Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова загуби злощастно от индийка в Торонто

Снимка: FIDE

Нургюл Салимова претърпя второ поражение от индийката Вайшали Рамешбабу на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат, който се играе в канадския град Торонто.

Загубата, която дойде след 88 хода и близо шест часа игра, бе много неприятна за 20-годишната българка, тъй като тя имаше абсолютно спечелена позиция на два пъти, но в цайтнота направи серия от слаби ходове, които позволиха на играещата с черните фигури индийка да направи неочакван обрат.

По този начин след десет кръга Салимова остава с 4 точки в актива си и заема шесто място. С 3,5 точки Вайшали е на последната осма позиция.

Салимова, която допусна поражение от Вайшали и в първата партия помежду им в третия кръг, потърси реванш от индийката и в началото изглеждаше, че има отлични изгледи да го постигне.

В дебюта бе разигран Вариант на трите коня в Защита Грюнфелд, който остави играещата с черните индийка в доста сложна ситуация. Инициативата бе на страната на Салимова, но на 22-рия ход българката игра Nh3, който в конкретната позиция бе доста пасивен ход. Вместо него тя можеше да потърси слизане с топа на седма линия, което щеше да създаде много сериозен хаос в защитната игра на Вайшали. 

Решението на Салимова доведе до размяна на дамите, а опростяването на позицията позволи на индийката напълно да изравни играта.

Позицията на дъската изглеждаше като сигурно реми, но на 41-вия ход Вайшали допусна нова неточност, като игра ...Ke7. В този момент Салимова намери много силен ход - 42. Кh2, което изглеждаше, че прави победата и сигурна.

Тук обаче се намеси факторът време. Цайтнотът притисна и двете шахматистки, които се редуваха да бъркат, но в крайна сметка Вайшали показа по-здрави нерви. Индийката не само се спаси в два отделни случая от губеща позиция, но съумя и да измъкне топовния ендшпил, с което да сложи край на серията си от четири последователни загуби.

Във вторник за участничките в Турнира на претендентките предстои почивен ден, а партиите продължават в сряда с 11-ия кръг. В него Салимова ще играе с черните срещу другата индийка - Хумпи Конеру. Именно срещу нея българката записа единствената си победа до момента в четвъртия кръг.

Начело в класирането с 6,5 точки излезе китайката Лей Тинцзие, която записа впечатляващ успех с черните фигури над рускинята Александра Горячкина. Така след четвъртата си победа в последните пет партии световната вицешампионка има равни точки със сънародничката си Тан Чжони и цяла точка пред рускините Горячкина и Катерина Лагно. Пета с 4,5 точки е Конеру, а след нея с по 4 точки са Салимова и украинката Анна Музичук.

До края на надпреварата в Торонто остават още четири кръга.

Победителката в турнира ще играе тази есен с китайката Цзю Вънцзюн в мач за световната титла при дамите.


По публикацията работи: Христо Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Волейболистките загубиха от Япония с 0:3

Волейболистките загубиха и от Япония с 0:3

Националният отбор на България по волейбол за жени допусна втора загуба на Лигата на нациите в Анталия - този път от Япония с 0:3 (13:25, 15:25, 15:25), като мачът продължи около час и 15 минути. Лоренцо Мичели започна със състав: Мария Йорданова, Петя Баракова, Мария Кривошийска, Борислава Съйкова, Ива Дудова, Мирослава Паскова и либерото..

публикувано на 16.05.24 в 18:46
Кристиано Роналдо

Кристиано Роналдо е спортистът с най-високи доходи за 2024 г.

Португалската футболна звезда Кристиано Роналдо зае първото място в рейтинга на най-високо заплатените спортисти в света според изследването на популярното списание "Форбс", който се прави за настоящата 2024-а година. Класацията може да бъде видяна на официалната страница на списанието и е на базата на заявени доходи от договори, както в клубове,..

публикувано на 16.05.24 в 18:40
Георги Иванов и Христо Стоичков играха в звезден турнир

Георги Иванов и Христо Стоичков играха в звезден турнир

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) - Георги Иванов и легендарната фигура на българския и световен футбол Христо Стоичков взеха участие в демонстративен турнир, който се проведе в навечерието на 74-ия Конгрес на ФИФА в Банкок (Тайланд). Своеобразната футболна надпревара включваше звездни селекции, които представяха различните..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Томи Пол

Томи Пол сломи поляка Хуркач и е полуфиналист в Рим

Американецът Томи Пол се класира за полуфиналите на тенис турнир в Рим от сериите "Мастърс" с награден фонд от почти 7,9 милиона евро, след като се наложи над поляка Хуберт Хуркач със 7:5, 3:6, 6:3 за два часа и 44 минути игра. По-рано на турнира американецът победи и руснака Даниил Медведев.  В първите пет гейма на първия сет имаше цели три..

публикувано на 16.05.24 в 17:36

Ювентус спечели Купата на Италия

Ювентус спечели Купата на Италия за 15-ти път в историята си, след като победи на финала на „Олимпико“ Аталанта с 1:0. Душан Влахович вкара единствения гол в срещата още в 4-ата минута, а през втората част негово попадение беше отменено заради засада. Двата отбора удариха и по една греда. “Ювентус спечели и нищо друго няма значение“, заяви..

публикувано на 16.05.24 в 08:00

Душан Керкез: Два дни ще празнуваме и после ще мислим за бъдещето

Треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез отдаде дължимото на своите играчи за себераздаването и проявения характер при победата с 3:2 срещу Лудогорец във финала на турнира за Купата на България по футбол. "Фантастично чувство! Взехме купата и отиваме в Европа. Сега два дни ще празнуваме, ще пием, ще пеем и след това ще мислим за бъдещето...

публикувано на 16.05.24 в 06:33
Гарет Саутгейт

Изкуственият интелект навлиза в националния отбор на Англия

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт вече се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си Евро 2024, което ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли в Германия. Предвид достигането на финала на Евро 2020, сега Англия също е смятана за един от претендентите за титлата. Но в щаба са доволни, че партньорството на..

публикувано на 15.05.24 в 16:09