Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести в Грузия след сблъсъци между протестиращи и полицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

11 души бяха задържани в грузинската столица Тбилиси след размирици на митинг в града, съобщиха от вътрешното министерство на страната. Полицията използва сълзотворен газ, в опит да отблъсне хиляди демонстранти по-далеч от сградата на парламента. При сблъсъците е пострадал и служител на реда, след като недоволните започнаха да хвърлят камъни, бутилки и други предмети.
 
Поводът за протестите, които продължават втори ден, е законопроектът на управляващите, задължаващ неправителствените организации да се регистрират като "чуждестранни агенти", ако получават от чужбина повече от 20 процента от финансирането си.

Критиците на законопроекта се опасяват, че той ще навреди на кандидатурата на Грузия за Европейския съюз, и сочат приликите със съседна Русия, където властите използват клеймото "чуждестранен агент", за да задушават всякаква опозиция.

По публикацията работи: Калин Дацов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" проучва предложението на Израел за 40-дневно примирие

Продължават усилията за постигане на примирие между Израел и палестинската радикална групировка "Хамас" в Ивицата Газа. Американският президент Джо Байдън е обсъдил по телефона мирните преговори с лидерите на Катар и Египет. "Хамас" проучва предложението на Израел за 40-дневно примирие във войната в Ивицата Газа. В замяна на прекратяването..

публикувано на 30.04.24 в 09:05

Ген. Димитър Петров: Прави се всичко възможно новите Ф-16 да бъдат посрещнати на Граф Игнатиево

"Прави се всичко възможно новите Ф-16 да бъдат посрещнати на авиобазата до Граф Игнатиево. Това каза пред БНР началникът на Военновъздушните сили генерал – майор Димитър Петров.  Докладът за състоянието на отбраната алармира вече за проблеми при реконструкцията на пистата и нейното наводняване при дъжд. Генерал – майор Димитър Петров обаче..

публикувано на 30.04.24 в 09:00
5 блок на АЕЦ

АЯР с информация за преминаването към новото гориво на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще даде повече информация за поетапното преминаване на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" към новото гориво на "Уестингхаус". Разрешението за използването на американското гориво беше издадено на 22 април, а няколко дни преди това първите доставки пристигнаха на територията на централата. Преминаването на 5-и..

публикувано на 30.04.24 в 08:26
Студентски протест в Колумбийския университет в Ню Йорк, 29 април 2024 г.

Разрастват се пропалестинските протести в университети в САЩ

Пропалестинският протест, тръгнал от Колумбийския университет на 17 април, заля не само САЩ, но вече се разпростира и в Европа. Университетите са притиснати все повече с приближаващия край на семестъра и очакваните церемонии по дипломирането и завършването на учебната година, а полицията влиза във все по-сериозен сблъсък със студентите...

публикувано на 30.04.24 в 08:17

Калин Славов: Изборният резултат отново ще бъде изкривен от политически пазарлък

Политиците възприемат изборния процес като технология за създаване на изборен резултат, а не за спечелване на умовете и сърцата на хората. Това заяви пред БНР Калин Славов, "Прозрачност без граници". "Те се оказват имунизирани и от наказателно преследване, и от чисто административни последици. Обществото разбира, че политиците успяха да създат..

публикувано на 30.04.24 в 07:55

В Перник отварят събирателен пункт за опасни домакински отпадъци

И тази пролет перничани ще имат възможност да предадат опасни домакински отпадъци в специален събирателен пункт. Той е мобилен и днес 30 април за седми пореден път ще бъде в Перник. От община Перник призовават домакинствата да се възползват от услугата. С предаването на опасните отпадъци в мобилния пункт ще се ограничи попадането им в общите..

публикувано на 30.04.24 в 07:55

Видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница

Видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти ще има в навечерието на празника на армията - 6 май. По традиция служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят военните от операциите Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. Участие във..

публикувано на 30.04.24 в 07:55