Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП със съгласие за възстановяване на митата за износ на стоки от Украйна

Снимка: AFP

Преговарящите от Съвета на Европейския съюз (ЕС) и Европейския парламент (ЕП) постигнаха съгласие за възстановяване на митата върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти, предаде агенция ДПА.

Това ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и меда.

В бъдеще трябва да има определена квота от тези стоки, които могат да се продават безмитно в Европейския съюз.

При достигане на това количество отново ще се въведат мита.

Засега суспендирането на митата ще продължи да се прилага за вноса на пшеница, въпреки че при определени условия ще бъде възможно да се предприемат мерки.

Съгласно временното споразумение тези правила ще се прилагат до юни догодина.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Дунчев ще води листите на "Зелено движение" в Благоевград и в София област

Бившият депутат от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ще води листите на партия "Зелено движение" в Благоевград и в София област.  Начело на листата за европейските избори е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е пръв и в битката за национален парламент в 23 МИР София и в родния си..

публикувано на 07.05.24 в 14:05
Васил Божков

Божков няма да е под домашен арест, плаща 130 000 лева гаранция

Софийският градски съд замени домашния арест на Васил Божков по т. нар. хазартно дело с парична гаранция. Той ще трябва да плати 130 000 лева. Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда Един от мотивите е, че вече осми месец Божков е с втората по тежест мярка за неотклонение, а делото вече е в съда и той не може да влияе на разследването...

публикувано на 07.05.24 в 14:02
Болницата в Кюстендил

Община Кюстендил дава 400 лв. стипендия на обучаващите се за медицински сестри, ако подпишат договор с болницата

Община Кюстендил ще отпуска ежемесечни стипендии от 400 лева на желаещите да  се обучават за медицински сестри, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Условието е да имат сключен договор с Районната болница в Кюстендил, по който се ангажират след това да работят в здравното заведение. Те ще получават стипендии както от болницата, така и от Общината...

публикувано на 07.05.24 в 14:02

Доц. Спас Ташев: Голяма изненада ще е разместване на гласовете на II тур на президентските избори в РС Македония

Моят извод е, че РС Македония няма близка европейска перспектива. И двамата кандидати за президент имат антиевропейска риторика, но Гордана Силяновска е по-агресивната, докато Стево Пендаровски е по-умерен.  За мен е напълно възможно да има обрат и да спечели сегашният президент. Това ще стане ясно съвсем скоро. Това каза доц. Спас..

публикувано на 07.05.24 в 13:49

КЕВР прие промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа..

публикувано на 07.05.24 в 13:46

Сериозен спад на тежките катастрофи по Великден

Сериозен спад на тежките катастрофи по време на Великденските празници тази година отчитат от полицията. За периода от 2 до 6 май произшествията са с 9 по-малко от миналата година. Регистрирани са 63 тежки пътни инцидента, при които е загинал един човек и 88 са ранените. Положителната тенденция е резултат както от проявената дисциплина на..

публикувано на 07.05.24 в 13:37
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска: У нас няма регистър на пациентите с астма. Предполагаме, че са около 15% от населението

Белодробната болница в Троян организира за трета поредна  година  безплатни профилактични прегледи  за пациенти, които са в риск от астма, както и за такива, които вече са диагностицирани със заболяването. Предвидени са също обучения за общопрактикуващи лекари, които биха искали да обогатят знанията си по отношение на съвременната терапия на..

публикувано на 07.05.24 в 13:30