Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николова и Калейн с първо и второ място след първия ден на СК в София (ОБНОВЕНА)

Стилияна Николова
Снимка: БФХГ - Анна Недкова

Стилияна Николова поведе във временното класиране за  многобоя при жените на световната купа по художествена гимнастика, която се провежда в столичната „Арена София“ .  Другата ни представителка Боряна Калейн заема временно втората позиция.

След изиграването на съчетанията с обръч и с топка Николова натрупа актив от 69.500 точки (34.350 точки за изпълнението с обръч и 35.150 точки за това с топка) и поведе в в подреждането след първия ден на надпреварата.


Боряна Калейн също показа стабилна и уверена игра и със сбор 69.400 точки (35.600 точки за обръч и 33.800 точки за топка) заема временно второ място.

„Добър старт и на двете ни момичета в първия състезателен ден. Играха много концентрирано, много овладяно, разбира се, има какво да се надгражда в техните изпълнение. Все пак това им е първата световна купа. И Стилияна и Боряна вече имат достатъчно опит, защото са играли в „Арена София“ многократно. Пред родна публика се играе трудно. И двете ни момичета са много емоционални, а публиката ги зарежда положително. Следя конкуренцията на всяко състезание. Конкуренцията ще бъде много голяма на Олимпийски игри. След всяко състезание виждам подобрение и надграждане в композициите. В началото на годината винаги правим за участията на всяка една от гимнастичките. Разбира се, той винаги търпи промени в процеса на работа. По мое настояване Боряна Калейн ще участва в Ташкент, защото смятам, че ѝ липсват състезания, а те носят увереност и самочувствие. Наблюдавам изпълненията на гимнастичките, конкуренцията ни е много силна и това може само да ме радва. Виждам, че помага за добрата работа в залата. Всяка една от тях се стреми да запази мястото си и да покаже най-доброто от себе си. Имаме още състезания и зависимост от това как ще се представят – ще вземем решение. Европейското първенство преди Олимпийските игри е най-важното състезание. До него смятам, че ще определим състава“, коментира представянето на момичетата Бранимира Маркова - главен треньор на националния отбор - индивидуално (жени).

На трета позиция във временното класиране  е представителката на Италия София Рафаели с актив от 68. 700 точки (35.200 точки – обръч и 33.500 точки - топка).

Четири от четири възможни финала за България в първия състезателен ден. Стилияна Николова и Боряна Калейн намериха място сред най-добрите осем както на  обръч, така и на топка.

Утре предстоят съчетанията с бухалки и лента, след което ще знаем призьорите в многобоя и финалистите на отделните уреди.

Надпреварата ще бъде официално открита в 18.00 часа, а от 19:00 до 20:40 предстоят изпълненията с пет обръча при ансамблите. България ще играе във втората група, която започва в 20:00 часа.

Специален гост на световната купа е президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе, който гледа изпълненията в компанията на президента на БФХГ Илиана Раева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анди Родик

Анди Родик разказа пред фенове как се е борил с рак в устните

Някогашният лидер в мъжкия професионален тенис Анди Родик съобщи, че е отстранил раков тумор от устните си. Американецът разказа пред феновете за продължаващата си борба с рака на кожата по време на тазседмичния епизод на неговия подкаст "Served“. "Страдах от различни типове рак на кожата от момента, в който спрях да играя", заяви шампионът..

публикувано на 12.05.24 в 11:47
Холщайн (Кил) влезе в Бундеслигата за първи път в историята

Холщайн (Кил) влезе в Бундеслигата за първи път в историята

Отборът на Холщайн (Кил) спечели промоция в Бундеслигата за първи път в историята, след като кръг преди края на второто ниво на футбола в Германия е недостижим на върха с 65 точки. Това се случи след домакинското равенство 1:1 срещу Фортуна (Дюселдорф), заемащ и преди, и след срещата 3-о място, вече с 60 точки. Още във 2-ата минута Бенедикт..

публикувано на 12.05.24 в 11:32
Доминик Янков игра 30 минути срещу Меси и Суарес

Доминик Янков игра 30 минути срещу Меси и Суарес

Българският национал Доминик Янков влезе като резерва в 63-ата минута за своя тим Монреал в първенството на Американската Мейджър-лига срещу Интер (Маями), в чиито редици блестят мегазвездите Лионел Меси и Луис Суарес. Монреал изненадващо поведе с 2:0 с голове на Брис Дюк в 22-ата минута и на Жюл Вилсен 10 минути по-късно. Вилсен се превърна в..

публикувано на 12.05.24 в 10:53
Бостън и Далас поведоха в полуфиналите на НБА

Бостън и Далас поведоха в полуфиналите на НБА

Първенство на Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА), плейофи: Източна конференция, полуфинал: Кливланд – Бостън          93:106 *Бостън води в серията с 2-1 победи, играе се до четири успеха Западна конференция, полуфинал: Далас – Оклахома Сити  105:101 *Далас води в серията с 2-1 победи, играе..

публикувано на 12.05.24 в 10:27
Андрей Рубльов

Нова победа на волята за Андрей Рубльов

Шампионът от Мадрид - Андрей Рубльов (Русия), се класира за третия кръг на тенис турнира от сериите Мастърс в италианската столица Рим, след като победи с 5:7, 6:4, 7:5 Маркос Хирон (САЩ). А след триумфа в Испания явно ще бъдат незабравими няколко седмици за Андрей Рубльов. 26-годишният руснак спечели втората си титла от Мастърс 1000 в..

публикувано на 12.05.24 в 09:53
Отборът на САЩ победи с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) Германия

Първа победа за САЩ на световното първенство по хокей на лед

Отборът на САЩ постигна първа победа на световното първенство по хокей на лед за мъже, след като срази с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) отборът на Германия и така се реваншира пред феновете си за петъчното поражение от шведите с 2:5. Джони Годрьо и Майкъл Кесерлинг вкараха по гол и подадохa за други два, докато останалите попадения бяха реализирани от..

публикувано на 12.05.24 в 08:26
Атлетик Билбао завърши 2:2 с Осасуна

Атлетик (Билбао) едва се спаси срещу Осасуна

Намиращият се на 5-о място в първенството на Испания по футбол отбор на Атлетик (Билбао) се спаси от домакинско поражение срещу Осасуна в добавеното време на срещата, когато Асиер Виялибре оформи крайното 2:2. Резултатът удари по амбициите на домакините да се докопат до първите четири места в крайното класиране и евентуално да вземат квота за..

публикувано на 12.05.24 в 08:22