Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" предлага ново шестседмично примирие в Газа

Опустошена сграда в Хан Юнис.
Снимка: Ройтерс

"Хамас" предлага ново шестседмично примирие в Газа, както и размяна на няколко десетки израелски заложници срещу палестински затворници. 

Това съобщи пред Франс прес член на въоръжената групировка. 

Мирното предложение на "Хамас" включва по време на въпросните 6 седмици от групировката да освободят 42-мата заложници, пленени при атаките от 7 октомври. За всеки от израелските заложници трябва да бъдат пускани между 20 и 50 палестински затворници, държани в израелски затвори. 

Предишното предложение на "Хамас" от края на февруари беше за 100 затворници за един заложник. Според новото предложение първият обмен може да включва жени, деца, възрастни и болни заложници.

По време на атаката от 7 октомври екстремистите заловиха около 250 израелски и чуждестранни заложници, десетки от които бяха освободени по време на едноседмичното примирие през ноември. 

Израел смята, че около 130 пленници остават в Газа, включително 32-ма души, за които се предполага, че вече са мъртви.

Последното предложение изглежда е промяна за "Хамас", чието въоръжено крило заяви по-рано този месец, че няма да има "компромис" относно искането му Израел да се изтегли от Газа, преди да бъдат освободени още заложници. 

Досега Израел отказва да се изтегли от Газа, заявявайки, че подобен ход би се равнявал на победа за "Хамас".

Все още няма отговор от страна на Израел на актуалното предложение на "Хамас". По-рано водещата партия в управляващата коалиция - "Ликуд", на премиера Бенямин Нетаняху, реагира гневно на снощния призив на американския сенатор-демократ Чък Шумър за предсрочни избори в Израел. 

Докато усилията и вариантите за мирно решение и предложенията за такова продължават, не стихват и стремежите за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа.

Първият кораб с 200 тона хуманитарна помощ на борда, който тръгна от Кипър във вторник сутринта, вече достигна крайната си цел в палестинския анклав.

Втори кораб, превозващ 500 тона храни, се подготвя да отплава от пристанището на Ларнака днес. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваня Григорова начело на листата на "Солидарна България" за евровота

Ваня Григорова ще води листите на "Солидарна България" за европейските избори и в 25 МИР - София град в битката за националния парламент. Днес от формацията регистрираха листите си в ЦИК и в районните избирателни комисии. "ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК Григорова обясни мотивите да участва и в двата вида..

публикувано на 07.05.24 в 12:27

Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписват утре президентите на двете страни в рамките на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Баку. Визитата на българската делегация е по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Във фокуса на посещението ще бъдат укрепването и..

публикувано на 07.05.24 в 12:13
Иван Брегов

Иван Брегов: Прокуратурата отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. "Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не дължи отчет пред обществото за работата си, получава добри бюджетни средства и се пази зад собствените..

публикувано на 07.05.24 в 12:00
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Да се направи достъпа на Витоша платен за леки коли

Бих ограничил достъпа на автомобили на Витоша и увеличаването на ресурса за природните инвестиции за поддръжката на природата и цялата инфраструктура. Това би направил бившият екоминистър Юлиан Попов, ако от него зависеше решаването на проблемите в планината Витоша. "Трябва да се преосмисли статута на Витоша и в някаква форма да се..

публикувано на 07.05.24 в 11:59

"ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК

Коалиция "ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК. Според водача на листата Валери Жаблянов целта е да спечелят най-голям дял от доверието на левите избиратели. "Тръгваме с нагласата, че '"ЛЕВИЦАТА“ отразява в най-голяма степен очакванията на българското общество за достойно участие на България в Европейския съюз, за..

публикувано на 07.05.24 в 11:28

Фандъкова поема към законодателната власт с амбиция за развитие и стабилност

ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в лидерския 25-ти многомандатен избирателен район София. Водач на листата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а втора - бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя заяви, че поема към законодателната власт с амбицията за развитие и стабилност. "Водач на листата е нашият лидер г-н..

публикувано на 07.05.24 в 11:21
Хаджи Димитър Сливен

Откриват реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен

На 10 май в Сливен ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър по повод 184 години от рождението на войводата, съобщава БТА. Откриването е част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове", които започват от днес със запалване на символния огън. Къщата и още няколко емблематични за града..

публикувано на 07.05.24 в 11:19