Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коктейл "Молотов" е бил хвърлен в изборна секция в Санкт Петербург

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия започна тридневното гласуване на президентските избори. Избори се провеждат и в окупираните от Русия територии в Украйна. А в няколко избирателни секции бяха регистрирани и инциденти. 

Няколко души са арестувани в петъчния ден заради различни инциденти в избирателни секции.

В Санкт Петербург е бил хвърлен коктейл "Молотов" в избирателна секция.

В южната част на Москва жена e подпалила кабина за гласуване.

А властите в Москва образуваха наказателно дело срещу жена, която е изляла зелена боя в урна, за да се опита да наруши гласуването на президентските избори в страната.

Председателят на руската избирателна комисия Елла Памфилова заяви, че е била извършена мащабна кибератака срещу системата за видеонаблюдение в избирателните секции в Тюменска област в Сибир, съобщи ТАСС. Също така беше съобщено, че онлайн системата за гласуване се е сринала днес, заради големия брой хора, опитващи се да подадат вота си.

Очаква се 71-годишният руски президент Владимир Путин да няма да има никакъв проблем да стане победител за пети път. Социолозите в Русия вече прогнозираха, че президентът, който е на власт от почти четвърт век, има голяма шанс да получи над 80% от гласовете. Това ще бъде най-високият му резултат досега. Путин има трима съперници, което трябва да придаде доверие в изборния процес. Но те не само нямат шанс срещу него, а също така обикновено демонстрират подкрепа за Путин. На кандидатите, които говореха срещу войната в Украйна на Путин, не беше позволено да се кандидатират.

Самият Путин гласува онлайн. На снимки, разпространени от Кремъл, се вижда как дългогодишният руски лидер гласува на компютър в кабинета си и маха пред камерата.

Според официалната статистика право на глас имат 114 милиона гласоподаватели. В това число два милиона руснаци, живеещи в чужбина. Включени са и 4,5 милиона жители от окупираните части от украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Жителите на анексирания Крим също отидоха до урните днес.

"Гласувам само за мира, благополучието и щастието на моите деца и внуци, за да бъде всичко спокойно, мирно и свободно", каза жителка на Севастопол, преди да пусне гласа си.

Този следобед руският президент Владимир Путин заяви, че Украйна се е опитала да създаде проблеми в гласуването, като е атакувала граждански обекти в Русия. Той заяви още, че Украйна също така се е опитала неуспешно да пробие руските граници. Путин обяви, че подобни престъпления няма да останат ненаказани.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш упрекна Русия заради провеждането на руски президентски избори в окупирани части на Украйна. Гутериш "осъжда усилията на Руската федерация да проведе своите президентски избори в областите на Украйна, окупирани от Руската федерация", заяви говорителят Стефан Дюжарик, като добави, че "опитът за незаконно анексиране" на тези региони няма "никаква валидност" според международното право.

Първите прогнозни резултати се очакват в неделя вечерта след приключването на вота. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мохамад Мохбер

Мохамад Мохбер ще е временен президент на Иран

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще поеме временно функциите на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и всички останали на борда. Иранските власти увериха, че няма да има сътресения в управлението. В страната е обявен петдневен траур. От Европейския..

публикувано на 20.05.24 в 12:09

Английски език, икономика и здравно образование са предпочитанията на зрелостниците на втората матура

Днес се провежда втората задължителна матура, на която се явяват близо 46 000 дванайсетокласници.  Повече от половината полагат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11. и 12. клас. Останалите ученици са от професионални гимназии и техният задължителен държавен зрелостен изпит е по теория на професията. За втората си матура по..

публикувано на 20.05.24 в 11:56
Четвърти турнир по стрелба с лък в Сливен

Четвърти турнир по стрелба се проведе в Сливен

Как се е развило през времето едно умение, несвойствено за съвременния човек - стрелбата с лък. Вече почти никой не притежава лък и колчан стрели, за да си набави вечеря, но има едни хора, които не само, че не са забравили това средновековно умение, но и го усъвършенстват и го предават на следващите поколения. В Сливен в крепостта..

публикувано на 20.05.24 в 11:54
Арх. Михаил Сугарев и Владимир Райновски

Млади архитекти подеха инициатива за възстановяване на резиденцията на Тодор Живков в Банкя

Екип от млади архитекти се заемат с инициативата за възстановяването на бившата резиденция на соцлидера Тодор Живков в Банкя. Към момента имотът е изоставен, потънал в мръсотия и е в руини.  "Важна точка в мисленето ни е да се даде възможност резиденцията да се ползва от повече хора . Да стане поле на различни хора с различни..

публикувано на 20.05.24 в 11:36
Общонационална стачка в Гърция, 9 ноември 2022 г.

Стачка на държавните служители в Гърция заради високите цени

В Гърция за утре е обявена 24-часова стачка на работещите в държавния сектор срещу високите цени. В навечерието на протеста премиерът Кириакос Мицотакис отправи послание към Европейската комисия с искане за единни цени на стоките от първа необходимост. Стачка срещу високите цени на стоките и ниските заплати обявиха гръцките синдикати на..

публикувано на 20.05.24 в 11:34
Снимката е илюстративна, архив

Две леки катастрофи тази сутрин в София

Две леки катастрофи са станали тази сутрин в София. От полицията уточняват, че няма пострадали при инцидентите. Едната катастрофа е в района на Орлов мост, където е било поискано съдействие от екип на пожарната. При другия инцидент - на булевард "Климент Охридски", са се ударили два автомобила като единият от шофьорите се е оплакал от..

публикувано на 20.05.24 в 11:14
Гергана Жулева

От Програма Достъп до информация са направили оценка на интернет страниците на 560 административни структури

Днес ще бъдат представени резултатите от прегледа и оценката на интернет страниците на 560 административни структури на изпълнителната власт. Анализът е реализиран от екип на Програма Достъп до информация. Ние правим мониторинг на практиките в административните структури, обясни пред БНР Гергана Жулева, председател на УС на програмата...

публикувано на 20.05.24 в 10:58