Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В момента нямам ресурс да участвам в избори или да правя политически проекти"

Кузман Илиев: Увеличението на данъците е абсолютно неизбежно

"Вървим към една все по-трудна за правене на бизнес среда. Ще убием средната класа"

| Интервю
Снимка: Мария Филева

Увеличението на данъците е абсолютно неизбежно. За това предупреди икономистът Кузман Илиев, който е и председател на обединение "България може".

"За страна в борд е изключително опасно да има дефицит. В един момент може да не успяваш да плащаш заемите, които си взел, а това застрашава валутната стабилност". 

Експертът напомни, че още преди две години е започнал да отправя предупреждения, че ще се стигне до вдигане на налозите.

"Защото хазната е на червено. Вече ни се казва, че МВФ го изисква. Това е опит да се замаскира факта, че България дълго време водеше една неразумна политика по отношение на хазната". 

С ниските данъци ние правим дъмпинг на нашите европейски партньори, отбеляза още той в предаването "Хоризонт за вас". 

"Ако ги вдигнем, с тази забатачена административна тежест, която имаме, ние губим конкурентни предимства. Вървим към една все по-трудна за правене на бизнес среда. Ще убием средната класа".

Той коментира решението на парламента да възложи на министъра на финансите в срок до 31 март т.г. да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който е в размер на 1 млрд. лева.

"Очевидно има сериозен политически натиск към финансовото министерство и Асен Василев. Днес Европа е в стагнация. Икономиката не се развива. Следователно не се ползва толкова много електроенергия и цената й не е толкова висока. Виждаме как този фонд е декапилизиран. Грешката е на системно ниво. Цяла Европа започна да произвежда все по-малко енергия. Причината е т.нар. Зелена сделка. Докато Китай, Индия и други се развиват и отварят мощности, Европа се самоубива. В България положението е трагично. 

Кузман Илиев определи случващото се в управляващото мнозинство като "игра на нерви". 

"В началото Борисов може би имаше превес да поставя в неудобна ситуация партньорите си, но позагуби инициативата. Има едно надиграване. Но ако теглим чертата, няма да има особена разлика при едни изборни обстоятелства. За България това води до пропуснати шансове. Исторически моменти се пропускат в енергетиката, във военното дело, в мигрантската тема, в Зелената сделка. Не се говорят важните неща, а такива, които са второстепенни. Това се отразява на бизнеса. Създава се неблагоприятна среда на несигурност". 

Илиев посочи причината да създаде обединение "България може".

"Всичко, за което говоря през последните няколко години, започна да се материализира. В един момент си дадох сметка, че трябва да направя нещо, а не само да го анализирам. 

В момента нямам капацитет и ресурс да участвам в избори или да правя политически проекти. Извършвам идеологическа работа на терен. В последствие не изключвам възможността това да се превърне и в политически субект. 

"България може" няма кой знае колко скъпи инициативи, коментира той въпроса за финансирането на сдружението.

"На принципа на подкрепа от самите хора, от дарения. Стъпка по стъпка, за всяка една кауза се тества дали може да се намери прозрачен ресурс. Искам да е трудно, бавно, стъпка по стъпка и хората да видят, че може и така. 

Събирам съмишленици, които да си дадат времето и енергията за каузата". 

Той не желае да бъде категоризиран през призмата на определенията "русофил" или "русофоб". 

"Това е обидно. България трябва да е медиатор между Русия и Украйна  и този конфликт да спре, защото ще ни помете.  Това прави ли ме русофил, или ме прави българофил?

Уважавам американците, уважавам руснаците, но винаги напомням, че ние имаме наш интерес".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили са отблъснали руснаците в източната част на Донецка област

Украински прокурори съобщиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област. От своя страна руското министерство на отбраната обаче съобщи, че неговите сили са превзели село Старица в същата област, осем дни след началото на настъплението си в района. Във вечерното си видеообръщение..

публикувано на 19.05.24 в 04:22

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и за развитието на туризма. Десетки платформи с издигнати върху тях композиции от живи цветя, стотици..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22