Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Общност Мостове": Промените, свързани с лечението на редки болести, дискриминират

Антоанета Тончева
Снимка: Личен архив

Одобрените от парламента законодателни промени, свързани с лечението на редки болести, дискриминират пациентите по възраст и по вид заболяване. Тази позиция разпространиха от сдружението "Общност Мостове" след окончателното гласуване на текстове в Закона за здравето, според които държавата ще осигурява лекарства и медицински храни на хора с рядка болест и след навършване на пълнолетие, ако лечението е започнало преди 18-годишна възраст. 

Промените, одобрени с консенсус на първо и второ четене, не решават проблема с достъпа до лечение за вече пълнолетните хора с редки заболявания, заявяват от сдружението. Преди няколко дни в интервю за БНР д-р Антоанета Тончева обясни, че законът не осигурява лечение и за пациенти с редки форми на чести заболявания.

"Порасналите хора, които са с онкологични заболявания, но са се проявили да кажем на възраст 19-20-25 години. Има много такива млади хора със саркоми - тумори на меките тъкани".

От сдружението посочват, че приетите промени са частично решение, което през тази година ще гарантира продължаване на лечението на 25 души с редки болести. И настояват Законът за здравето да се адаптира така, че всички услуги, които се заплащат с държавни средства за децата, да се покриват и за пълнолетните, независимо кога е възникнало заболяването им.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

465 плажа в Италия получиха "син флаг"

465 плажа в Италия получиха син флаг тази година, който е най-разпространеното и общопризнато международно отличие за качеството на крайбрежните зони в целия свят Отличени са 14 италиански морски курорта. Син флаг ще се развява на 465 плажа, принадлежащи на 236 общини - един рекорд в сравнение от преди 3 години, когато тези плажове бяха само 201...

публикувано на 18.05.24 в 19:22
Пропалестинска демонстрация в Лондон, архив.

Голяма пропалестинска демонстрация в Лондон

В Лондон е в ход голяма пропалестинска демонстрация, която съвпада с отбелязването на 76-тата годишнина от "Накба" - дума на арабски, която означава "катастрофа" и се използва от палестинците, за да опишат възникването на Израел.  Кампанията за палестинска солидарност (PSC), която организира протеста, заяви, че походът, започнал близо до сградата на..

публикувано на 18.05.24 в 19:07
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние, който беше приет на фона на масови протести. Ветото обаче има по-скоро символичен характер предвид съотношението на силите в парламента. В телевизионно изявление Саломе Зурабишвили обясни, че е наложила вето на закон, който противоречи на..

публикувано на 18.05.24 в 18:54

Кораб потъна край румънския бряг на Черно море

Кораб, плаващ под флага на Танзания, потъна край румънския бряг на Черно море; осем души са спасени, трима са изчезнали. Корабът е потънал тази сутрин в Черно море на 26 морски мили от село Сфънту Георге, окръг Тулча, съобщи Румънската служба за корабоплаване, цитирана от Аджерпрес. На борда на плавателния съд е имало 11 души. В спасителната..

публикувано на 18.05.24 в 18:41

Германски политици с критики към екоактивистите, блокирали летището в Мюнхен

Политици от различни партии в Германия реагираха с остри критики на блокадата на летището в Мюнхен от екоактивисти днес. Рано сутринта група протестиращи проникнаха на летището и създадоха проблеми на трафика. 60 полета от и до летище Мюнхен бяха отменени или се забавиха днес заради протестната акция на екоактивисти от движението "Последното..

публикувано на 18.05.24 в 18:07
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израел ликвидира в Рафах един от командирите на "Ислямски джихад"

Израелската армия ликвидира при въздушен удар един от командирите на "Ислямски джихад" в източната част на град Рафах, съобщи военната пресслужба. 28 палестинци, сред които жени и деца, са били убити при друг въздушен удар по градчето Бейт Лахия в северната част на Газа.  От Тел Авив заплашиха с още по-твърди действия спрямо "Хамас", след като бяха..

публикувано на 18.05.24 в 17:53
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32