Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войни на границите на НАТО, международна нестабилност, избори в САЩ - къде сме ние?

Войни на границите на НАТО, международна нестабилност и на фона на това – вътрешни проблеми и политическа нестабилност.

В 2024-та отношенията НАТО-Русия са по-обтегнати от всякога – и заради анексирането на Крим, и заради руския конфликт в Украйна. А НАТО чака края му, за да приеме Украйна. С ЕС разговорите стартираха едва през 2023-та.

Когато финализира пътя си към НАТО, България бe различна. Наши военни участваха в мисии срещу тероризма в Афганистан. Дадохме и 13 жертви в Ирак. В Косово охранявахме етническия мир. 15-те процента подкрепа за НАТО в края на миналия век, станаха 80, когато НАТО покани България през 2002-ра.

В месеца на официалното ни приемане, март 2004-а, подкрепата за НАТО у нас бе 70%. В месеца след приемането ни социолозите отчетоха спад, защото и тогава България бе страна в диалога с Русия на Путин. За ядрените оръжия, заради базите, заради военните...

"За пръв път тогава имахме избор след разпадането на Варшавския договор. Неговата цел беше да не останем в сива зона, да не бъдем уязвими за външни влияния. В момента считаме, вероятно някои хора, че така или иначе принадлежим към Европа. Имаме това, което имаме в магазините, видите ли членството на НАТО някак си отива на заден план. Нагласата в НАТО беше, че като че ли няма да се воюва. Нагласите бяха да се противодейства на тероризма. НАТО имаше мисии в далечни райони. В момента ситуацията е геополитически променена. Има риск от война в Европа. Това не е изключено. Има определен бъдещ възможен противник. Това нещо със сигурност влияе върху нагласите на хората", коментира пред БНР сегашният ни посланик в Алианса Николай Милков.

Според него зловредните информационни кампании, манипулиращи общественото мнение по отношение на войната на Русия срещу Украйна, обясняват причините да няма интерес към служба в армията у нас.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е повече от директен в отговора на въпроса: Защо 20 години след членството в НАТО, още има влияния?

"Има едни дежурни политици. Аз говорих много често по онова време за руската хибридна опасност, за руските хибридни атаки в България. И хората трудно възприемаха. Тук имаше една машина, която ежедневно бълваше атака след атака".

Спомня си и първото посещение в централата на НАТО: "Имах среща с генералния секретар Столтенберг. И той в прав текст ме попита: "Господин министър, Вие имате ли намерения да изпълнявате задълженията си към НАТО?". Тогава ми светна едва голяма червена лампа. Този въпрос създава усещането, че в рамките на НАТО, на най-високо ниво, към нас не е имало необходимото доверие. Ние правехме всичко възможно да отлагаме процеса на превъоръжаване. Изпълнението на ангажименти, които иначе сме приели, за които сме гласували. И аз и дадох сметка за това. Ако един министър на отбраната реши да изпълнява стриктно своите ангажименти, да бъде последователен, да се придържа към решенията, той ще има голям проблем".

И проблемите започнали още след решенията за ремонта на МиГ-овете ни в Полша – последвало дело.

"Беше записано чрез съм накърнил руските интереси. Представяте ли си?", споделя Ненчев.

А през 21-ва година прокуратурата обвини хора от военното разузнаване и на висши позиции в държавата, че изнасят тайни към Русия. Шестимата чакат съд за престъпления против Републиката.

Пътят на България в НАТО продължава – в нестабилен период, на руската война в Украйна, на поставена под съмнение заради изборите в САЩ военна подкрепа за НАТО. На неясно виждане за европейска отбрана. Какъв е пътят на България? Военен и политически? Добромир Видев разказва:



По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Шумен празнува, днес е денят на града

Днес е Денят на Шумен с решение на общинския съвет от 2000 година. Датата е избрана заради писмо на арменски пътешественик, което доказва, че през 1813 г. именно в Шумен е първото градско честване на светите братя Кирил и Методий. Празникът ще започне в 10:15 часа с молебен за здраве пред сградата на община Шумен. След това е ритуалът по..

публикувано на 11.05.24 в 09:10

Първа екстремна слънчева буря в САЩ от 21 години насам

Американски експерти отчетоха първата екстремна слънчева буря от 2003 година. Според Центъра за прогнозиране на времето към Американската агенция за океански и атмосферни изследвания ефектът от бурята вероятно ще продължи през почивните дни и началото на следващата седмица.  Смята се, че явлението може да доведе до появата на северни..

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Рекорден джакпот: Щастливец от Неапол удари шестица от тотото, спечели 101,5 млн. евро

В италианския град Неапол е спечелен рекорден джакпот от държавна тото игра. Супер джакпотът от играта Superenalotto e от 101,5 милиона евро.  Фишът, уцелил печалбата от шестте изтеглени числа от деветдесет, е с цена 2 евро. Бил е пуснат в тото пункт в центъра на Неапол на главната търговска и туристическа  улица "Толедо"...

публикувано на 11.05.24 в 08:42
Илияна Йотова

В деня на Кирил и Методий: Йотова открива международен научен форум в Атина

В деня за почит на светите равноапостолни Кирил и Методий, вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международния научен форум "Пътят на светлината" в Атина, съобщават от прессекретариата на президентската институция. Той е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий". Чрез..

публикувано на 11.05.24 в 08:10

Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа...

публикувано на 11.05.24 в 07:52
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

БПЦ почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 07:50

САЩ критикуват използването на американски оръжия във войната на Израел с "Хамас"

Съединените щати следят с безпокойство израелската операция в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Доклад на държавния департамент критикува употребата на американски оръжия във войната на Израел с Хамас, но не предоставя доказателства за прекратяване на доставките. Два залпа от ракети са изстреляни по Южен Израел, при което е ранена..

публикувано на 11.05.24 в 07:35