Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация " Емил Шарков" вече 10 години подпомага деца и семейства на загинали полицаи

Фондацията е отправила предложение до кмета на Велико Търново улица в родния град на Емил Шарков да носи неговото име

Милена Шаркова, съпруга на спец полицая Емил Шарков
Снимка: Здравка Маслянкова

Стотици деца и семейства на загинали полицаи подпомага вече 10 години фондация "Емил Шарков". Тя беше създадена от Милена Шаркова, съпруга на спец полицая Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма

Баретата беше убит на 14 март 2014 година при изпълнение на професионалния си дълг, а петима негови колеги бяха ранени при специализирана операция за арест и изземване на незаконно оръжие на барикадиралия се в дома си Петко Петков в Лясковец.

За да запази жива паметта на съпруга си, загинал на 40 години, Милена Шаркова основа фондацията „Емил Шарков“ и вече десета година подпомага все повече деца на загинали полицаи и служители на МВР. Тези деца на бащи герои заслужават грижа и радост в дните си, казва вдовицата на Емил Шарков и разказа за БНР кои са първите за тази година събития, които организира за децата фондацията:

"Започваме от 1 юни, когато ще направим национална среща на нашата общност "Деца на бащи герои". В Пловдив ще бъде. Ще съберем децата за празника, ще им осигурим музикална програма, подаръци. Най-ценното е, че ще могат цял ден да общуват помежду си семействата на загинали и на починали служители от системата на МВР. На 8 юни правим благотворително събитие в Пазарджик".

Планират се събития в Бургас и спортни турнири в памет на Емил Шарков:

"В момента в разговори сме, все още нефинализирани, за 25 август за благотворително събитие в Бургас в памет на двамата загинали полицаи с автобуса с мигранти. През септември месец имаме турнир за командоси в памет на Емо. Имаме юбилеен футболен турнир „Емил Шарков“, който правим всяка година. Той ще бъде през октомври месец. Това ни е най-дългогодишното събитие, чрез което по най-добрия начин почитаме паметта му чрез силата и волята на спортния дух, качества, които той притежаваше".

През октомври месец ще е традиционната вече среща на децата и семействата на загиналите полицаи с президента Румен Радев. Децата посещават президентството, срещат се с държавния глава, организират се различни прояви, а финалното събитие е за Коледните празници, разказа Милена Шаркова.

Трагичните ситуации със служители на МВР не намаляват, което означава, че все повече стават децата и семействата на бащи герои, които се нуждаят от подкрепа. Увеличават се и дарителите, които помагат на тях чрез фондация „Емил Шарков“:

"Децата, за съжаление, с тази професия, която работят бащите им, се увеличават. Ние подкрепяме повече деца от комисията, която е към МВР. Подкрепяме и семейства на полицаи в затруднено положение. Нов случай имаме с полицая в Бургас, който загуби съпругата си. Тези две деца също са част от нашето семейство и смятаме да ги приобщим към общността ни. За съжаление, случаите се увеличават всяка година. Радостното е, че все повече компании и дарители се включват, виждайки дейността ни от позицията на тези години, които работим. Радвам се, че по този начин Господ ми показа път, по който да мога да съхраня паметта на Емо жива", разказа Милена Шаркова.

Фондацията е отправила предложение до кмета на Велико Търново улица в родния град на Емил Шарков да носи неговото име, оповести Милена Шаркова на 14 март, когато близките, колегите и приятелите на Емил Шарков отдадоха почит за 10-ата годишнина от неговата кончина на лобното му място в Лясковец и на паметната плоча в гимназията по електроника във Велико Търново, където командосът е учил.


По темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слънчев бряг

Очаква се по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев:..

публикувано на 12.05.24 в 16:38
Дейвид Камерън

Камерън: Забрана за продажба на британско оръжие за Израел би укрепила "Хамас"

Забрана Обединеното кралство да продава оръжие на Израел само би укрепила “Хамас”, заяви британският външен министър Дейвид Камерън за Би Би Си. Камерън посочи, че въпреки че няма да подкрепи голяма наземна офанзива в град Рафах в Ивицата Газа, Обединеното кралство няма да копира плановете на САЩ за спиране на някои продажби на оръжие. Той каза,..

публикувано на 12.05.24 в 16:11

Искат изграждане на ракетни площадки за противоградова защита в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил инж.Огнян Атанасов и областният управител инж.Александър Пандурски инициират среща с Изпълнителната агенция “Борба с градушките”. Ще се настоявя за изграждане на ракетни площадки и противоградова защита. За това настояват и земеделски прозиводители и най-вече овощари и черешопроизводители от района. Над 20  хил. декара са..

публикувано на 12.05.24 в 16:06

Израелски танкове са влезли в две предградия на град Газа

Израелската армия е изпратила танкове в две предградия на Газа. Съобщава се за тежки бомбардировки и разрушени няколко жилищни постройки. Междувременно от здравното министерство в анклава съобщиха, че над 35 хил. души са жертвите от началото на продължаващия вече седем месеца конфликт. Израелски танкове са щурмували отново южното предградие на Газа..

публикувано на 12.05.24 в 15:36
Гордана Силяновска, президент на Република Северна Македония

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: "Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава"...

публикувано на 12.05.24 в 15:16

Най-малко 19 души са пострадали при украински удар в Белгород

Най-малко 19 души, сред които две деца бяха ранени при частично срутване на 10-етажен жилищен блок в руския град Белгород вследствие на украински удар.  Според руските служби за справяне с извънредните ситуации, поне още 10 души са затрупани под развалините на сградата. Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, често става обект на..

публикувано на 12.05.24 в 14:57

ОИК- Кюстендил отказа да прекрати правовощията на кметовете на Жабокрът и Долна Гращица

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на полагане на клетва не са се били отписали като съдружници и в управителните органи на дружество с ограничена отговорност и на кооперация. Решението може да се обжалва в..

публикувано на 12.05.24 в 14:40