Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три кораба се връщат в Кипър, без да са разтоварили помощта си за палестинците в Газа

Товарен кораб (вдясно) и кораб на "Отворени ръце", натоварени с 240 тона храни, преди да отплават от кипърското пристанище Ларнака в събота, 30 март 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Морският хуманитарен коридор от Кипър за Газа ще продължи да работи, заяви днес президентът Никос Христодулидис след трагичния инцидент с гибелта на 7 хуманитарни работници в анклава.

В същото време от външното министерство съобщиха, че трите кораба от втората мисия се връщат в Ларнака с около 240 тона неразтоварени помощи, след като организацията "Световна централна кухня", чиито членове са загиналите, преустанови дейността си в района.

Правителството на Кипър категорично осъди израелския удар срещу благотворителната организация в Газа като нарушаване на международното право за защита на хуманитарните работници. То увери, че страната ще продължи да подпомага цивилното население в анклава.

"Трагичните събития не трябва да ни обезсърчават и трябва да удвоим усилията си, за да предоставим повече помощ, тъй като нуждите драстично ескалират“, подчерта президентът Никос Христодулидис по време на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола днес в Ларнака.

Двамата посетиха съвместния координационен център за спасителните операции в крайбрежния град, който е начална точка на морския спасителен мост, където Роберта Мецола бе информирана за работата по него.

Организацията "Световна централна кухня" е ключов участник в реализацията на кипърската иницатива "Амалтия" за доставка на хуманитарна помощ за Газа по море – от събирането на пратката до разтоварването й в Газа.

Преди израелския удар върху екипа й обаче тя успя да разтовари само около 100 тона от втората хуманитарна мисия, която отплава от острова в събота следобед и пристигна в анклава в понеделник вечерта. Останалите около 240 тона, най-вече храни, се връщат в Ларнака след като организацията преустанови от днес операциите си заради гибелта на своите доброволци.

Точният ефект от спирането на дейността й в анклава върху морския коридор предстои да се оцени, посочи външният министър Константинос Комбос. Той съобщи, че кипърските власти са в контакт с хуманитарната организация, Израел, Обединените арабски емирства и САЩ. 

Ще бъдат преразгледани протоколите за сигурност и ще се вземат предвид всички условия за безопасност, свързани с морския коридор, посочиха от правителството.

Коментирайки атаката срещу хуманитарния конвой, председателят на Европарламента Роберта Мецола заяви, че трябва да продължи оказването на натиск върху всички участници в региона за прекратяване на огъня.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От НСО заявяват, че оказват пълно съдействие на следствието за катастрофата край Аксаково

От Националната служба за охрана заявяват в съобщение до медиите, че оказват пълно съдействие на компетентните органи по воденото във  връзка с катастрофата край Аксаково следствие. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

Данчо Славов: Няма данни в колата на НСО да е имало видеорегистратор

Разследването на вчерашната катастрофа край Аксаково, в която участва и кола на НСО, ще бъде проведено обективно , увери в интервю за БНР Данчо Славов – военен прокурор във Военно-следствения участък – Варна. Още вечерта четиримата пътуващи в автомобила на НСО са разпитани лично от него. По думите на шофьора на автомобила – той се е движил..

публикувано на 17.05.24 в 13:03

"Приказка за стълбата" на Смирненски или есе "Мълчанието - сила или безсилие" на матурата по БЕЛ

Интерпретативно съчинение по разказа "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе на тема "Мълчанието - сила или безсилие" - избор между тези текстове е включвала матурата по български език и литература - БЕЛ, която приключи в 12:30 часа днес. Това казаха за БНР ученици, които положиха изпита в столичното 7-о училище...

публикувано на 17.05.24 в 12:50

Над 35 000 са жертвите на бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с хуманитарна помощ започват да се разпределят от изграден временен кей на брега на Газа. На фона..

публикувано на 17.05.24 в 12:48
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск при ниско заплащане. Въпреки предложенията към ресорното министерство за промени нощните..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и..

публикувано на 17.05.24 в 12:12