Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За първи път в историята има признание, че Саудитска Арабия си колаборира с Израел по отношение на сигурността"

Димитър Къцарков: ЕС и САЩ трябва да се завърнат по-сериозно в Близкия изток

"Нетаняху е потърсил политическа изгода от удара в Дамаск"

| Интервю
Димитър Къцарков
Снимка: Стопкадър, Euronews

В зависимост от големината на отговора на Израел към Иран може да се прецени дали ще се стигне до ескалация, или не. Това обясни пред БНР Димитър Къцарков, експерт по отношенията в Близкия изток. 

Израел беше атакуван от ислямската република с над 300 дрона и ракети. Повод за атаката стана израелска така срещу иранското посолство в Дамаск. 

Трудно е да се предвиди конкретният удар на Израел срещу Иран, каза той.

"Следейки информацията, която идва от експерти в региона, може да се очакват няколко вида, например по конкретни военни инсталации на ислямската република. Обсъждат се цели, разположени в Персийския залив или такива, свързани с иранската ядрена програма. Възможно е да се спекулира, че могат да се очакват и удари по прокситата на Иран. Ударът вероятно ще  е прецизиран и добре премерен". 

Такъв беше и този на Иран, отбеляза експертът. 

"Той беше насочен към места, които не са много населени. Може да бъдем сигурни, че Израел се подготвя за сценарии, в които може да има следващи атаки от ИранИзраелската военна индустрия, наука и компании повишиха с 5% своята стойност на борсата в Ню Йорк и Тел Авив. Очевидно системите за сигурност на Израел работят". 

Моят личен прочит на удара, който Нетаняху нанесе върху консулството в Дамаск, е, че той изпрати сигнал на Иран, че не се страхува да влезе в по-директна конфронтация, каза Къцарков. 

"Имаше нужда от този удар, защото в последните няколко седмици се усеща разнобой във военния кабинет в Израел. Започна да се говори  и за избори. Нетаняху е потърсил политическа изгода от удара в Дамаск. Мисля, че и двете страни не искат директна война една с друга. Това, което направи режимът в Иран, е, че даде политически плюсове на Нетаняху. Сега военният кабинет е по-сплотен. На дневен ред вероятно пак ще излезе офанзива в Рафах. Израел отново започна да печели симпатиите на Запада". 

ЕС и САЩ трябва да се завърнат по-сериозно в Близкия изток, смята експертът.

"И да се справят със заплахата от шиитската дъга, която продължава да натиска сунитските съюзници на САЩ в региона".

Той разясни каква е ситуацията в ивицата Газа в настоящия момент.

"Войските на Израел са изтеглени от Кан Юнис. Имат пълен контрол над Северна Газа. Хуманитарната ситуация е тежка. Цената, която плаща палестинският народ, за да бъде "Хамас" в Газа, е тежка. Не се очертава скоро да бъде намерено разрешение".

Друг политически плюс за Нетаняху е, че Саудитска Арабия е съобщила за подадена на Израел информация за ударите от Иран, обясни експертът.

"За първи път в историята има признание, че Саудитска Арабия си колаборира с Израел по отношение на сигурността. Това е голяма новина. Отново се дават индикации, че арабските държави, които бяха в сериозни противоречия с Израел заради войната в Газа,  са готови да седнат на масата за преговори.

Позицията на ЕС спрямо Иран е много гъвкава, отбеляза още Къцарков. 

"Време е да подходи по-сериозно спрямо Иран - държава, в която продължава да се усеща един порив за военна доминация в региона на Близкия изток, който го дестабилизира".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Рава-Руска с Украйна

Полските фермери и шофьори на камиони, които се оплакваха от нелоялна конкуренция и внос на евтини зърнени култури, вдигнаха продължилата няколко месеца блокада на граничния пункт Рава-Руска с Украйна.  Полските гранични власти съобщиха, че вече е свободно движението във всички посоки по границата на Полша с Украйна.  Среднодневният украински износ на..

публикувано на 29.04.24 в 20:52

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС, регулиращ движението на хора и стоки между двете части на разделената страна. Двете кипърски..

публикувано на 29.04.24 в 20:27

Германски офицер призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски военен призна днес пред съда в Дюселдорф, че е шпионирал за Русия, предаде "Франс прес". По думите му той е искал да помогне войната в Украйна да не се разрасне до ядрен конфликт. "Сгреших", заяви пред съда 54-годишният обвиняем Томас Х, който е бил с чин капитан в Бундесвера. Той е обвинен, че е предал информация от поста си във..

публикувано на 29.04.24 в 20:07

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха Сорбоната в Париж

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха и Сорбоната в Париж. Престижният университет беше окупиран от десетки студенти, стигна се до намесата на полицията. Залите на Сорбоната са опразнени, всички изпити за днес са отменени.  Студентските бунтове в защита на палестинците достигнаха до кампуса на парижкия университет, в чиято..

публикувано на 29.04.24 в 20:06
Георги Тахов

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“ в сектора на селското стопанство, рибарството и аквакултурите. Това е заявил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург. Искането за вдигане тавана на схемата "де минимис" е..

публикувано на 29.04.24 в 19:47

Руски удари срещу Одеса, двама души са загинали

За руски въздушен удар срещу Одеса, съобщи началникът на областната военна администрация Орег Кипер по националната украинска телевизия.  Двама души са загинали, 8 са ранени, повредени са жилищни сгради и гражданска инфраструктура, пожар гори в двореца на студентите на Националния университет "Одеска юридическа академия". Предполага се, че ударът е..

публикувано на 29.04.24 в 19:45

Показаха новия затвор в Самораново

Новият затвор за 400 осъдени при дупнишкото с.Самораново беше показан на терена на служебния правосъден министър Мария Павлова и представители на министерството, на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията, пред експертана група на Норвежкия финансов механизъм, осигурил средствата  - 35 мил. лева, пред медиите. Комплексът е изграден върху..

публикувано на 29.04.24 в 19:38