Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изборът на патриарх е между 5-6 човека. Няма как да си фантазираме, че ще бъде кой знае колко успешен"

Отец Николай Петков: Няма правов и каноничен механизъм да се въздейства върху решенията на Светия синод

"Част от тъгата по изпращането на патриарх Неофит беше свързана с ясната увереност, че си отива едно време, което ще бъде заменено от по-лошо"

| Интервю
Отец Николай Петков
Снимка: Личен архив

Няма правов и каноничен механизъм да се въздейства върху решенията на Светия синод. Това заяви пред БНР отец Николай Петков, свещеник във Варненската епархия.

Вече са ясни датите за изборите в БПЦ. Светият синод реши, че на 30 юни ще бъде свикан Патриаршески избирателен събор. Преди това ще се състои избор на Сливенски митрополит.

"Част от тъгата по изпращането на патриарх Неофит беше свързана с ясната увереност, че си отива едно време, което ще бъде заменено от по-лошо. Какъвто и да е новият патриарх, той няма да е като него. Изборът е между 5-6 човека. Няма как да си фантазираме, че ще бъде кой знае колко успешен". 

Отец Николай Петков коментира отказа на пловдивския митрополит Николай да бъде сред кандидатите, от които да бъде избран нов патриарх.

"Аз никак не съм сигурен, че се е отказал. Това би могъл да бъде добре премислен ход. В църковната история има много такива прецеденти. Някой заявява категорично, че няма да се кандидатира, че се отказва от битката за определен пост, след което божият народ го моли много настойчиво и той прави компромис".

Логично е първо да се избере Сливенски митрополит, за да има пълнота на патриаршеския избор, посочи още отец Николай.

Той коментира и протеста на отец Иван Янков от Сливен, който вече четвърти ден не приема храна и вода, за да изрази недоволството си от касирането на епархийските избори за нов Сливенски митрополит.

"Ако решенията на всяка институция могат да бъдат обжалвани, то тези на Светия синод не могат. Когато Синодът реши, че изборите трябва да бъдат касирани без да обясни защо, нормално е някой да попита защо това се прави. От тази гледна точка аз разбирам отец Иван. Няма нито един каноничен и морален метод, по който да кажеш на синодалните хора, че са сгрешили.

Когато синодалните старци кажат: "Не ви дължим отчет", какво ни остава освен да си подвием опашките и да продължим по пътя. Това е диалог, в който не сме силната страна. 

В Христовата йерархия обаче силният служи на слабия. В йерархията на този свят е обратното. Въпросът е част от коя йерархия е църквата - от тази на силните, или от тази на Христовите?". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 04:39

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 03:47
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация. Сезонните и трайните култури в Кипър са в непосредствена опасност, тъй като не могат да бъдат..

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи..

публикувано на 08.06.24 в 01:55