Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Посланикът на Белгия в България Фредерик Мьорис, ръководителят на представителството на ЕК в България Йорданка Чобанова, вицепремиерът в оставка Мария Габриел и премиерът в оставка Николай Денков.
Снимка: БТА

България и Румъния вече са част от Шенгенската зона по въздух и вода. Отпаднаха граничните проверки по летищата и морските пристанища за пътуващите до и от страните от това пространство. Това са 27 европейски страни - сред тях почти всички от ЕС без Ирландия и Кипър, както и нечленуващите в Евросъюза Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

На летище София се състоя официална церемония в присъствието на премиера в оставка Николай Денков, вицепремиера в оставка Мария Габриел и министри. Бяха посрещнати и пътниците, които пристигнаха в столицата с полет от Берлин.

Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, тъй като успяхме да се обединим и да върнем доверието в ЕС. Това е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път, заяви пред гостите на официалната церемония премиерът в оставка Николай Денков:

"Това, което знам, е, че се търси политически подходящ момент след европейските избори, може би след австрийските избори, когато да бъде взето решение. Разбира се, това решение ще зависи от две неща – едното е как се развива политическата ситуация в България. Второто е да не вземат властта крайнодесни антиевропейски партии като превес в Европа или в Австрия. Надявам се, има всички индикации, че това няма да се случи.

Вицепремиерът Мария Габриел в оставка заяви, че днес пада едно голямо ограничение, а моментът е исторически с резултат, постиган с общи усилия на много хора и политици:

"България задава посока, България е добър пример, България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни и моментът е исторически, защото ние показваме какво означава сигурност чрез сътрудничество, сътрудничество между държави членки, сътрудничество между екипи".

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов добави, че до края на годината България има шанс да бъде приета в сухопътния Шенген, а днешният ден също остава в историята като паметен:

"Днес е историческа дата за българската държава. Денят, в който отбелязваме пълноправното членство на България в Шенген. Не бива да забравяме факта, че допреди няколко месеца България беше тотално блокирана за всякакви преговори за евентуално членство в Шенгенското пространство".

Вътрешнополитическите коментари

Николай Денков коментира, че няма доверие на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и на министъра на електронното управление Александър Йоловски (също в оставка), като не би работил с тях. Пример за това той даде с организацията на изборите и тяхната честност.

"Част от назначенията в областните дирекции и по отношение на местните избори, както министър Стоянов, така и министърът на ел. управление загубиха моето доверие и това мисля, че е ясно и очевидно защо".

Денков заяви, че би помагал на номинирания за служебен премиер Димитър Главчев с експертност.

Калин Стоянов от своя страна заяви пред журналисти, че ако бъде поканен от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев, е готов да остане на поста в служебното правителство:

"Винаги съм го казвал и сега ще го кажа за пореден път, че аз не съм политически обвързан – еднакво отдалечен съм от всички политически партии и най-вече техните лидери". 



По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата

Руските сили се опитаха да пробият границата с Украйна с диверсионни групи. Същевременно беше засилен обстрелът на град Вовчанск, в североизточната област Харков, съобщи губернаторът Олег Синегубов. В приложението Телеграм той отбеляза, че опитите за пробив са били отблъснати и украинските сили "уверено държат позициите си и не са загубили нито..

публикувано на 10.05.24 в 12:36

БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от гари "София" и "София - Север"

БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" започват реорганизация на движението на влаковете от жп гарите "София" и "София-Север". По разпореждане на транспортния министър Георги Гвоздейков до понеделник трябва да се премине към нормален режим на движение. От 7 май заради ремонт се въведоха промени в движението на влаковете към..

публикувано на 10.05.24 в 12:35
Катерина Кокинова

С чадър в ръка: Животът понякога е внезапно кратък!

Флашмоб "Животът е кратък - носи си чадър" ще се състои тази вечер в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици". "В 18.55 часа ще започне събитието и ще продължи около 5 минути. Това ще бъде флашмоб – това е едно внезапно скупчване на хора. С този отживял формат, който вече е на 21 години, отбелязваме почитта си, обичта си към..

публикувано на 10.05.24 в 12:33

Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница

В Министерството на здравеопазването се обсъжда изграждането на Национална детска болница. В срещата участват министър Галя Кондева и членове на Обществения съвет за реализация на проекта. Срещата става дни след като правителството одобри построяването на голяма частна педиатрична болница в София, но след обществен и политически натиск отмени..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно с въздушна пушка във Враца

2-годишното дете, което беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е изписано от "Пирогов". Това съобщиха от лечебното заведение.  В края на миналия месец то беше изведено от реанимация.  Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние..

публикувано на 10.05.24 в 12:09