Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микаела Шифрин се завърна с победа след контузия

Снимка: БГНЕС

Американската звезда Микаела Шифрин се завърна на пистата след шест седмици отсъствие заради контузия и спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в шведския зимен център Оре. Така тя завоюва за рекорден осми път малкия кристален глобус в тази дисциплина.

Шифрин записа 1:42.95 минута, след като беше най-бърза и в двата манша - 49.94 секунди в първия и 53.01 секунди във втория. За нея това е 96-и успех в кариерата за Световната купа.

Хърватката Зринка Лютич остана втора с пасив от 1.24 секунда, а швейцарката Мишел Гизин е трета, на 1.34 зад победителката.

Американката записа осмата си победа за сезона като цяло и шестата в слалома, за да вземе титлата в дисциплината едно състезание преди края. Тъй като втората Петра Вълхова (Словакия) е аут от пистата поради контузия, единствената й останала съперничка беше германката Лена Дюр, която изпусна подиума с една стотна от секундата и зае четвърто място.

Шифрин се изравни с осем трофея в една дисциплина с шведската легенда Ингемар Стенмарк (слалом) и другата американка Линдзи Вон (спускане). Австриецът Марсел Хиршер завоюва Големия кристален глобус осем пъти.

Микаела Шифрин пропусна 11 състезания, включително един слалом, след като получи травма на коляното и други наранявания при падане на 26 януари по време на спускането в Кортина д'Ампецо.

"Беше толкова хубаво да се състезавам отново днес. Наистина се гордея с моя отбор и със себе си", каза американката.

Изоставайки от швейцарката Лара Гут-Бехрами с 345 точки при четири оставащи състезания, Шифрин има математически шанс да се бори за шеста Световна купа. Но тя каза, че няма да участва в скоростните дисциплини до края на сезона.

Гут-Бехрами, който не участва в неделя, има 1654 точки на върха, с 282 повече от италианката Федерика Бриньоне, която успя да спечели само четири точки на 27-о място днес. Шифрин е трета с 1309 точки.

Гут-Бехрами води и в спускането, супергигантския и гигантския слалом преди финалите на Световната купа през следващите два уикенда в Заалбах-Хинтерглем (Австрия).

За малката световна купа в спускането Шифрин има 730 точки, пред Влъхова с 505 и Лена Дюр с 492.


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наполи

Наполи остана далеч от квотите за европейските клубни турнири

Миналогодишният шампион на Италия Наполи е напът да пропусне европейските клубни турнири през следващия сезон след равенство 2:2 срещу Фиорентина в мач от 37-ия кръг на Серия А. Така тимът от Неапол остана на две точки зад Виола на деветото място. Наполи поведе в осмата минута чрез защитника Амир Рахмани, който се разписа след центриране от ъглов удар..

публикувано на 18.05.24 в 08:26
Тайсън Фюри - Олександър Усик

Фюри и Усик определят първия абсолютен световен шампион по бокс при най-тежките през този век

Британецът Тайсън Фюри и украинецът Олександър Усик ще се изправят един срещу друг тази вечер в Рияд, Саудитска Арабия в един от най-големите боксови мачове в последното десетилетие. Двамата непобедени световни шампиони в тежка категория ще обединят поясите, а победителят ще стане първият абсолютен първенец при най-тежките през този век. За последно..

публикувано на 18.05.24 в 07:55
Локомотив (Пд) - Левски

Локо (Пд) - Левски пряко по "Хоризонт" и ЦСКА София - Крумовград играят в първата шестица

Два мача има днес в 33-ия кръг на футболната ни Първа лига, като те са за разпределение на местата от първо до шесто.  ЦСКА София приема Крумовград на Националния стадион "Васил Левски" от 17.45 ч. Вторият сблъсък е в Пловдив между местния Локомотив и Левски и ще можете да го проследите пряко по програма "Хоризонт" от 20.15 часа. Лудогорец вече си..

публикувано на 18.05.24 в 06:53
Саутхемптън

Саутхемптън ще играе срещу Лийдс за място във Висшата лига

Саутхемптън достигна финала в плейофите на Чемпиъншип за изкачване в Премиър лийг в Англия. "Светците" надиграха Уест Бромич Албиън с 3:1 в реванша у дома, а първият мач бе завършил 0:0. Ирландският полузащитник Уилиям Смолбоун вкара за 1:0 в 49-ата минута, благодарение на асистенция от уелския нападател Дейвид Брукс. Английският стрелец Адам..

публикувано на 18.05.24 в 06:14
ЦСКА София

Огромна глоба и заплаха за изваждане от Европа за ЦСКА София

Органът за финансов контрол на клубовете на УЕФА (CFCB) финализира оценката си на изискванията за „без просрочени задължения“, както е определено в Правилата за лицензиране на клубове и финансова устойчивост на футболната централа. Официалният сайт на УЕФА съобщи, че 13 клуба, сред които и българският ЦСКА София, не са изпълнили въпросните критерии и..

публикувано на 18.05.24 в 06:07

Берое победи Хебър в Първа лига

Хебър загуби драматично с 0:1 пред собствена публика срещу Берое в мач от 33-ия кръг от Първа лига. В първия половин час от двубоя нямаше интересни моменти пред двете врати, а в 32-ата минута видео асистент реферите не отсъдиха дузпа за домакините след разглеждане на ситуация за игра с ръка в наказателното поле на Вини Трибуле. Три минути след това..

публикувано на 17.05.24 в 22:27

Официално: Ювентус уволни Алегри

Ювентус официално освободи треньора на тима Масимилиано Алегри, обявиха от клуба преди минути. От “старата госпожа” посочват като причина действията на наставника след финала за Купата на Италия, който бе спечелен срещу Аталанта. Наставникът загуби самообладание след успеха на тима в сряда и влезе в откровен конфликт първо със съдиите на мача,..

публикувано на 17.05.24 в 22:23