Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обрат: Шефът на НЗОК е оттеглил оставката си

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов обяви, че управителят на Здравната каса Станимир Михайлов е оттеглил оставката си, която е била заведена в деловодството на парламента.

"Преди да се стигне до гласуване, в деловодството е заведено оттегляне на оставката от господин Станимир Михайлов. Когато ставаше дума за тези оставки, имаше разговор за провеждане на нови правила и нов избор на управител и подуправител. Разбира се, това, което в момента се случва и което виждаме не само в сферата на здравеопазването, е опит на колегите от ГЕРБ-СДС да овладеят всички системи, включително и системата на здравеопазване", коментира Пандов. 

Последва реакция от депутата от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. 

"Така работи мафията в България. Така работи задкулисието. Сега най-важното е всички български граждани да разберат кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката и оставката не се депозира от депутат в Народното събрание, а се депозира лично от управителя на НЗОК, което означава, че управителят на НЗОК е зависим от тези хора", коментира той.

Информацията за подадената оставка беше оповестена от председателя на парламента Росен Желязков. Той предложи на депутатите точката с оставката му да бъде първа за деня. Това предизвика бурна реакция от парламентарните групи и най-вече в ПП-ДБ, които мотивираха реакцията си с това, че Здравната каса ще остане без управител.

На 29 юли Михайлов беше избран за управител на НЗОК с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. През ноември бе избран неговият заместник- проф. Момчил Мавров, по предложение на ГЕРБ, но след скандал и без подкрепата на ПП-ДБ. 

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Перник отварят събирателен пункт за опасни домакински отпадъци

И тази пролет перничани ще имат възможност да предадат опасни домакински отпадъци в специален събирателен пункт. Той е мобилен и днес 30 април за седми пореден път ще бъде в Перник. От община Перник призовават домакинствата да се възползват от услугата. С предаването на опасните отпадъци в мобилния пункт ще се ограничи попадането им в общите..

публикувано на 30.04.24 в 07:55

Видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница

Видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти ще има в навечерието на празника на армията - 6 май. По традиция служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят военните от операциите Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. Участие във..

публикувано на 30.04.24 в 07:55
Един от символите на Прага - Карлов мост

Конференция в Прага отбелязва историческото разширяване на ЕС през 2004 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети чешката столица Прага за участие в конференцията, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към Европейския съюз. На 1 май 2004 година към ЕС се присъединиха държавите от бившия Източен блок Естония, Латвия, Литва, Словения, Словакия, Чехия, Унгария, Полша,..

публикувано на 30.04.24 в 07:49

148 години от Априлското въстание, служебният премиер ще е в Клисура

В Копривщица, където през 1876-та година се дава началото на Априлското въстание, започват честванията по отбелязването на 148-ата годишнина от избухването му. Проявите започват от 19.30 ч. в Народно читалище Хаджи Ненчо Палавеев, където ще се играе театралната постановка "Индже". Вечерта на площад "20 април" ще има възпоменателна заря, а..

публикувано на 30.04.24 в 07:48
Ф-16 Блок 70

Комисията по отбрана в НС обсъжда промени в договора за Ф-16

Преди предизборната ваканция депутатите от комисията по отбрана ще обсъдят на второ четене промените в договора за първите 8 изтребителя Ф-16. Договорът ще коригира сроковете за осигуряване на съответните компоненти.  Актуализира се и графикът за доставка на самолетите. В края на първото тримесечие на 2025 г. - за първите три. И до края на..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

Велики вторник

На Велики вторник църквата споменава Притчата за десетте девици. Вечерта след залез слънце на Велики вторник е третата поред и последна вечер, в която се отслужва литургията „Последование на Жениха“. След влизането в Eрусалим Исус Христос проповядва в храма и разказва Притчата за десетте девици на своите ученици. В нея се казва, че пет..

публикувано на 30.04.24 в 07:29