Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателства на осиновяването

Психологът Невена Иванова: Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е осиновено, толкова по-добре

Снимка: pixabay

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път. 

Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е осиновено, толкова по-добре. На 2,3 или 4 години вече може да се разкрие тази тайна, тъй като тя създава преграда между осиновителите и детето, съветва Иванова.

"Това се усеща. Децата го знаят и го усещат", каза тя и посъветва родителите първо да си изяснят дали са готови за този разговор, защото децата ще имат въпроси. 

Нужно е разбиране и за това, че адаптацията на осиновено дете в ясла, градина или в училище е по-бавна, тъй като има страх дали родителят ще се върне да го вземе, казва психотерапевтът Теодора Тодорова, която е осиновител от няколко години.

Идеята не е да казваме, че децата са разлигавени, хиперактивни или с липса на внимание, добави тя и посочи, че родителите трябва да имат едно на ум, че у детето има една травма и трябва да подхожда с разбиране. Проблеми има и в периода на тийнейджърството, предупреди тя и бе категорична, че родителите трябва да са близо до детето, но не трябва да го "задушават".

Осиновените деца по-трудно поставят граници. Осиновителите също имат колебания в това отношение, допълва Невена Иванова. Според нея обаче родителите трябва да поставя здрави граници. 

А дали детето ще поиска да разбере произхода си – това е естествената вътрешна потребност да си отговори на въпроса "Кой съм аз", на кого приличам. Но не е задължително да тръгне да търси, казва Невена Иванова. Според нея осиновителите не бива да са двигател на такова търсене.

"Това е много личен път, силно емоционален път", подчерта тя и посъветва родителите да са зад децата, ако решат да тръгнат по този път, и да ги подкрепят. 

Невена и Теодора превръщат личния си опит в професионална подкрепа. Двете се подготвят за началото на събраната вече група за взаимопомощ на осиновители.

Целия репортаж на Елена Бейкова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15