Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС: Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР

Пламен Тончев
Снимка: БТА

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната. Това обясни председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването си във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалното участие на Асен Василев в тях.

Пред депутатите Пламен Тончев обясни, че в ДАНС в средата на 2022 година е постъпила оперативна информация, че на територията на страната функционира организирана престъпна група с ръководители Марин и Стефан Димитрови, която се занимава с извършването на контрабанда и легализиране на придобитите средства в икономиката на страната. Той уточни, че Димитрови са имали контакти на високи нива в МВР.

"С господин Живко Коцев те поддържат контакт още от времето (му) на директор ОД на МВР София. Поддържат контакти с Венцислав Петков Кирчев, тогава директор на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР, към момента на откриване на делото; директори на областни дирекции, Петър Субев - директор на регионална дирекция "Гранична полиция" - аерогари, който на 15 ноември 2023 година участва в конференция в град Барселона, Испания по линия на присъединяване на страната ни в Шенген; Лилия Кирилова Велинова - началник на сектор Главна дирекция "Национална полиция", МВР и други. Установено е, че в резултат на изградените доверителни отношения с въпросните служители Марин и Стефан Димитрови оказват влияние върху кадрови въпроси, разпределение на ръководни постове в МВР, представляващи интерес за престъпното сдружение".

Според председателя на ДАНС са установени и случаи, в които служителите са предоставили чувствителна или класифицирана информация на Марин и Стефан Димитрови, свързана с канали за трафик на стоки, хора и опасни вещества, а също са разчитали и на използване на влиянието на последните двама за кариерното им развитие.

Тончев каза още, че има информация за замесени митнически служители на различни нива в схемата. След използването на специални разузнавателни средства е станало ясно, че към канала за контрабанда е съпричастен и Никола Николов – Паскал. За него била придобита информация, че се ползва с протекцията от бивши и настоящи лица в изпълнителната власт.

По данни на ДАНС Паскал е работил с турски гражданин, известен като един от най-големите контрабандисти през ГКПП "Капитан Андреево".

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жерар Депардийо

Жерар Депардийо ще бъде съден за две сексуални посегателства

Жерар Депардийо ще бъде съден през октомври за две сексуални посегателства, обяви парижката прокуратура. 75-годишният актьор е бил разпитан днес в полицията във връзка с жалби на две жени, чиито имена не се съобщават.  Посегателствата са били извършени през септември 2021 година по време на снимките на филма "Зелени капаци". Депардийо е отхвърлил..

публикувано на 29.04.24 в 22:55

Засилено полицейско присъствие в Пернишко заради празниците

Засилено полицейско присъствие ще има в Пернишко заради празниците, съобщиха от ОДМВР. Целта е да се гарантират общественият ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите. Екипи на Пътна полиция ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат използвани всички технически средства за контрол на скоростта.  Ще..

публикувано на 29.04.24 в 22:44

Илиана Иванова представи идеята за обща европейска диплома в УНСС

Обща европейска диплома може да донесе ползи за студенти, университети, преподаватели и за бизнеса, заяви еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата и образованието Илиана Иванова. Тя беше днес в София и се срещна с ръководството на Университета за национално и световно стопанство. Европейската комисия представи идеята си за такава..

публикувано на 29.04.24 в 22:20
Снимката е илюстративна

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Рава-Руска с Украйна

Полските фермери и шофьори на камиони, които се оплакваха от нелоялна конкуренция и внос на евтини зърнени култури, вдигнаха продължилата няколко месеца блокада на граничния пункт Рава-Руска с Украйна.  Полските гранични власти съобщиха, че вече е свободно движението във всички посоки по границата на Полша с Украйна.  Среднодневният украински износ на..

публикувано на 29.04.24 в 20:52

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС, регулиращ движението на хора и стоки между двете части на разделената страна. Двете кипърски..

публикувано на 29.04.24 в 20:27

Германски офицер призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски военен призна днес пред съда в Дюселдорф, че е шпионирал за Русия, предаде "Франс прес". По думите му той е искал да помогне войната в Украйна да не се разрасне до ядрен конфликт. "Сгреших", заяви пред съда 54-годишният обвиняем Томас Х, който е бил с чин капитан в Бундесвера. Той е обвинен, че е предал информация от поста си във..

публикувано на 29.04.24 в 20:07

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха Сорбоната в Париж

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха и Сорбоната в Париж. Престижният университет беше окупиран от десетки студенти, стигна се до намесата на полицията. Залите на Сорбоната са опразнени, всички изпити за днес са отменени.  Студентските бунтове в защита на палестинците достигнаха до кампуса на парижкия университет, в чиято..

публикувано на 29.04.24 в 20:06