Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Гроси: Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

Снимка: AP/БТА

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа" в Запорожието - това предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, като критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна е окупиран от март 2022 г. от Русия. От 7 април той е обект на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

"Тези безразсъдни атаки" - първите, насочени пряко срещу най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 г. досега - "трябва да спрат незабавно", заяви Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лондон

Бивш британски военен министър предлага войски за Украйна, но не на фронта

Обединеното кралство трябва да обмисли изпращането на войски в Украйна за обучение и друга подкрепа на украинските сили във войната с Русия, но далеч от фронтовата линия, каза бившият министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи. Той също така каза пред..

публикувано на 12.04.24 в 14:07

Украйна и Русия са си разменили телата на повече от 120 загинали войници

Украйна и Русия са си разменили телата на повече от 120 загинали войници, съобщи ДПА, позовавайки се на официални източници и от двете страни. Украйна е получила обратно телата на 99 загинали войници, а Русия - на 23 военни. Точният брой на загиналите..

публикувано на 12.04.24 в 17:28
Атанас Запрянов

Запрянов и помощник-секретар по отбраната на САЩ обсъдиха подкрепата за Украйна

Неотложната необходимост от продължаване на подкрепата за Украйна беше една от темите на разговора на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и помощник-секретаря по отбраната на САЩ с ресор международна сигурност Селесте Уоландър. Това се..

публикувано на 13.04.24 в 19:47
Снимката е илюстративна

Лондон може да изпрати в Украйна лазерно оръжие за борба с дронове

Обединеното кралство може да изпрати мощно лазерно оръжие в Украйна, за да сваля руски дронове, заяви министърът на отбраната Грант Шапс.  Според Грант Шапс, оръжието може да има "огромни последици" за конфликта в Европа. Лазерното оръжие, наречено..

публикувано на 12.04.24 в 22:24
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Дипломати от България и Украйна обсъждат войната и последиците от нея

Военната агресия на Русия срещу Украйна и последиците за региона на Черно и Азовско море ще бъдат обсъдени на форум в София, организиран съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната в България и в Украйна. Партньор на Втората..

публикувано на 15.04.24 в 07:39

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Отломки от свален дрон раниха 12 души в Централна Украйна

В Централна Украйна отломки от свален руски дрон раниха 12 души.  По информация от военната администрация на Днепропетровска област над 30  жилища са понесли щети, а сред ранените има и дете, предаде БТА. Руските сили са подложили на..

публикувано на 15.04.24 в 07:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар..

публикувано на 03.05.24 в 04:25
Имениците ще почерпят с традиционния козунак и великденски яйца.

Свищовското село Горна Студена организира празник на козунака и шареното яйце

В свищовското село Горна Студена днес за първи път ще се проведе празник на козунака и шареното яйце. В двора на военния музей, където е била главната квартира на Руската дунавска армия, кулинарното и певческото си майсторство ще представят 12 села от..

публикувано на 03.05.24 в 04:11

Зеленски: Срещата на върха в Швейцария ще бъде първата реална възможност за справедлив мир в Украйна

Глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за започване на установяването на справедлив мир в Украйна, каза днес в ежедневното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. "Тези дни заедно с Швейцария..

публикувано на 03.05.24 в 04:03
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до..

публикувано на 02.05.24 в 20:13