Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начало на Седмицата на гората в Сливен, раздават фиданки

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Държавното горско стопанство - Сливен раздаде на гражданите фиданки от различни дървесни видове, които да се засадят в дворове, градинки и околоблокови пространства. През почивните дни са били раздадени близо 2 500 млади дръвчета - черен бор, червен дъб, явор и махалебка, днес акцията продължава.

Днес градът е домакин на националното откриване на Седмицата на гората,  която тази година ще премине под надслов – "Гората е живот и ... обща отговорност!" Професионалния си празник отбелязват лесовъдите.

Пред щанда на Държавното горско стопанство се изви опашка от желаещи да вземат от фиданките. При получаване на фиданките някои от жителите на Сливен са искали и съвет как да ги засадят.

"Живеем на вила, като парк е градината, там ще ги засадим."

"На улицата пред вилата."

"На село ще ги засаждаме – да се укрепи реката."

Снимка: БГНЕС

Управителят на разсадника на горското стопанство Стефан Джангозов увери, че сега е един от най-подходящите моменти за засаждането на растения в градината.

"Хората искат от същите видове – искат да си ги засадят навсякъде. Пролетният и есенният сезон е най-подходящ за залесяване."

Според директора на Държавно горско стопанство Сливен инж. Ивайло Русев стопанисваната от тях гора е в много добро състояние, а сечта е под постоянен контрол.

"Нашата основна цел е да отгледаме гората - да бъде естествена, с добро възобновяване."

В Седмицата на гората горските служители имат задачата да запознаят децата с поведението им в гората, с дървесните видове и животни и ще покажат нагледно как се сади дърво. Предвидени са акции в детски градини и училища.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел определи решението на Главния прокурор на МНС като "възмутително и скандално"

Израелският президент Исак Херцог заяви, че решението на Главния прокурор на Международния наказателен съд да поиска заповеди за арест срещу министър-председателя и министъра на отбраната на страната е "повече от възмутително" и ще насърчи терористите по света, предаде Ройтерс. "Всеки опит да се направят паралели между тези жестоки терористи..

публикувано на 20.05.24 в 16:52

Полиция и жандармерия поемат охраната на черешобера в Кюстендилско след 1 юни

Полиция, Гранична полиция с уреди за нощно виждане, както и звено на жандармеирята с два автомобила, поемат охраната на черешобера в Кюстендилско - кампанията по прибиране на реколтата стартира на 1 юни. Това беше обявено след среща с представители на Областната дирекция на полицията и Районното полицейско управление при кмета на Общината..

публикувано на 20.05.24 в 16:47
Кольо Колев

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май. "Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ -..

публикувано на 20.05.24 в 16:44
Теодор Желев, Окръжна прокуратура - Силистра

Повдигнато е обвинение за убийство в силистренското село Зафирово

52-годишен мъж от силистренското село Зафирово е бил убит вчера след спречкване. Мъж е убит след побой За тежкото криминално престъпление има вече задържан – 37-годишне негов съселянин, с обременена съдимост. Смъртта е била причинена след множество удари с тъп предмет по главата. При подаване сигнал до полицията било съобщено, че в..

публикувано на 20.05.24 в 16:42

Близо 1500 детски градини и училища могат да получат средства от МОН по проект "Силен старт"

Близо 1500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование са одобрени и могат да получат финансиране за дейности в подкрепа на децата и семействата по проект "Силен старт" на Министерството на образованието и науката. Проектът ще се изпълнява в продължение на 5 години, като през този период във висококачественото..

публикувано на 20.05.24 в 16:28

Плевен чака 1,5 млн. лева от държавата за щетите от пороите

Община Плевен очаква помощ от държавата за справяне с последиците от природното бедствие на 8-и май.  1,5 млн. лева са необходими за спешен ремонт на разрушени улични настилки.  Плевен се възстановява след снощната буря Бурята нанесе щети, засегната настилки и павета, изнесе асфалт, каза Васил Василев, началник отдел в Общината:..

публикувано на 20.05.24 в 16:17

Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите

Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект на решение, с което представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят увеличаване на пенсиите с 11 процента от 1 юли. Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите  "За" се обявиха шестима от депутатите в комисията,..

публикувано на 20.05.24 в 16:14