Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Всяко забавяне в парламентарната рулетка ще затрудни избори 2 в 1

Според него няма да е изненада, ако след изборите са нужни повече от 2 партии за стабилно мнозинство

| Интервю
Снимка: Иван Русланов, БНР

"След всичко, което видяхме през последните седмици, по-мъдрата позиция е да нямаме някакви твърди очаквания и предположения за това как ще се развият нещата днес. Всичко върви по доста неочакван сценарий".

Това коментира пред БНР изборният експерт и политолог Даниел Стефанов относно днешното извънредно заседание на парламента, където трябва да се гласува мандатът за съставяне на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен.

Той обаче предупреди, че всяко забавяне в парламентарната рулетка, даването на мандатите и връщането им, ще затрудни организирането на избори 2 в 1

Политологът вижда липса на коалиционна култура, като това донякъде е валидно и за двете страни. Има и доста сериозна непоследователност, добави той и обясни:

"Аз като гражданин не мога да разбера как единия ден г-жа Габриел е "лицето на корупцията", а няколко дни по-късно лидерите на тези партии я молят тя да стане премиер с техния мандат. Двете неща не могат да вървят заедно. В последните няколко седмици има доста разминавания, което със сигурност обърква избирателите".

Според него това, което виждаме в последните няколко години, трябва да даде ясен знак на партиите, че е нужно да се работи по създаването на друг тип коалиционна култура, в която трябва да си готов да споделяш властта с другата политическа партия, защото няма друг инструмент за създаване на парламентарно мнозинство.

Все по-трудно се получава мнозинство от две партии, подчерта Стефанов в интервю за предаването "Преди всички". Според него няма да е изненада, ако след изборите са нужни повече от 2 партии за стабилно мнозинство в парламента. В този смисъл всяка от партиите трябва да е готова да споделя властта с останалите, както и да проведе такава предизборна кампания, която да не оставя объркани и огорчени избирателите, категоричен бе той.

Изборният експерт отбеляза, че 9 април е крайната дата за приключване на даването и връщането на мандатите от президента, за да може изборите да бъдат 2 в 1. По думите му основната отговорност тук е в ПП-ДБ – те трябва да преценят колко дълго ще задържат втория мандат. 

Според него от техническа гледна точка има доста предизвикателства, които трябва да се обмислят, ако парламентарните избори се проведат заедно с европейските.

Основният проблем за него обаче остава, че коалицията не можа да се разбере за промяна на Изборния кодекс и определянето на един метод за гласуване. Според него това е нещото, което ще затрудни и комисиите, и гражданите. Стефанов подчерта, че ако изборите са 2 в 1, за първи път ще имаме два избора, които са пропорционални с преференциално гласуване. Той очаква, че това ще създаде сложна процедура за гласуване.

Цялото интервю на Диана Дончева с Даниел Стефанов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: Изборният ден протича нормално

Нормално протича изборният ден, в който днес гласуваме за национален и за европейски парламент. Това съобщиха от ЦИК минути преди 9 ч. Първи информации в ЦИК: Изборният процес е започнал нормално Очаквайте подробности.

публикувано на 09.06.24 в 09:02
Изборните книжа за вота, преди да бъдат изпратени в общините

Избирателите в Силистренско - малко над 113 000, членовете на комисиите - 1799

Изборният ден в Силистренска област е започнал нормално, съобщават от Районната избирателна комисия.  Няма данни за неявили се членове на секционни избирателни комисии. 11 подвижни избирателни секции има на територията на Силистренска област, по една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по 2. Освен подвижните..

публикувано на 09.06.24 в 08:42
Избори в Благоевград, архив

Репортерска проверка: Не всички избиратели в Благоевград знаят за преместените секции

Изборният ден в област Благоевград започна навреме, единици са членовете на секционни комисии, които не са се явили в изборните помещения, съобщават от Районната избирателна комисия. Противоречива е информацията от секционните комисии за това при какви условия не може да се гласува с машина, установи проверката на кореспондента на БНР..

публикувано на 09.06.24 в 08:39

"Тел Авив данс" - летен фестивал за танц на аматьори

В най-големия и престижен балетен център на Израел - Сузан Далал, в който има 7 балетни зали с различна големина и 2 пространства на открито, решават да направят летен фестивал, на който да предоставят сценично пространство за танц на аматьори, но с интересни идеи.  Официално фестивалът е през август, но всяка седмица от началото на май..

публикувано на 09.06.24 в 08:25

Първи информации в ЦИК: Изборният процес е започнал нормално

Изборният процес е започнал нормално, сочат първите информации в ЦИК към 8 ч., където се събират данните от всички секции в страната и извън България. Попълнени са съставите на всички избирателни комисии. 12 972 са секциите в страната, от които машинно се гласува в 9 346 .  769 са изборните секции извън страната, в 245 в чужбина се гласува..

публикувано на 09.06.24 в 08:20

Фотожурналист: Добрата снимка не може да прикрие лошия политик

Любомир Бенковски - Бенджи се занимава професионално с фотография повече от 40 години. Работил е като кореспондент на БТА, както и за най-големите вестници. Носител е на множество награди, а вече повече от 10 години обучава свои млади колеги. Макар творческите му интереси да са в областта на градския живот, човешката природа и..

публикувано на 09.06.24 в 08:18

Проблеми с машините в някои секции

С множество сигнали за проблеми с машините за гласуване започна изборният ден в Стара Загора . Всички секции са отворили врати навреме. Няма постъпили жалби за нарушения, съобщават от БНР. Множество сигнали за проблеми с машините в Стара Загора С проблем с една от машините в 145 секция започна изборният ден в  Сливен . Във всички..

публикувано на 09.06.24 в 07:58