурността се търси единствено в полето на военната ѝ компонента. А изцяло се пренебрегва договорно-правният аспект", добави той и подчерта, че целта сега не е как да предотвратим войната, а как да се подготвим за нея

Според Кючуков трябва да се работи за постигане на сигурност чрез политически средства и преговори:

"Основното поле на действие на българската дипломация в тази посока трябва да бъде в рамките на ЕС и НАТО. Това са местата, където България трябва да аргументира собствените си интереси, а те са да се избегне ескалацията, доколкото сме близко до полетата на конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток".

В страната има дълбока разделение и отсъствието на консенсус по основните външнополитически приоритети винаги крие риска от това българската външна политика да не бъде достатъчно последователна, коментира още дипломатът и подчерта:

"Не смятам, че евроатлантическата посока на България е поставена пред угроза. ... Трябва да се има предвид, че лоялността не е означава априорно съгласие с решения, взети извън нас".

По думите на Любомир Кючуков в дебата за поста външен министър е липсвало най-важното - дебатът за външната политика:

"Дипломацията беше сведена до пътувания. ... А всяка визита трябва да носи отговор на два въпроса - защо отиваш и с какво се връщаш".

В предаването "Нещо повече" дипломатът заяви, че от години България не е формулирала нито една регионална външнополитическа инициатива и по-скоро следва събитията, отколкото да се стреми да влияе върху тяхната динамика:

"Тристранното сътрудничество с Гърция и Румъния предлага добри възможности. То получава добро развитие, макар че не благодарение на българската активност. Ако се възползваме умело, възможностите са не просто за реализация на конкретни регионални проекти, но и защита на регионалните интереси в рамките на ЕС и НАТО, където един по-единен глас на региона би звучал много по-силно".  

Във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент и очакванията за силно разширяване на представителството на крайнодесните и популистките формации в Европа, Кючуков коментира, че е важно "да си дадем сметка не просто какво се случва с тази дясна вълна, а защо се случва":

"Има натрупване на дефицити на сигурност, на справедливост и на доверие. Има разминаване на дневния ред на елитите с проблемите на гражданите. И в тези условия се наблюдава своеобразна подмяна на идеологията с геополитиката. Основните разделителни линии вече не са ляво и дясно, а националистическо и геополитическо".  

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23