Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна може да получи още през юли част от печалбите от замразените руски активи

Снимка: АП/БТА

Украйна може да получи първата част от печалбите от замразените руски активи още през юли, съобщи информиран източник от Брюксел. Украйна може да получи първата част от печалбите от замразените руски активи още през юли, съобщи информиран източник от Брюксел. По негови данни, от февруари т.г. нетните печалби възлизат на между 2,5 и 3 млрд. евро. 

Източникът уточни, че за целта ще бъдат използвани 97 на сто от замразените от средата на февруари печалби в централните депозитари за ценни книжа в ЕС. 3 на сто от тях ще се запазят в депозитарите, за да поддържат работата им.

Трансферът ще се прави 2 пъти годишно, тъй като Украйна се нуждае спешно от тези средства. Източникът уточни, че тъй като не е ясно какви точно ще бъдат печалбите до юли, исканията на Комисията за средствата ще бъдат на основата на прогнози от изчисления от депозитарите.

След една година, когато точните суми ще са известни и ако се окаже, че на Украйна са били преведени значително повече пари, тези средства ще се приспаднат от следващите плащания, за да не бъде застрашена финансовата стабилност на ЕС. 

Предложението е изпратено до Съвета на ЕС и трябва да получи одобрението му.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две жалби за неправомерно гласуване срещу председателя на 10 СИК - Нова Загора

Подадени са две жалби от политически партии за неправомерно гласуване срещу председателя на 10 СИК - Нова Загора. РИК - Сливен се е самосезирала на база изпратените видеоклипове и е предала случая по компетентност на ОДМВР Сливен. Председателят на 10 СИК не е отстранен от длъжност. Това показа репортерска проверка на място. Митко Щилянов..

публикувано на 09.06.24 в 16:17

25 лв. бонус за протокол без грешка

" Нямаме проблеми с членовете на секционните комисии. Политическите сили предоставиха своите замени. Почти навсякъде секциите са в пълен състав ". Това съобщи в интервю за БНР Виолета Красимирова Темелкова-Петрова - председател на 25-и МИР, където традиционно се провежда лидерската битка в София. Наблюдават се обаче проблеми с машинното..

публикувано на 09.06.24 в 16:14

Прокуратурата: 444 преписки и 95 досъдебни производства за изборни нарушения от началото на кампанията

От началото на предизборната кампания до 14:00 часа днес са образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от прокуратурата по повод нарушения и престъпления, свързани с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент. По апелативни райони досъдебните производства,..

публикувано на 09.06.24 в 16:13

Има проблеми с неработещи машини за гласуване в Монтана

По два сигнала и жалба са работили в Районната избирателна комисия в Монтана. Има проблеми с неработещи машини за двете бюлетини. Районната избирателна комисия в Монтана е разгледала два сигнала за неправилно разлепване на агитационни материали, съобщи говорителят Петко Петков: "Единият сигнал е за Кошарник, а другият - за агитационни..

публикувано на 09.06.24 в 16:13

Яница Петкова: Към 15 часа избирателната активност е около 20%

Към 15 часа около 20% е избирателната активност за парламентарните избори, каза пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "В сутрешните часове наблюдавахме малко по-активна избирателна активност отколкото на предишните избори. Към обяд и особено следобед това, което регистрираме, е по-ниска избирателна активност от тази, която имахме..

публикувано на 09.06.24 в 15:44

Спокойно протича вотът в Европа за български парламент и евродепутати

Българите в турската столица Анкара днес гласуват в три избирателни секции. Гласуването в Истанбул протича спокойно. Има възможност за гласуване с машина. Хюлия Алтън, която е представител на организация "Балкански турци" за района на Истанбул и като служител в общината в квартал "Авджълар", помага за организацията на вота, заяви за БНР: "Възрастните..

публикувано на 09.06.24 в 15:39

Без сериозни нарушения на изборите във Враца

Изборният ден в област Враца преминава без драстични нарушения. В една секция е спрян машиният вот, а гласуването продължава на хартия. От Районната избирателна комисия във Враца са отхвърлили като неоснователна една жалба. Секционните комисии са инструктирани според указанията на ЦИК в случай на сгрешени разписки от машините да продължат..

публикувано на 09.06.24 в 15:12