Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирски: Ситуацията на източния фронт се е влошила значително през последните дни

ген. Олександър Сирски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Командващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски обяви, че ситуацията на източния фронт се е влошила през последните дни, след като Русия е засилила атаките с бронирана техника край опустошения град Бахмут. Изявлението на висшия военен увеличава песимистичното настроение в Киев на фона на блокираната в американския Конгрес жизненоважна военна помощ. Германия обеща да добави незабавно още една ПВО система Пейтриът към вече предоставените от Бундесвера на Украйна две за защита от руските ракетни атаки.

Междувременно военното министерство в Москва съобщи, че войските му са поели контрола над село Первомайское в Донецка област и са подобрили тактическата си позиция на фронтовата линия там. 

Генерал-полковник Сирски е пътувал до зоната на бойните действия, за да стабилизира фронта, тъй като руски щурмови групи с помощта на танкове и бронетранспортьори, са се възползвали от сухото и топло време, за да активизират настъпателните си действия. 

"Ситуацията на източния фронт през последните дни стана значително по-напрегната. Това се случи веднага след президентските избори в Русия“, написа той в приложението Telegram. 

Откакто президентът Владимир Путин спечели нов мандат, Русия засили атаките си срещу Украйна и нанесе три масирани въздушни удара по нейната енергийна система като цели станаха електроцентрали и подстанции.

Междувременно последният реактор на контролираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна беше спрян заради интензивните въздушни атаки в района. Така вече всичките шест блока на централата вече са в режим на така нареченото "студено спиране".

Висш служител на местната власт, назначена от Русия в Запорожка област, обяви, че при обстрел от украинската армия в град Токмак са загинали 10 души, включително 2 деца. 

Според Евгений Балицки още 18 местни жители са били ранени. Запорожие е един от четирите украински региона, които бяха частично окупирани от руските военни и официално анексирани от Москва след инвазията през февруари 2022 г.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02