Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев след представянето на кабинета: Не виждам кой би ме убедил да направя промени!

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Димитър Главчев заяви, че до подписването на указа на президента, не смята да прави промени във вече обявения състав на служебното правителство.

Няма да се стига и до смяната на Калин Стоянов, начело на МВР, заяви служебният премиер на излизане от президентството.

"В момента има период, както отвори прозореца и президента Радев, за разговори. Аз съм взел своето решение. Не виждам кой би ме убедил да направя промени. Най-трудното ми решение и най-много се двоумях - няма да скрия, беше за Калин Стоянов. 

Вчера оставката на професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар абсолютно наклони везните към него. Представете си какво щеше да се случи, ако и професионалното ръководство е в оставка, а сменим и политическото в лицето на министъра. Не мога да поема такъв риск", коментира той. 

"Кирил Вътев и останалите трима министри от сега действащото правителство (Калин Стоянов, Георги Гвоздейков и Галин Цоков - бел. ред.) съм ги избрал, за да има приемственост. Прецених, че е по-добре да не се рискува да има трус в сектора", разясни Главчев.

По думите му, най-важното за служебното правителство е да организира честни избори.

Димитър Главчев отказа да коментира политически изявления, визирайки реакцията на ПП-ДБ, който определиха оставането на Калин Стоянов в служебния кабинет като позорно и декларираха, че ще изключат Георги Гвоздейков от ПП, ако остане в правителството.



По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу купения вот: 9 ареста в бургаския кв. "Горно Езерово"

При полицейска операция срещу купуването на гласове в бургаския квартал "Горно Езерово" са задържани девет души. Те са участвали в схема, при която хора са агитирани да гласуват за определена партия или кандидат срещу обещанието да им бъдат опростени дългове. Предлагани са и суми между 50 и 100 лева. Седем досъдебни производства за търговия..

публикувано на 13.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София. Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. През юни предстоят още две класирания, след които..

публикувано на 13.05.24 в 12:35
Пострадал район в Западна Суматра, 13 май 2024 г.

Десетки жертви на наводнения и "студена лава" на о-в Суматра

Най-малко 41 души загинаха, след като внезапни наводнения и потоци "студена лава" от вулкан удариха западния индонезийски остров Суматра. 17 души са в неизвестност. Проливният дъжд помете пепел и камъни от планината Марапи - най-активният вулкан в Суматра. Калните свлачища и порои наводниха два района, отнесоха хора и повредиха над..

публикувано на 13.05.24 в 12:11

Стоил Стоилов: Всяко пипане на бюлетината от СИК е кражба на пари

Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява декларация и декларирате, че искате да управлява партия Х, Y, Z, а с преференцията декларирате пред съответната партия, че искате да ви управлява кандидатът А, Б, В. Това коментира в интервю пред БНР Стоил Стоилов, международен изборен експерт,..

публикувано на 13.05.24 в 12:10
Съдебна палата

Прокуратурата и МВР координират работата си във връзка с вота 2 в 1

Прокурори от Софийската градска прокуратура тръгват по столичните районни полицейски управления във връзка с изборите на 9 юни. От държавното обвинение съобщиха, че ще бъдат проведени серия от работни срещи с разследващи полицаи и служители от оперативния състав на МВР за работата по сигнали и дела за престъпления, свързани с нарушения на..

публикувано на 13.05.24 в 11:51

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси. Ретроспекцията обхваща 3 периода - от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. Голямата изложба ще бъде показана в Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6.  Куратор на изложбата е Петър Станимиров от СБХ. Пред БНР той подчерта, че са обхванати..

публикувано на 13.05.24 в 11:43
Ивайло Иванов

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 11:38