Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална телефонна линия за борба с трафика на хора - 0800 20 100

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Онлайн сексуалната експлоатация е най-лесният начин за трафикантите на деца

2
Снимка: pixabay.com

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им. 

"Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21".

Моника Николова е директор на Фондация "Кампания А21" и е част от организацията вече 11 години. По професия е психолог и бакалавър по бизнес администрация. През последните 9 години работи пряко с жертви на трафик.

Фондация “А21” е глобална неправителствена организация с офиси в 19 държави по целия свят, която съществува и в България вече 12 години. Сферата й на дейност е борбата с трафика на хора и съвременното робство, защото трафикът на хора се разглежда като модерната форма на робство и е сред видовете престъпления, които бележат най-висок ръст. 

"Преди имаше един мит, че трафикът на хора с цел трудова или сексуална експлоатация се отнася до хора от по-малки общности, от ромските общности, необразовани - че те попадат в трафик на хора или те са си избрали тази професия.

Но опитът, който имам ми показва, че не е така. Много образовани български граждани, на различа възраст, попадат и стават жертви на трафик, поради това, че не са си мислели, че това може да им се случи, нямат информация за такива схеми. 

Жертвите са мъже, жени, деца - всички - от 12 годишна възраст до 50+. 

Много деца стават жертва на трафик на хора с цел сексуална експлоатация, в някои случаи просия, по-рядко трудова експлоатация, но това също е възможно. 

В някои случаи родителите ги извеждат в чужбина или ги продават, в други случаи лесният достъп до социалните мрежи ги прави много уязвими и ги прави жертви на сексуална експлоатация, онлайн сексуална експлоатация, поясни още Моника Николова за БНР. 

Моника Николова, директор на Фондация

Фондацията си поставя амбициозната цел да няма жертви на трафик в България. Фондация "А21" фокусира работата си в няколко основни направления на работа. И нещо важно – трябва да знаем, че отдавна съществува Национална телефонна линия за борба с трафика на хора и тя е с номер: 0800 20 100

Линията е отворена през 2015 г. и се управлява от Фондация “А21”. Тя е денонощна, напълно анонимна и безплатна за български абонати от страната и чужбина

"През социалните мрежи това е един много лесен начин за трафиканта да изучи жертвата, да я ухажва, по начинът, по който знае, че трябва, а децата не осъзнават опасностите в социалните мрежи

Защото децата търсят внимание, търсят лайкове и не могат да се опазят. 

Най-разпространеният метод за набиране е все още е чрез т.нар. "романтична, емоционална връзка". Там попадат и жени в емоционална дупка, самотни и така те са лесна жертва за трафиканта. Това се случва много често последните години, допълни още Николова.

Тя разказа още кои са начините, за да се предпазват и децата, и възрастните от онлайн трафикът на хора. Какво и как да се качва в профила ви в социалните мрежи, как родителите трябва да контролират достъпа на децата си в интернет, да имат достъп до профилите си, профилите на децата да са заключени, снимката на децата да не са техните. 

Около 50 милиона роби има по света, като трафикът на хора е съвременното робство на 21 век. От тези 50 милиона едва 1% ще бъде някога спасен. Затова превенцията и информацията по тази тема е много, много важна, категорична е Моника Николова.

По думите й България е пета в Европа по износ на хора, България е страна източник - ние изнасяме хора, които стават жертви или роби някъде по света, най-вече за сексуална или трудова експлоатация. 

50 на сто от жертвите са жени и деца, като там става дума за сексуална експлоатация, при мъжете е по-трудна идентификацията, като те са по-често жертва на трудова експлоатация. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50