Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Създаваме ляво обединение, което да има кандидати на изборите за ЕП"

Костадин Паскалев: Нинова да си признае зависимостта от хора като Пеевски и да напусне ръководството на БСП

"До края на годината ще има предсрочни парламентарни избори"

| Интервю
Костадин Паскалев
Снимка: Стопкадър, bTV
Чуй новината! Чуй новината:

Корнелия Нинова да си признае зависимостта от хора като Делян Пеевски и да напусне ръководството на БСП.

За това призова в предаването "Неделя 150" на БНР лидерът на "Левицата" Костадин Паскалев, бивш член на БСП:

"Крайно време е Корнелия Нинова да си посипе главата с пепел, да признае зависимостта от хора като Делян Пеевски и други подобни и да напусне, все пак не дотам унизена, ръководството на БСП, като остави възможността млади хора от калибъра на Иван Таков да поемат ръководството на партията".

Той изказа мнение, че управлението на Нинова е вредно за БСП, а "стилът и методите са опасни за съществуването на самата партия":

"Непрекъснати изключвания на членове, мълчание по редица важни за хората въпроси, високомерно отношение към кметове и европейски депутати, избрани с листите на БСП, високомерно отношение и към другите леви партии. Това е поведение, което не може да гарантира успех, качествено различен от това, на какъвто сме свидетели през последните няколко години". 

Трудно може да се постигне промяна на политиката на БСП от хора, които са в партията, смята Паскалев и коментира:

"Трябва да се обединят усилията на всички тези хора, които имат сходни разбирания за развитие на държавата, за развитие на обществото, на икономиката и селското стопанство и за поведението ни като страна от ЕС. Да се обединят, независимо дали под егидата на БСП, или извън нея. Ние доказахме, че с диалог може да се постига обединение. Това обединение трябва да даде и своя политически резултат. Ако той е налице, тогава БСП ще има своята алтернатива, ако Нинова продължи това управление, което води до непрекъснато ограничаване и свиване на БСП и като политическа партия, и като политическо присъствие в институциите на държавата".

Според лидера на "Левицата" има голяма вероятност по жалбата на Ваня Григорова за резултатите от кметските избори в София съдът да реши да се проведе нов вот за кмет на столицата:

"Въпросът тогава ще е дали можем да повторим този резултат. Действията на Нинова в опита да отстрани ръководството на градската организация на БСП са да бъде унищожена възможността левите политически партии да поемат управлението на столицата". 

Костадин Паскалев изказа очакване в следващите седмици да бъде изградено ляво политическо обединение, което да участва със свои кандидати на изборите за Европейски парламент.  

Костадин Паскалев прогнозира преговарящите от ГЕРБ и ПП-ДБ "ще намерят т.нар. златно сечение за постигане на общите си политически цели, което в никакъв случай не ме кара да се чувствам оптимист":

"Ще запазят всичките си различия, ще запазят конфликтните си точки, но в крайна сметка ще се прегърнат в името на евроатлантическите ценности".

Според него само ДПС са готови за предсрочни избори сега, ПП-ДБ имат политически интерес изборите да са сега, защото доверието в тях спада, а ГЕРБ биха искали да отложат предсрочния парламентарен вот за след европейските избори, "когато ще могат да формират самостоятелно управление с ДПС".

По думите му най-вероятно до края на годината ще има предсрочни парламентарни избори.

Интервюто на Диана Янкулова с Костадин Паскалев в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова: Медийната грамотност е ключова, задължени сме да я насърчаваме

Медийната грамотност е сред ключовите предизвикателства и наше задължение е да я насърчаваме , защото опазва населението не само от дезинформация, но и от заблуждаваща информация, фалшиви реклами и кибертормоз. Това заяви пред БНР ротационният председател на СЕМ Габриела Наплатанова, която от 28 април до 27 октомври ще заема този пост, след което ще..

публикувано на 29.04.24 в 14:21

Сложиха саксии с цветя по перилата на мостовете в Кюстендил

Саксии и сандъчета с цветя са сложени по перилата на мостовете  в Кюстендил, казаха от Общината. В иницативата се включиха екипи на ОП "Чистота" и  десетки доброволци. Възпитаниците на гимназията по селско стопанств в града пък отгледаха в оранжериите на учебното заведение 6 500 стръка разсад- тагетис, на стойност около 14 000 лева и ги дариха..

публикувано на 29.04.24 в 14:09
Джорджа Мелони

Водещи политически лидери в Италия се кандидатираха за евровота

Италианският премиер Джорджа Мелони и други политически лидери се кандидатираха за изборите за Европейски парламент. Мелони обяви, че се кандидатира под лозунга "Да направим в Европа това, което направихме в Италия", с цел създаване на мнозинство на десницата, което да прати левите сили в опозиция и уточни: "Ако искате да покажете, че вярвате..

публикувано на 29.04.24 в 14:07
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: В България може би не оценяваме демокрацията, но е важно да си даваме сметка за алтернативите

ЕП започна комуникационна кампания за насърчаване на гласуването. Тя е под надслов "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб". В нея се напомня, че демокрацията е ценен дар, предаден ни от предишните поколения. В сърцето на кампанията стои 4-минутно видео с участието на възрастни европейци, които свидетелстват от първа ръка за..

публикувано на 29.04.24 в 14:05

Община Главиница очаква 4,5 млн. приходи от фотоволтаичен парк

Приходи от 4,5 млн. лв. за следващите 30 години очаква община Главиница в Силистренско. Причината е подписан договор за безвъзмездно право на строеж с инвеститор, който ще строи фотоволтаична централа. Вече е изплатена и първоначалната вноска от 100 000 лева. Фотоволтаичната централа ще се строи в землището на село Черногор, съобщи зам.-кметът..

публикувано на 29.04.24 в 14:02
Румен Гечев

Румен Гечев: Лидери на коалиционни партньори на БСП ще бъдат водачи в областите Разград и Монтана

Няма напрежение в БСП по отношения на кандидатските листи няма. Може би има някакво лично, на някого с неудовлетворено его. Нищо не е приключило, защото тепърва ще се попълват листите с нашите коалиционни партньори и гражданска квота. Това заяви проф. Румен Гечев от БСП в интервю пред БНР. „В БСП се листите се подреждат по..

публикувано на 29.04.24 в 13:59

Лондон отхвърли връщането на мигранти от Ирландия

Обединеното кралство няма да приема обратно лица, търсещи убежище, които пресичат границата с Ирландия, докато ЕС не приеме, че можем да ги изпратим обратно във Франция, заяви правителствен източник. Коментарът идва на фона на ескалиращия спор между Дъблин и Лондон относно плановете на ирландското правителство за ново законодателство, което..

публикувано на 29.04.24 в 13:44