Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тепърва ще бъде изследвано делото на патриарх Неофит, смята тя

Ренета Трифонова: В църковното пространство се вихрят същите страсти, каквито и в света

"В Църквата ни тези страсти клокочат отдавна, но не бяха изкарани така на повърхността"

| Интервю
Черен флаг бе спуснат от камбанарията на Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски
Снимка: БГНЕС

"Бог да пости нашия патриарх Неофит и да упокои душата му. Семейството ми го познаваше още като архимандрит, като млад духовник и съм чувала много добри думи за него. Човечен, образован, музикален човек. Замина си един от духовниците в българската църква, за който могат да се кажат много добри думи. Тепърва ще бъде изследвано неговото дело. Тепърва ще бъде писана неговата биография – какъв е бил неговият живот в църквата като пастир, проповедник и духовник."

Това каза в интервю за БНР Ренета Трифонова, възпитаник на Богословския факултет във Великотърновския университет, с интереси в областта на църковната публицистика и иконографията, преводач и главен редактор на портала Християнство.бг.

"Църквата, макар да не е от този свят, е в този свят и помага на хората да се спасяват в този свят. Всички страсти, които се вихрят в света, могат да се вихрят и в църковното пространство", коментира Трифонова във връзка с напрежението в БПЦ.

Снимка: БГНЕС

"Овдовя още една епархия, освен Сливенската. В момента сме с две овдовели епархии, нямат митрополит. Остана чувство на напрежение у всички, които следят тези процеси. Можеше в момента да има Сливенски митрополит и да се избегне всичко това."

Напрежението ще продължи, прогнозира тя в предаването "Хоризонт до обед".

До няколко дни трябва да бъде опелото и погребението. После започва Великият пост, поясни Ренета Трифонова.

"Жалко, че влизаме във Великия пост с такива страсти, които се разразиха. В Църквата ни тези страсти клокочат отдавна, но не бяха изкарани така на повърхността. (…) Може би трябваше да се случи едно такова разпенване на страстите, за да се изчистят всички проблеми в нея."

Във връзка с "целия този опит да се отстрани гласът на миряните и на клира от Църквата" Трифонова подчерта:

"Една част от клириците не съобразиха, че в Църквата след 1989 г. влязоха много млади хора, възпитани да изразяват своето свободно мнение. Всичко това трябваше да се случи и в Църквата и то се случи. Видяхме, че тези хора искат свобода."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Стоянов: Собственикът на оръжието от инцидента в Арбанаси ще бъде обвинен

Отделът за закрила на детето във Велико Търново не е информиран от прокуратурата, както заявиха снощи от държавното обвинение, а се е самосезирал за инцидента, при който дете простреля с боен пистолет друго дете на частно празненство в неделя в село Арбанаси. Започнало е проучване.  На този етап са се отзовали само родителите на момчето, което..

публикувано на 14.05.24 в 17:00
Найден Тодоров (вдясно) на днешния Съвет

Предложение: Аудиовизуалните платформи да влагат в европейско съдържание

Част от печалбата на аудиовизуалните платформи да се влага в създаването на европейско съдържание - това е едно от предложенията, които са били дебатирани на днешния Съвет "Образование, култура, младеж и спорт", съобщи министърът на културата Найден Тодоров. То е част от идеите за промяна на директивата за работата на аудиовизуалните платформи:..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

В Босилеград искат да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни

Да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни  в секцията в Босилеград, каквито на предишните избори били доста, ще се постараят организаторите от Културноинформационния център там, каза директорът Иван Николов. Гласоподавателите не отбелязвали с X в квадратчето на бюлетината, а с кръгче, каквото е правилото при гласуване в Сърбия. И на..

публикувано на 14.05.24 в 16:59
Областният управител на Монтана Ивайло Антонов

Повече катастрофи, ранени и жертви в Монтанско спрямо преди година

Увеличава се пътният травматизъм в област Монтана. От началото на годината са станали 255 пътно-транспортни произшествия с петима загинали.  Спрямо миналата година има повече катастрофи, убити и ранени по пътищата. До края на април в областта са станали 60 тежки катастрофи с петима загинали и 89 ранени. Информацията съобщи Елвис Иванов,..

публикувано на 14.05.24 в 16:43
Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев: Възможни са нови предсрочни избори през есента

Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента. Тази прогноза направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Стойчо Стойчев. "Смятам, че изборите през юни ще произведат парламент, който няма да бъде способен да излъчи стабилно мнозинство . И е много вероятно през есента отново да ходим на парламентарни избори. .....

публикувано на 14.05.24 в 16:38
Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Министърът на финансите Людмила Петкова разговаря с еврокомисаря по икономика

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова се е срещнала вчера с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони и с президента на Еврогрупата Паскал Донахю, съобщиха от постоянното ни представителство в Брюксел. На срещата са били обсъдени политическата ситуация и последните събития, свързани с практическата подготовка и изпълнението..

публикувано на 14.05.24 в 16:23

В с. Смилец засяха дините за Празника на маджуна

В силистренското село Смилец засяха дините за Празника на динения маджун, който по традиция се провежда в края на лятото. В процеса, наречен "от нивата до тавата", участват и млади, и стари, а за да са големи дините, баби и деца се търкалят в бостана. Традицията за правене на динен маджун в Смилец се пази от близо 200 години, на колкото..

публикувано на 14.05.24 в 16:19