Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

"Всички да се въздържат от резки движения и говорене - и правната ни система, и политическата са в специфично положение, много лесно нещата могат да се счупят"

| Интервю
проф. Даниел Вълчев
Снимка: БТА

"След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство". 

Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш вицепремиер.

"Всеки разбра, че тези митични NGO–та не знаят какво трябва да се направи в българската Конституция и съдебна система, а това, което могат да направят, са бели. В момента сме в ситуация, в която не е много ясно кой носи отговорност за служебното правителство". 

Вълчев посочи, че редица важни въпроси са оставени без отговори след гласуваните поправки. 

"Ако премиерът поиска от президента смяна на някой от министрите, президентът длъжен ли е да се съгласи? Ако президентът не е доволен от служебния министър-председател, може ли да го уволни и да назначи някой друг от т.нар. "домова книга"? Може ли НС да гласува вот на недоверие на това правителство, което то само не е избрало? Има решение от 1992 г., което казва, че НС не може да гласува вот на недоверие на правителството. Но то е постановено с оглед на онези конституционни разпоредби, които са съществували тогава".