Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Силистра подкрепя готовността на родители за стачка заради липса на пари за училищни ремонти

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Кметът на Силистра подкрепя готовността на 500 родители на деца от ОУ "Отец Паисий“ и Средношколското общежитие за ефективни стачни действия заради отказ от финансиране на одобрени вече проекти, за извършване на основни ремонти.

Преди година МОН и Изпълнителна агенция "Образование" одобряват проекти за ремонт на стойност близо 8 милиона лева. Пари обаче не се отпускат, защото Общината имала акт за 1500 лв. от Инспекция по охрана на труда, от 2021 г., който междувременно бил и платен.

"Сумите са несъразмерни. Заради 1500 лева да отказват на децата възможността да живеят по-добре, за мен, е нелогично".

От своя страна Общината води дела в Административния съд, но и в Районния – с искане за обявяване на нищожност на наказателното постановление на Инспекцията по труда. Става въпрос за трудова злополука при дейности не свързани с конкретните проекти и актът бил наложен на възложителя, а не на изпълнителя.

До 2026 година проектите трябва да бъдат изпълнени и отчетени.

Зад протестната подписка, адресирана до МОН и до национални медии и организирана от училищните настоятелства на двете учебни институции, стоят 500 души. Използваме публичността като крайно средство, заяви силистренският кмет.

Близо 400 деца учат в ОУ "Отец Паисий", което е най-старото училище в Силистра. Има над 160-годишна история. Последният основен ремонт е правен през 1992 година. Ремонт е имало и през 2008-2009 година, по един от първите проекти, финансирани от японското правителство, но той е бил за саниране на сградата с 4 см изолация. "От години покривът тече", каза директорът Галя Илиева.

Не е по-различна картината и в Средношколското общежитие "Младост". В него има настанени 140 деца. Сградата е строена през 1964 година и оттогава ремонт не е правен, съобщи Елеорита Стойчева, която работи там от 2001 година.

През 2020 година има издадена Наредба на МОН, която определя какви са изискванията именно към условията, в които учат и живеят децата, припомни Галина Даскалова, началник – отдел "Образование" в Силистра.

Сега те дават срок от 1 месец на институциите, за да се раздвижат и да решат – оправдано ли е да бъде спряно финансирането на тези ремонти.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Незабравка Кирова


По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и  липсата на..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. От Лондон – Веселин Паунов: Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13