Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на яйцето в Павликени на 10 май с концерти на Дара Екимова, Папи Ханс и още изненади

След Великден и Гергьовден хиляди гости се очакват на празника на яйцето, който тази година е с екологичен акцент

2
Снимка: община Павликени

След Великден и Гергьовден в град Павликени чакат хиляди гости за празника на яйцето. За първи път той ще се проведе в два дни - на 10 и 11 май, а неговото 11-о издание е с напълно нова концепция. 

"Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична насоченост, освен традиционните забавления и гозби с яйца, разказа кметът на Павликени Емануил Манолов. 

В Павликени е един от най-големите промишлени производители на кокоши яйца в България, а в зоокъта в града се отглеждат стотици екзотични птици, чийто ядливи яйца отново ще бъдат показани на празника и раздадени на посетителите.

11-ият празник на яйцето в Павликени започва вечерта на 10 май с изпълнения на всички ученически състави в общината и с концерт на Дара Екимова.

На следващия ден са концертите на Папи Ханс, Гергана Стоянова и рокаджиите от групата на Александър Симеонов, а в градския парк „Кирил Ракаров“ от сутринта ще ухае на вкусни гозби с яйца. 

За първи път ще има специална зона за местните традиции на населените места в Павликенско, където ще се демонстрират характерните ястия и представят празниците и фестивалите им, защото в културния календар на Павликени годишно има по над 100 събития, разказа в аванс за празника на яйцето кметът на Павликени Емануил Манолов:

"Всяко село ще има собствена шатра да представи най-вкусните местни гозби, с акцент яйцето, най-интересните традиции, най-увлекателните легенди и най-красивите местни предмети, изработени от хората от селата".

Ще бъде издадена специална книжка с традициите на павликенските села, която ще се раздава безплатно на посетителите, както и безплатни ще бъдат всички събития от двудневния от тази година празник на яйцето в Павликени.

Тази година на празника ще готви шеф готвачът Дани Спартак, поясни Мария Петкова от организаторите:

"Със сигурност ще има много, много яйца. Над 200 яйца той ще включи в своята рецепта и това, което подготви за посетителите на празника на яйцето. Всеки един от тях накрая ще има възможност да си опита от неговото кулинарно изкушение".

На всяко издание на празника на яйцето в Павликени в парка „Кирил Ракаров“ се събират между 3 и 4000 посетители, затова тази година екологията е изведена на преден план – без никаква пластмаса и с кампания за разделното събиране и изхвърляне на отпадъците, поясни кметът Емануил Манолов:

"Още една новост е акцентът върху околната среда, опазването на природата, биологичните аспекти. В парка ще бъде обособен специален екокът. СУ „Бачо Киро“ подготвя свой щанд, където ще представи иновативни идеи по темата, ще има   много изненади на техния щанд“.

община Павликени

Запазва се традиционната томбола с награди за празника, но тази година ще се по-различни, разказа заместник-кметът Албена Петрова:

„Празникът ще бъде свързан с екологията и екологичния начин на живот. Ще има ваучери за местни ресторанти, едномесечна карта за ползване на закрития плувен басейн в Павликени, люлка под формата на яйце, велоергометър“.

На специална сцена ще се изявяват и забавляват децата, разказа кметът Емануил Манолов за поредната новост на празника на яйцето:

"За първи път тази година ще има  обособен кът за детски занимания. Паралелно ще има и трета сцена в парк „Кирил Ракаров“ с латино танци и забавления за деца. Продължаваме с много игри и състезания, работилници за най-сръчните деца, а за най-безстрашните деца ще има тренировки по въздушна акробатика и занимания по жонглиране“.

Водещ на празника ще бъде актьорът Владимир Зомбори. Целият парк ще бъде украсен от яйцата, изработени от децата от павликенските градини и училища, а учениците от Аграрната гимназия ще направят специално издание на вестника си „Жълтък“, който ще се раздава на посетителите. Зоокътът ще покаже и раздаде яйцата от птиците, които отглежда, а приютът за бездомни животни ще покаже своите питомци, насърчавайки кампанията за осиновяване.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. От Лондон – Веселин Паунов: Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от позицията си за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на..

публикувано на 05.05.24 в 19:25