Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ГЕРБ и ДПС искат да запазят удобното за тях статукво"

Йово Николов: Получихме поредното доказателство, че прокуратурата е политически играч

"Виждаме как самата държава - в лицето на прокуратурата и специалните служби - се държи като мафия"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Прокуратурата на е преставала да бъде политически играч. В момента получихме поредното доказателство за това.

Коментара направи пред БНР журналистът от "Капитал" Йово Николов и добави:

"ГЕРБ и ДПС искат да запазят удобното за тях статукво и да принудят главният секретар на МВР да подаде оставка. Затова са му направили тази оперативна комбинация, защото иначе главен секретар се маха много по-трудно - трябва предложение на премиера, което да отиде при президента и той да издаде указ. Опитите са да се обхване в цялост МВР и целта са предстоящите избори".

Той изказа мнение, че сюжетите с ареста на шефката на митниците и оставката на главния секретар на МВР се развиват по начин, по който винаги са се развивали манипулациите на прокуратурата:

"Първо има един шумен арест с предварително предупредени журналисти, след това имаме слухове по медиите, след това имаме едни подхвърлени снимки, след това имаме извадени откъси от специални разузнавателни средства (СРС), различни внушения. Протоколът от разпита на Живко Коцев (главен секретар на МВР - б.р.), който изтече, е автентичен, но би трябвало да е следствена тайна. Начинът, по който тече целият процес е абсолютно дирижиран от прокуратурата и се правят всякакви внушения от прокуратурата. Единственото автентично нещо, което да не е продиктувано от прокуратурата, е писмото на премиера в оставка Николай Денков до ад хок прокурора Даниела Талева. Всичко останало, което излиза по медиите е подхвърлено, за да се насочи общественото внимание в желана от тях посока. В момента виждаме как самата държава - в лицето на прокуратурата и специалните служби - се държи като мафия - с рекет, д подхвърлени неща. Това ме кара да смятат, че всички тези неща не са подчинени на разкриване на истината, а на опит за запазване на позиции в определени служби, министерства, държавни учреждения и митници".

Ако главният секретар на МВР има някакви прегрешения, нека да бъде обвинен в съответните престъпления, а не да му се поставя условие да си подаде оставката или ще бъде арестуван, каза Йово Николов и уточни, че в правовата държава не се действа по този начин.

Всички манипулации са умишлено търсен ефект за омаскаряване на всички, за да се каже, че всички са еднакви, смята журналистът. 

Според него сме свидетели на завладяната държава и обратно на клишето, че държавата си има мафия – у нас държавата е мафията:

"И то с всички инструменти на държавата, всички методи СРС, възможностите на специалните служби, на прокуратурата. Всичко се сгромолясва върху някакъв казус, само и само да си останем в същото блато".

Интервюто на Людмила Железова с Йово Николов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна със замразени руски активи

"От този форум трябва да излезем с конкретни предложения в подкрепа на производителите и иноваторите в областта на дроновете в Украйна", подчерта във встъпителното си обръщение върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел на форума за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 13:40

Лондон обмисля да изпраща мигранти и в Ирак

Правителството на Обединеното кралство смята да използва Ирак за прехвърляне на търсещи убежище в рамките на сделка от типа на тази с Руанда, показват изтекли документи, видени от Скай нюз. Плановете означават, че това може да доведе до депортиране на хора от Обединеното кралство в страна, в която правителството не препоръчва никакви..

публикувано на 06.05.24 в 13:30

Гергьовденска възстановка в Арбанаси: посрещнаха светеца на бял кон

С гергьовски люлки и обредни погачи посрещат днешния празника в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. Стотици миряни и туристи дойдоха в църквата-музей "Св. Георги", където във възстановка посрещнаха светеца на бял кон. Църквата "Свети Георги" в Арбанаси е от 16-и век и е уникална с това, че в притвора светецът е изобразен на трон, а..

публикувано на 06.05.24 в 13:30

Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение . Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов преди дни. И това на фона на скорошното решение на парламента, според което от 2025 година трябва да вдигнат заплатите на военните средно с 30 процента .  "Ще видим..

публикувано на 06.05.24 в 13:17

Два фестивала събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград

Два фестивала - един на Общината, а другият - на сдружението "Глас", събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград, разказаха за БНР наши сънародници оттатък границата. И в сръбската община 4 дни са почивни. И днес в Босилеград продължава Международният детски фестивал "Великденско яйце" с участието на групи от Молдова, Украйна, Северна..

публикувано на 06.05.24 в 13:12
Маестро Найден Тодоров

Нови дигитални записи на химните на България и на Европа

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха в зала "България" нови дигитални записи на химните на България и на Европа.  Според Тодоров през 21-ви век - времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и на химна на Европейския съюз.  Основа на..

публикувано на 06.05.24 в 13:05

Русе отбелязва своя празник

На 6 май Русе отбелязва своя празник. Началото на тържествата бе дадено с литургия в храма "Св. Георги", където се съхранява частица от мощите на светеца-покровител на града. Треньорът по бокс Илия Сяров получи тържествено званието "Почетен гражданин на Русе" днес и така бе поставено началото на светското отбелязване на Празника на града. След това,..

публикувано на 06.05.24 в 13:01