Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Ковачева: Разкритията около сайта "Гласът на Европа" са ноу-хау

Снимка: БТА

"Моделът на характерната кремълска пропаганда е да се използват реални проблеми, да се преувеличат и да се използват за всяване на разделение. Напоследък много активно като тема се използва миграцията". 

Това каза пред БНР журналистът Ралица Ковачева, преподавател по журналистика и главен редактор на factcheck.bg. 

Коментарът ѝ е във връзка със санкцията от правителството на Чехия, наложена на уебсайта "Гласът на Европа", като го обяви за част от проруска операция за влияние. Според разкрития Русия плащала на евродепутати на високи позиции, за да влияят върху предстоящите европейски избори през юни. 

И допълни, че разкритията на 300 страници са важни, защото доказват модел, за който журналисти и граждански сектор говорят от години - за модела на непрозрачно и тайно финансиране на политици в Европейския съюз от други държави, не само от Русия. 

"Това, което казват чехите, е, че парите са давани в брой или в криптовалута, за да не бъдат проследени. Ако чехите имат наистина тези доказателства, това е ноу-хау как и другите служби да следват този път и да докажат тези неща. Участвали са службите от шест държави, става дума за нещо много сериозно". 

В предаването "Събота 150" Ралица Ковачева уточни, че таргетът на подобни информации е електоратът на екстремистки, клонящи към крайнодесни, популисти, националистически организации

"Използват се естествените страхове на хората. Във всички държави има групи от населението, които се чувстват ощетени от глобализацията, от промените в икономиката, от необходимостта непрекъснато да получават нови знания, да работят нещо ново. Това са рефлекси. И когато мейнстрийм партиите и медиите не успеят да ги отработят, да го адресират, да представят обяснения и решения, веднага се появява някой, който ще потрие ръце и ще каже – "първо ще ви покажа колко ви разбирам, колко ви чувам, след това ще ви кажа как ще ги побъркаме". Всички знаем, че когато тези партии дойдат на власт, това не се случва, моментално вземат други позиции. Но преди взимането на властта това работи".  

Интервюто на Весела Владкова с Ралица Ковачева в предаването "Събота 150" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки. Валежите са толкова силни, че могат да причинят наводнения и реките Севезо, Ламбро и Олона да прелеят. Това е прогнозата за следващите 24 часа, което накара властите да обявят червен код в град Милано. Експертите..

публикувано на 21.05.24 в 03:58
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на официална церемония от президента Никос Христодулидис. Националната обсерватория в планината..

публикувано на 21.05.24 в 03:49
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Съливан е заявил пред израелците, че възобновяването на преговорите между Тел Авив и Кайро..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер, съобщава Ройтерс. "Решихме да обявим ден на национален траур в нашата страна, за да споделим..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам...

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51