Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на задълбочаващи се кризи по света

Снимка: БТА

Международният валутен фонд обяви, че управляващият директор Кристалина Георгиева е назначена "с консенсус" за втори петгодишен мандат, който ще започне от 1 октомври. Тя беше единственият номиниран кандидат. От фонда отчетоха високата оценка за силната и гъвкава работа на Георгиева, справила се с поредица от големи глобални сътресения. Кристалина Георгиева е бивш заместник-председател на Еврокомисията с ресор "Бюджет и човешки ресурси".

Европейският парламент одобри реформа на политиката в областта на миграцията и убежището. Това стана на фона на поредните инциденти с мигранти, прииждащи към бреговете на Гърция, Италия, Кипър. 

Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Като историческо събитие окачестви приемането на пакта гръцкият министър на миграцията Димитрис Керидис. В страната за десет години са подадени 460 хиляди молби за убежище. Германският канцлер Олаф Шолц също приветства промените като необходими, ограничаващи незаконната миграция и облекчаващи най-накрая страните, които са особено засегнати.

Същевременно полският премиер Доналд Туск се закани да защити Полша от механизма за пренастаняване на мигранти. Варшава изтъква, че е приела голям брой украински бежанци от началото на руската инвазия в Украйна през 2022.

Пактът ще бъде още един пирон в ковчега на Европейския съюз - така формулира недоволството си унгарският премиер Виктор Орбан.

По данни на ООН 46 хиляди души са влезли незаконно в Евросъюза от началото на годината. 

Германия и Австрия предупредиха гражданите си да напуснат Иран. Заради опасенията от иранска атака срещу Израел от Вашеингтон насочиха допълнителни сили към Близкия изток.

Техеран заплаши да отвърне заради въздушния удар на 1 април срещу консулството му в Дамаск, когато сред убитите бяха двама генерали от Революционната гвардия на Ислямската република. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще продължи военната кампания срещу "Хамас" в Ивицата Газа, но се подготвя и за реакция при необходимост в други райони. 

Президентът Джо Байдън предупреди Иран да не атакува Израел и подчерта, че Съединените щати остават ангажирани със сигурността на своя съюзник.



По-рано Байдън критикува подхода на Нетаняху към войната в Газа. 

Израел потвърди, че при въздушен удар в Газа са били убити трима от синовете на лидера на "Хамас". Исмаил Хания заяви, че въпреки всичко това няма да сложи край на усилията за постигане на споразумение за прекратяване на огъня.

План за примирие в Газа беше представен в Кайро от американските, египетските и катарските посредници. Той предвижда 6-седмично прекратяване на огъня, размяна на израелски заложници и палестински затворници и увеличаване на хуманитарната помощ за цивилното население в Газа.

В Израел и по света имаше мащабни демонстрации с искане за освобождаване на около 130 души, които остават в плен Газа след 6 месеца война.

Според проучване 56 на сто от израелците смятат, че правителството на Бенямин Нетаняху не прави достатъчно за връщането на заложниците. Те бяха пленени при атаките на 7-и октомври, в отговор на които Израел започна офанзива в Газа, довела до тежка хуманитарна ситуация. 

В отворено писмо над 250 хуманитарни и правозащитни организации призоваха за незабавно спиране на всички трансфери на оръжие за Израел и палестинските въоръжени групировки. Те настояват Съветът за сигурност на ООН да поеме отговорността си за световния мир и сигурност. 

На този фон испанският премиер Педро Санчес, чието управление от години се крепи на гласовете на каталунските сепаратисти, заяви, че Мадрид е готов да признае палестинската държава и предприе обиколка в европейски страни в защита на палестинската кауза.

Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска повече доставки за противовъздушната отбрана след поредните руски атаки с ракети и дронове, основно срещу енергийни обекти.     


Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Украинските депутати одобриха законопроект за мобилизация на армията с цел увеличаване на числеността на силите срещу Русия, воюващи над две гоини. По-рано възрастта за мобилизация беше понижена от 27 на 25 години. Недоволство в обществото предизвика отмяната по искане на армията на популярната клауза за демобилизация след три години служба. 

От Брюксел обявиха, че Евросъюзът ще се присъедини към свиканата от Швейцария през юни мирна конференция за Украйна в средата на юни и ще продължи да търси възможно най-широка подкрепа по света за справедлив и траен мир на основата на украинското предложение.

Руската страна не предвижда участие. 

Външният министър Сергей Лавров посети тази седмица Пекин. Китай заяви, че отхвърля всякаква "критика или натиск", що се отнася до отношенията му с Русия. Повод стана предупреждението от Съединените щати, че ще го държат отговорен, ако Москва постигне нови териториални придобивки в Украйна. Американската помощ за Киев е спряна в Конгреса от месеци.

Петер Пелегрини

На президентските избори в Словакия 48-годишният икономист Петер Пелегрини - от италиански произход, ерген, любител на коли, с правоспособност и за самолет, се наложи над подкрепяния от опозицията бивш външен министър Иван Корчок.   

Изгубилият Корчок обясни поражението си с твърденията на политическите си съперници, че се кани да въвлече Словакия във войната в Украйна.

В хода на кампанията той защитаваше позицията, че Украйна не бива да се отказва от земите си, окупирани от Русия. Пелегрини, на свой ред, се обяви за незабавни преговори за мир между Киев и Москва. Той увери, че Словакия ще бъде "силен" член на Европейския съюз и НАТО и допълни.

Румънският парламент прие закон за премахване на залите за хазартни игри от населените места с до 15 000 жители.

От първоначалния амбициозен проект на социалдемократите за преместване на хазарта в периферията на градове и села се стигна до много по-мека форма на закона. 


Въпреки че не е достатъчно, е първа победа срещу индустрията на ротативките, която ще трябва да затвори игралните си зали в над 90 процента от населените места. Това е първият закон, приет от парламента за 30 години срещу мафията, посочи временният председател на Камарата на депутатите Алфред Симонис. 

Опозицията от своя страна обвини двете партии от управляващата коалиция - Социалдемократическата  и Национално-либералната, че са "отстъпили пред хазартната индустрия.  Всички румънци са засегнати от това явление и зависимостта от хазарта не прави разлика между големи и малки населени места, подчерта Ионут Мостяну от Съюза за спасение на Румъния.

120 000 души напуснаха домовете си в Урал и Сибир в Русия, както и в Казахстан заради най-тежките наводнения от 80 години. Потопът беше предизвикан от топенето на снеговете, съчетано с проливни валежи, но и от човешка небрежност. Скъсаха се няколко бента по поречието на река Урал, в близост до град Орск. Непрекъснато се покачваше нивото на водата и до областния център Оренбург, като далеч надхвърли критичното равнище от 930 сантиметра. Заместник-кметът Алексей Кудинов обяви, че са достигнати исторически нива.


Същевременно европейската служба за наблюдение на климата "Коперник" съобщи, че изминалият март е бил най-топлият в историята. Освен това е десети пореден месец на максимални средни стойности.

С празненства на открито и множество специални събития милиони хора в Северна Америка наблюдаваха пълното слънчево затъмнение. За по-малко от пет минути Слънцето беше напълно закрито от сянката на Луната. Благоприятното време спомогна за уникална гледка и за много хора това се превърна в незабравим спомен.

Българският композитор Борислав Славов спечели престижната британска награда БАФТА за „най-добра музика“ на 20-тото издание на годишните отличия за видеоигри на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. 

Борислав Славов
Славов получи признанието за музиката на обявената за най-добра игра на годината „Балдърс гейт“ 3. Тя беше с 11 номинации и спечели 3 награди.
Целия обзор на седмицата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22