Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън се срещна с Тръмп преди разговорите си във Вашингтон

Дейвид Камерън и Доналд Тръмп.
Снимка: АФП

Британският външен министър Дейвид Камерън се срещна с бившия американски президент Доналд Тръмп във Флорида в началото на посещението си в САЩ.

Лорд Камерън е в САЩ за разговори с висши държавни служители относно войните в Газа и Украйна. Не е необичайно външните министри да се срещат с опозиционни кандидати по време на посещения в чужбина, коментира Би Би Си. Медията обаче припомни, че в миналото  отношенията между Камерън и Тръмп не са били добри.

В мемоарите си, публикувани през 2019 година, Камерън пише, че намира за "депресиращо", че Тръмп може да спечели президентските избори и че това се дължи на неговите „протекционистки, ксенофобски и женомразки деяния“. Тогава Тръмп отговори, че не смята, че може да има добри отношения с Камерън. 

По време на сегашното си посещение Дейвид Камерън ще разговаря с американския си колега Антъни Блинкън за подкрепата за Украйна и осигуряването на стабилност в Близкия изток. Двамата ще обсъдят и инцидента, при който в Газа бяха убити хуманитарни работници.

Републиканските законодатели блокират предложения пакет от 60 милиарда долара военна помощ за Украйна от месеци. Членовете на Републиканската партия в Камарата на представителите обещаха да гласуват против пакета, ако преди това не бъде одобрено допълнително финансиране за граничната сигурност на САЩ.

Дейвид Камерън публично настоя републиканците да подкрепят пакета, което предизвика гневната реакция на някои от тях, които дори си послужиха с нецензурни изрази. В статия британският дипломат бе предупредил САЩ да не показват "слабостта, проявена срещу Хитлер през 30-те години на миналия век".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Таня Михайлова (вляво) е Велизар Шаламанов (в средата) по време на дискусията в ЮЗУ

Велизар Шаламанов: Има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като  военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност. Това заяви Доц. Велизар Шаламанов  на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.  Рисковете, пред които е изправено..

публикувано на 15.05.24 в 15:34
Владислава Цариградска

Йоурова: ЕК следи случая със заплахите към съдия Цариградска

"Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз". Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник - председателят на Европейската..

публикувано на 15.05.24 в 15:30

Младежкият дом в Ловеч отваря врати след основен ремонт

В Ловеч приключи основният ремонт, преустройството и  цялостното обновяване на една от емблематичните сгради на града – Младежкият дом. Ремонтът на сградата, която е построена преди повече от 50 години, е за близо 5,6 милиона лева, поясни р ъководителят на проекта Петър Деков: "Преди преустройството състоянието на  сградата и помещенията в нея..

публикувано на 15.05.24 в 15:14

Болнични сдружения: Да се създаде работна група за преговорите за нов КТД в здравеопазването

Няколко дни след като от КНСБ заплашиха с протести заради отказ на работодателски организации да участват в преговорите за нов колективен трудов договор в здравеопазването, трите големи болнични сдружения предложиха създаване на работна група, за да се възобновят преговорите. КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването В отворено..

публикувано на 15.05.24 в 14:52
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън - Киев, 15 май 2024

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара военна помощ, обяви държавният секретар Антъни Блинкън в Киев. Средствата ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна, поясни Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Според различни източници руските части контролират вече над..

публикувано на 15.05.24 в 14:40

Анатоли Стайков: Случващото се в Грузия е вътрешнополитически проблем заради изборите през есента

Случващото се в Грузия е по-скоро някаква форма на вътрешнополитическа борба за изборите през есента – парламентарни и президентски. В настоящия момент аз лично бягам от прогноза за бъдещето . Нещо, което е задължително да уточним, е, че Грузия е от другата страна на Черно море, срещу Варна и Бургас, и граничи с Украйна. Мисля, че въпреки..

публикувано на 15.05.24 в 14:34

Станчо Станчев и Йосиф Панов - почетни граждани на Плевен

В Плевен с тържествена сесия на Общинския съвет започна отбелязване празника на града. Двама нови почетни граждани ще бъдат вписани в паметната книга на Общината. Плевен празнува! Званието "Почетен гражданин на Община Плевен" посмъртно се присъжда на Станчо Станчев за значимите му постижения в областта на науката и образованието. Прие го неговия..

публикувано на 15.05.24 в 14:20