Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли Националната стратегия за развитие на спорта

Снимка: mpes.government.bg

НС отхвърли Националната стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност (2023-2034) внесена от МС.

“Няма и дума за регулацията на работите на фитнесите, всеки става треньор-минава курс месец-два и става, къде е контролът”, попита Даниел Александров от ГЕРБ-СДС. Според него в стратегията липсва и контрол относно взимането на допинг. 

“Развитие на потенциала на българските спортисти е записано в стратегията, как ще се осигури това нещо? Квалифицираните треньори как ще ги накарате да работят с деца без да имат достойно възнаграждение, кой задължава федерацията да организира изпращането на треньори на обучение? Такова нещо липсва и трябва да бъде въведено”, категоричен е Александров.

Димитър Иванов също от ГЕРБ-СДС припомни, че на ниво комисия стратегията не е била приета. “Нямаше го министъра в комисията, сега и в зала го няма, за да чуе дебатите”, възмути се Иванов.

Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта коментира, че в стратегията са изложени принципите и основните насоки за развитието на младежта и спорта в страната. “Тази стратегия не е разработена от един човек, от едно министерство. В рамките на разписването на стратегията е действала експертна група от всички заинтересовани групи. Тази стратегия олицетворява европейската визия за развитие на спорта”, категорична е Дашева.

Красен Кралев, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш спортен министър, коментира, че в стратегията няма никаква визия за това какъв трябва да бъде спорта.

Стратегията включва седем стратегически цели: Създаване на условия за насърчаване към физическа активност, практикуване на спорт и на спортно-туристически дейности на хората от всички социални и възрастови групи, подобряване на здравословното състояние, качеството на живот, социализация и личностно развитие, развитието на спортния талант на деца, ученици и студенти чрез осигуряване на възможности за равен достъп до качествена спортна база, квалифицирани специалисти, спортуване и изява, се пише в доклада на МС. Останалите цели са насочени към елитния спорт, към спорта за високи постижения, към организации по отношение на международни спортни събития и създаването на условия за качествени спортни съоръжения, тяхната модернизация, поддържане, управление и изграждане, финансирането на българските спортни федерации и клубове, оптимизиране на подхода на държавната, местната власт и публично финансираните спортни организации от държания спортен календар, както и създаване на оптимални условия за превенция от допинг.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08