Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Превърнаха Общината в Бюро по труда. Целта е да се уредят едни техни хора на работа"

Георги Георгиев: Чистката на Терзиев в Столична община струва 1,4 млн. лева

"От първия ден като председател на Общинския съвет дарявам своята заплата, но не да бия фанфари и не качвам публикации във Фейсбук"

| Интервю
Общинският съветник от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев
Снимка: БГНЕС

Чистката на Терзиев в Столична община ни е струвала 1.4 млн. лева. Това заяви пред БНР Георги Георгиев, зам.-председател на Столичния общински съвет. 

"Това не беше отречено от него. Половината обезщетение – над 750 000 лева, ги е платила Общината, а другата половина – районните кметове, ръководени от неговата коалиция. Дотук имаме 325 души, жертви на политическа чистка. Ако беше частна компания, Инспекцията по труда щеше да влезе веднага на проверка". 

За тази чистка аз разбрах от служители, посочи Георгиев в предаването "Нещо повече". 

"Говорим за редови юристи, счетоводители, инженери, експерти, дори за хигиенисти в Общината. Има някои любопитни конкурси. Следим кой ще ги спечели. Превърнаха Общината в Бюро по труда. Целта е да се уредят едни техни хора на работа"

За първи път имаме зам.-кмет по правни въпроси, който е неправоспособен юрист, обясни още зам.-председателят на СОС. 

"Той не си е взел изпита в Министерството на правосъдието. Това дава резултат-работата започва да буксува. Втори път връщат елементарно решение да се отпуснат 70 хиляди лева за дообзавеждане на Център за хора с редки заболявания в "Дружба". Така не може да се работи!". 

Аз от първия ден като председател на Общинския съвет дарявам своята заплата, но не да бия фанфари и не качвам публикации във Фейсбук, разказа още Георги Георгиев. 

Не сме увеличили парите на медицинските сестри, но заплатата на Терзиев се вдигна, отбеляза още Георгиев.

"Сестрите работят на 1350 лева. Заплатите  на чиновниците и редовите експерти са вдигнати само с 10%, а тези на шофьорите в градския транспорт - едва с 15%, да се вдигне кметската заплата не  е сериозно.

Те имат и 20 районни кмета. С по двама-трима заместници и заплати от по 6 хиляди лева. Чудя се откъде ще ги намерят в бюджета". 

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Благовест Георгиев, който се опита да избяга от катастрофа,  а след това отказа тест за алкохол и наркотици, все още е член на Общинския съвет, отбеляза Георгиев.

"Политическата група на ПП-ДБ-СС трябва да поеме ясна отговорност".

Той коментира решението на служебното правителство да преосмисли намерението на Асен Василев да плати с пари от фискалния резерв дълговете на Топлофикация - София.

"Правителството "Главчев" поправи една беля на Асен Василев". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изграждащият се затвор в Самораново.

Проблеми с водата в дупнишкото село Самораново

Вече два дни без вода е дупнишкото село Самораново. Според местните хора проблемът идва от изграждащия се в селото нов затвор, като комплексът , който вече е вързан за ВиК мрежата, ще създаде големи проблеми с водоподаването и водата няма да стига.  Показаха новия затвор в Самораново При довършителните работи в новия затвор се ползва вода в..

публикувано на 05.05.24 в 16:14

Руската армия с официално съобщение, че е превзела Очеретине в Донецка област

Руската армия съобщи, че е превзела село Очеретине (Очеретино) в Източна Украйна, предаде АФП. В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че войниците му "напълно са освободили" това село в Донецка област, северозападно от Авдеевка, която падна под контрола на руската армия през февруари. През последните месеци Москва редовно..

публикувано на 05.05.24 в 15:49
Израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Без напредък на преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа продължават в Кайро с участието на радикалното палестинско движение "Хамас". В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас" Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт Израел заяви, че ще изпрати делегация, ако получи отговор на предложението за 40-дневно примирие...

публикувано на 05.05.24 в 15:42
Папа Франциск - 5 май 2024 г.

Папа Франциск поздрави православните християни за Великден

Православните християни бяха поздравени за Великден и от главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Видимо в добро настроение, след редовната си неделна молитва от прозореца на базиликата "Св. Петър" в Рим и в присъствието на хиляди богомолци на едноименния площад, папа Франциск отправи великденското си послание към тези, които отбелязват днес..

публикувано на 05.05.24 в 15:15
В катедралния храм

Митрополит Киприан: Пасха е непреходното доказателство, че Бог е любов

Православните християни празнуват най-големия празник - Възкресение Христово, наричан Празник на празниците, тъй като утвърждава победата на живота над смъртта. Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Богослуженията в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" снощи и в столичния митрополитски храм "Света..

публикувано на 05.05.24 в 15:01

В Панама избират президент

Президентски избори се провеждат в Панама. За фаворит е сочен опозиционният лидер Хосе Мулино,  близък довереник на изпадналия в немилост бивш държавен глава Рикардо Мартинели, отбелязва ДПА . Той си поставя за цел да прекрати незаконната миграция през джунглата в южната част на централноамериканската страна към Съединените щати. Победителят ще..

публикувано на 05.05.24 в 14:07
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Австрия въвежда повече ДНК тестове при събиране на семейства на мигранти

Управляващата Австрийска народна партия (АНП) постави изискване за по-строг контрол върху събирането на семействата на мигрантите, предаде БТА. Въпреки че ДНК тестовете са възможни и досега, в бъдеще те ще се извършват по-често, за да се установят семейните връзки. ДНК проверките трябва да се извършват дори и при "най-малкото съмнение дали..

публикувано на 05.05.24 в 14:06