Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЖ: Ръководството на БНР да обясни пред СЕМ закриването на Програмна дирекция

Снимка: АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Съвета за електронни медии да изслуша генералния директор на Българското национално радио Милен Митев и членовете на УС на радиото относно решението им от 7 март за закриване на Програмна дирекция. 

"Дирекцията е част от концепцията, защитена от Митев пред СЕМ при избора му за ръководител на радиото, и е редно той да обясни какво е наложило тази промяна, извършена в извънреден порядък. В публично заседание СЕМ трябва да изслуша и Даниела Късовска, бивш директор на закритото звено, както и журналисти от дирекцията. 

Ръководството на радиото би трябвало да обясни пред регулатора по какъв начин ще се осъществява вътрешната саморегулация в БНР от тук нататък. А също така дали с решението се предоставят допълнителни правомощия на административните ръководители и не е ли редно да има структура, която да е равноотдалечена от всички", пишат още от АЕЖ.

"Тъй като закриването на дирекцията бе обвързано от работещите в нея, както и в медийни публикации, с решението за неизлъчване на интервюто, взето от водещия Петър Волгин с посланика на руската федерация Елеонора Митрофанова, припомняме, че АЕЖ поиска осветляване на мотивите", допълват от асоциацията.

"АЕЖ ще използва механизмите на закона за достъп до обществена информация, за да поиска от БНР достъп до документите, засягащи работата на Програмна дирекция и на Програмния съвет, който досега се ръководеше от директорa на дирекцията и който бе в основата на решението за неизлъчване на интервюто, както и на други решения, засягащи спазването на професионалните стандарти в радиото", заявяват от АЕЖ.

На 21 март УС на БНР отрече появилото се твърдение, че структурната реформа в БНР, извършена на 7 март, е под външен натиск заради спряното интервю с посланика на руската федерация у нас.
 
От УС заявиха още в позицията си, че програмният съвет на БНР продължава да функционира като в неговия състав, освен директорите, ще участват и главните редактори на отделните програми. 

"Така ще се оптимизира директната комуникация по творчески и административни въпроси и ще се подобри съвещателната демокрация", отбелязаха още от УС. 

В заключение уточниха, че интервюто с руския посланик не е било спряно от бившия програмен директор, тъй като това не е в неговите правомощия, нито в правомощията на Програмния съвет. Решението да не бъде излъчено интервюто с руския посланик Митрофанова е било взето от директора на програма "Хоризонт", подчертаха тогава от Управителния съвет на Българското национално радио.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08