Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Гроси: Да бъдат прекратени безразсъдните атаки срещу Запорожката АЕЦ в Украйна

Рафаел Гроси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният директор на Междунродната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че незабавно трябва да бъдат прекратени безразсъдните атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, която е под контрола на Русия.

Руските окупационни сили твърдят, че централата е била атакувана снощи от три украински дрона и че единият се е разбил в купола над VI реактор на централата.

"Росатом", който се явява оператор на Запорожката АЕЦ откакто Русия сложи ръка върху нея малко след пълномащабното си нахлуване в Украйна преди две години, твърди, че при първата дронова атака са били ранени трима души близо до столовата в комплекса. Втората е била насочена срещу карго терминал, а третата - срещу купола над VI реактор.

Нивото на радиация в района не е променено, успокоиха от "Росатом".

Международната агенция за атомна енергия, която има свои експерти в централата, отбеляза, че това е първото пряко нападение срещу Запорожката АЕЦ от ноември 2022 година. Рафаел Гроси беше категоричен, че става дума за сериозен инцидент, който е могъл да застраши целостта на структурата около VI блок.

Въпреки това днес руските власти съобщиха, че още един дрон камикадзе е бил свален над купола на същия енергоблок, който е изключен от системата.

Руското външно министерство обвини властите в Киев в "ядрен тероризъм" и настоя международната общност да се намеси.

Украйна обаче категорично отрече да има нещо общо. 

"Имитационни руски удари срещу нашата централа са вече добре позната престъпна практика от страна на нашествениците", заяви Андрий Усов - говорител на украинското военно разузнаване.

Междувременно Киев обяви, че Русия е нападнала днес с 24 дрона "Шахед" Одеса, Николаев, Коровоград, Хмелницки и Житомир. 17 от безпилотните апарати са били свалени. Прехваната била и крилата ракета над Днепропетровск.

Енергийният министър Герман Герашченко даде яснота за успеваемостта на руските удари:

"Близо 80 процента от топлинните генератори бяха атакувани досега, повече от половината от водните заедно с огромен брой подстанции".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яхя Сареа, военен говорител на йеменските хути

Йеменските хути заплашват да атакуват всеки кораб, насочващ се към израелско пристанище

Йеменските хути ще атакуват кораби, насочващи се към израелските пристанища, във всяка зона, която попада в обхвата им. Това обяви военният говорител на хутите Яхя Сареа, цитиран от Ройтерс. Подкрепяните от Иран бунтовници нанесоха многократни удари с дронове и ракети по кораби в ключовите канали за корабоплаване в Червено море, пролива Баб..

публикувано на 03.05.24 в 17:38
Община Кюстендил

Готви се нова наредба за отдаване на общински жилища в Кюстендил

Готви се нова наредба за отдаване на общински жилища в Кюстендил. Това се налага след направена ревизия, която установила, че 10 от апартаментите и помещенията се ползват неправомерно.  Съветниците отказаха да гласуват и докладна, според която две жилища трябваше да се продадат на символични цени на досегашните им ползватели. Установено е,..

публикувано на 03.05.24 в 16:58

Две жени с високорискови бременности и техните бебета са спасени в "Майчин дом"

Две млади жени с високорискови бременности и техните бебета са били спасени в най-голямата АГ-болница у нас "Майчин дом".  И майките, и бебетата са в стабилно състояние. Сред майките е 36-годишна жена от Велико Търново, при която в седмия месец са установени ниски нива на тромбоцитите и нарушения в кръвосъсирването.  Заради преждевременно..

публикувано на 03.05.24 в 16:49

МВнР издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница.  Заради продължаващите протести в Тбилиси се препоръчва на българите, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации, да се информират за развитието на ситуацията и да следват инструкциите на местните власти.  Също така,..

публикувано на 03.05.24 в 16:37
Дмитрий Песков

Песков определи като директна ескалация на напрежението изявлението на Камерън за Украйна

Кремъл нарече изявлението на британския външен министър Дейвид Камерън, че Украйна може да използва британски оръжия срещу цели в Русия, ако пожелае, директна ескалация на конфликта.  Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи коментарите като опасни и тревожни:..

публикувано на 03.05.24 в 16:07

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в Германия

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Германия и бяха причина за отмяната на десетки полети на летището във Франкфурт късно вчера. Проливни дъждове, гръмотевични бури и силна градушка причиниха сериозни наводнения в германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия. Особено силно..

публикувано на 03.05.24 в 15:46

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи, се казва в разпространени изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия. Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски..

публикувано на 03.05.24 в 14:46