Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терористични атаки могат да се използват различно от страна на престъпните режими

Иван Анчев: Възможно е да съвпадат интересите на една терористична организация и на криминалните кръгове в Москва

"Целта на атентата е да се даде възможност на Путин и кликата му, да се ескалира конфликтът в Украйна и да се глобализира"

| Интервю
Иван Анчев
Снимка: БГНЕС

Две версии за терористичния акт в „Крокус Сити хол“ в Москва коментира съпредседателят на Атлантическия съвет Иван Анчев в интервю пред БНР.

Според него е твърде възможна втората хипотеза, че Русия умишлено е пропуснала предупреждението от САЩ и Великобритания за атентат.

„Сигналите бяха подчинени и неглижирани от Путин, който се опита да внуши на зомбираното руско общество от местните пропагандатори, облъчващи обществото, че това е от колективните врагове от Запада. Когато в силно централизирана среда, получаваш информация от най-високата част от пирамидата, тогава идва отпускане на службите за охрана. Винаги трябва да се взимат предвид подобни предупреждения“, коментира Анчев в предаването „12+3“. 

„Има цивилизованост в определени сфери и независимо дали си враг, трябва да се взима предвид“, категоричен е той. 

„Всяка терористична атака е ужасна, страдат невинни хора, огромна човешка трагедия. Терористични атаки могат да се използват различно от страна на престъпните режими. Не пропускам да се развие хипотеза, че руските власти, подценили волно или неволно, но защо да не са я пропуснали заради външни преимущества за тях. Взривените блокове през 1990 г. в Москова бяха точно причина да се активизира и ускори решението на Чеченската война - казус за Русия, Театърът на Добровка беше новоизбраният Путин да утвърди своите позиции. И защо да няма и един трети опити от страна на руския режим за решаване на външнополитически въпрос и втвърдяване вътре“, сподели Анчев.

Той не оспорва, че е атентатът е извършен от „Ислямска държава“, поели отговорност, но казва, че е възможно да има съвпадение на интересите на една терористична организация и на криминалните кръгове в Москва – „може да е операция под чужд флаг“. 

„Би могло да има играчи, държащи картите на много по-различни нива и реали в Москва и Руската федерация. Путин реагира с 20 часа закъснение, което говори за объркване в Кремъл. Ако е имало предупреждение от САЩ и Великобритания, които са добре известни с добро агентурно присъствие в редица терористични организации, тогава се задава въпросът - защо допуснахме да се случи?“, каза експертът по сигурност.

И допълни:

Това насилствено пробутване на Украйна като поръчител е това, което е била целта на атентата, да се даде възможност на Путин и кликата му да се ескалира конфликтът в Украйна и да се глобализира конфликтът, и разшири към други части на Европа. 

Иван Анчев, обясни, че почеркът е т. нар. самотни вълци, трудни за проследяване, „видно е, че е имало изтичане на информация“.

„Официалната хипотеза е за „Ислямска държава“, там западните служби имат добра агентура. Другият вариант е самото ФСБ да е инспирирало изтичане на информация към САЩ“, предполага експертът по сигурност и зададе няколко въпроса, на които получените отговори са съмнителни и се очакват други. Убеден е, че има манипулиране в информацията от Русия за терористичния акт.

„Подобни събития внасят несигурност в нашата реалия, чух, че МВР е взело предохранителни мерки, убеден съм, че българските контратерористични служби правят каквото трябва. Застрашеност от терор има навсякъде, видяхме през 2012 г. в Сарафово, че няма защитени зони. Да се надяваме, че службите си вършат работата, вярвам в тях и Господ да ни пази“, каза Иван Анчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хамза Юсаф

Фаворитите за наследници на първия министър на Шотландия проведоха неофициални разговори

Двамата фаворити за наследници на  напускащия поста си  първи министър  на Шотландия Хамза  Юсаф проведоха неофициални разговори. Джон Суини и Кейт Форбс са се срещнали  още във  вторник, според говорител на Форбс. И двамата казаха, че обмислят кандидатура за лидерството, но никой не потвърди, че се кандидатира.  Срокът за номинации  за..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

Водещи в Би Би Си съдят корпорацията за дискриминация

Четири  жени  водещи  в телевизията на Би Би Си  започнаха съдебни дела срещу  корпорацията  на основание дискриминация по пол и възраст и равно заплащане. Мартин Кроксал, Анита Маквей, Карин Джаноне и Касия Мадера  се явиха  на двудневно изслушване на трудовия трибунал срещу корпорацията в централен Лондон. Те твърдят, че са загубили ролите си в..

публикувано на 02.05.24 в 03:44

Урсула фон дер Лайен участва в честванията на 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

"Европа винаги ще стои на ваша страна за решаването на Кипърския въпрос", увери кипърския народ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално видеообръщение по повод 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС. Тя участва в честването на юбилея на специално събитие в Никозия. В приветствието си на празничната среща..

публикувано на 02.05.24 в 03:39

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс. Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от..

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е..

публикувано на 01.05.24 в 20:37