Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Бразилия обяви, че армията не може да се меси в политическия живот

Жаир Болсонаро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Бразилия публикува тълкувателно решение на Конституцията, според което военните не могат да се месят в политическия живот на страната при никакви обстоятелства. Обратното тълкувание на Основния закон беше широко популяризирано от бившия президент Жаир Болсонаро, който сега е обвинен, че е опитал да извърши държавен преврат с военна подкрепа.

Единайсет върховни съдии единодушно слагат край на спекулациите, че във времена на криза армията може да играе балансираща роля. Спешно трябва да се сложи крайна тези опасни разбирания, пише в мотивите си председателят на съда Луиш Фукс. 

Погрешно тълкувание на бразилската Конституцията беше широко популяризирано от бившия държавен глава и неговите крайнодесни поддръжници, особено когато стана ясно, че Борсонало е изгубил изборите срещу сегашния президент Лула да Силва. АФП припомня, че Болсонаро е бивш офицер от бразилската армия и президент между началото на 2019-а и края на 2022-ра. Според обвинението той е подготвял въвеждане на извънредно положение, за да предотврати предаването на властта. Заради отказа да приемат резултатите от вота и подобно на американските привърженици на Тръмп през 2021-ва, симпатизанти на Болсонаро щурмуваха правителствените сгради в столицата Бразилия в началото на 2023-та, като призоваха армията да се намеси. 

Съдебното решение за ролята на военните идва дни след като в Бразилия се навършиха 60 години от въвеждането на военната диктатура през 64-а година, властвала до 1985-а.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жаир Болсонаро

Болсонаро ще бъде разследван за подстрекаване към бунт в Бразилия

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро ще бъде разследван за нападението на правителствени сгради на 8 януари, когато над 2000 души бяха задържани след като нахлуха в Конгреса, Върховния съд и Президентския дворец и изпочупиха произведения на..

публикувано на 14.01.23 в 07:19
Къщата, където според съобщенията е отседнал бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро, в Encore Resort Homes в Реюнион, Флорида, САЩ, 10 януари 2023 г.

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро е поискал шестмесечна виза за САЩ

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро е подал молба за шестмесечна виза за САЩ, съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на адвоката на Болсонаро Фелипе Александър.  "Мисля, че Флорида ще бъде неговият временен дом далеч от дома", казва адвокатът,..

публикувано на 30.01.23 в 23:51
Жаир Болсонаро

Разследват бившия бразилски президент Болсонаро за контрабанда на бижута

Бразилският министър на правосъдието Флавиу Дину нареди на полицията да разследва предполагаем опит на бившия президент Жаир Болсонаро за контрабанда на бижута. Според местни медии бижутата са на стойност над 3 милиона долара и са били подарък от..

публикувано на 07.03.23 в 07:47
Жаир Болсонаро

Бразилският съд забрани на бившия президент Болсонаро да се кандидатира на избори до 2030 г.

Върховният избирателен съд на Бразилия обяви в петък забрана на бившия президент Жаир Болсонаро да се кандидатира за политически пост до 2030 г., слагайки край на надеждите на десния популист за бързо политическо завръщане, съобщава Ройтерс...

публикувано на 30.06.23 в 19:24
Жаир Болсонаро

Бившият бразилски президент Болсонаро с фалшив документ за Covid ваксинация

Бразилската полиция официално обвини бившия президент на страната Жаир Болсонаро в измама заради ваксинацията си срещу Covid-19, предаде Ройтерс. Разследване на антикорупционната агенция вече е разкрило, че данните за имунизацията на..

публикувано на 20.03.24 в 11:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адвокат Мария Петрова и д-р Илко Семерджиев

Казусът с "Мама и аз" и рецептата за спасяване на здравната система

Въпросът с частната болница "Мама и аз" е дали отговаря на законовите изисквания, дали данните, които са представени, са реални и дали не се обслужва повече финансовият интерес на инвеститора, отколкото общественият интерес и необходимостта от..

публикувано на 12.05.24 в 11:01

Иван Демерджиев: МВР може, но ръководството не показва воля да се бори с изборните престъпления

МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното ръководство - политическо и професионално, не показва воля да се бори с тези явления. Това заяви в интервю през БНР Иван Демерджиев, юрист, бивши министър на МВР в кабинета..

публикувано на 12.05.24 в 10:27

"Мейл он сънди": Разузнаването подозира Москва в саботаж на Острова

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он..

публикувано на 12.05.24 в 09:43

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от..

публикувано на 12.05.24 в 08:21

Златоград посреща гости на традиционния празник на чевермето

За 13-а поредна година Златоград посрещна гости от цялата страна и съседна Гърция на традиционния празник на чевермето. Между 10 и15 хиляди души на ден събира празника в най-южния град на Смолянска област. Днес е последният ден от тридневния..

публикувано на 12.05.24 в 08:15