Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас.

С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето развитие. Предоставят се различни начини за квалификация и за трудова заетост, предвиждат текстовете в закона. След изтичането на срока на временната закрила или отпадането й законът позволява на тези граждани да продължат обучението си по реда, определен за българските студенти.

Според депутата от ИТН Андрей Чорбанов предвиденият облекчен режим при продължаване на образованието и кандидатстване във висши учебни заведения у нас е дискриминационен.

"Ако искаме да имаме политика, в която да се подпомогнат социално слаби - както българи, така и хора, пребиваващи за определен период - би следвало да се организира специална програма, да има стипендии за този тип хора. Пребиваващите със статут на бежанци, както и българите, са с най-различен социален статус".

Председателят на образователната парламентарна комисия Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС изрично подчерта, че не може да се говори за дискриминация. Страната ни прилага общоевропейска директива, но е налице законодателен пропуск, който с промените се преодолява, заяви Вълчев:

"Тези кандидат-студенти се приравняват със статута на българските кандидат-студенти. Те ще плащат същите такси, ако бъдат приети като студенти, ще имат прием, който няма да бъде безусловен и ще бъде за всички, ще е кандидат". 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Драганов

Румен Драганов: България хич не е зле като брой туристи, нито като реклама

България хич не е зле като брой туристи, нито като реклама, която правим в чужбина.  Това заяви в интервю пред БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Около 170 000 пътувания в чужбина ще имат българите и около 820 000 ще са чужденците у нас, като 63% ще пътуват повече от един път в рамките на тези 10 дни в началото на..

публикувано на 02.05.24 в 18:33

Стотици арестувани след акция на полицията в Калифорнийския университет

Стотици пропалестински демонстранти бяха арестувани след акция, при която полицията разпръсна протеста и палатковия лагер на територията на Калифорнийския университет в Лос Анджелис.  Акцията срещу лагера на пропалестинските протестиращи, разположен на територията на Калифорнийският университет в Лос Анджелис, започна рано сутринта местно време...

публикувано на 02.05.24 в 18:27

"Хамас" даде знак, че има голям шанс за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

"Хамас" даде знак, че през следващите няколко дни има голям шанс да бъде обявено прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Делегация на палестинската групировка се очаква да пристигне в Кайро до два дни. В разговор с шефа на египеското разузнаване Абас Камел един от лидерите на "Хамас" - Исмаил Хания - изразил "позитивен дух" към одобрените вече от..

публикувано на 02.05.24 в 18:05

Сърбия отбелязва на 3-ти май една година от масовото убийство в основно училище в Белград

"Събуждане". Така символично е кръстена програмата, с която властите и обществото в Сърбия ще отбележат годишнината от масовото убийство в основното училище "Владислав Рибникар" в белградския квартал Врачар. На 3 май 2023 г. непълнолетен - 13-годишен ученик - застреля 9 деца на възраст от 11 до 14 години и 53-годишен училищен охранител...

публикувано на 02.05.24 в 18:03

Проектът на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

Финалният проект на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца, сред които неонатология, детска хирургия, детска онкология. Това е записано в справка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", които са направили три комплексни оценки на проекта преди да се предложи за одобрение от Министерския..

публикувано на 02.05.24 в 17:39

Етнологът Анелия Овнарска: Писаното яйце е любовно послание

В петък се правят писаните яйца, пишат се от момите в предженитбена възраст. Това е различно от вапцването - боядисването. Писането на яйцата е с топъл восък, рисуват се специални елементи върху яйцето и после, когато падне восъкът, остава една красива рисунка.  Това е вид любовно послание, любовно писмо, защото тези яйца не са, за да бъдат..

публикувано на 02.05.24 в 17:26

На Велики четвъртък Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-та поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които участват в заниманията с децата, осигуриха всичко необходимо, за да могат децата да боядисат най-красивите яйца. На Велики четвъртък от Софийската света митрополия и организациите,..

публикувано на 02.05.24 в 17:06