Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата на Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета.

Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на "Дондуков" 2. Срещата бе закрита за медии и продължи 40 минути.

"Не съм предлагал нищо, продължаваме  комуникацията с президента. Диалогът продължава. До моментът, до който президентът не издаде указ, старите министри си изпълняват задълженията", съобщи Главчев на излизане от сградата.

"Нямам новина за съобщаване", каза той за смяната на министри. До момента, в който президентът не издаде указ, старите министри си изпълняват задълженията", обясни той.

Сутринта, малко преди 9:00 часа, служебният премиер Димитър Главчев пристигна в президентството във връзка с предлаганите от него промени в кабинета.

Преди два дни, в Брюксел, където пристигна за участие в двудневното заседание на Европейския съвет, служебният премиер каза, че очаква президентът Румен Радев да издаде указ за предложените промени в служебното правителство.

Главчев предложи смяната на служебния министър на външните работи Стефан Димитров и на служебния министър на земеделието Кирил Вътев, като местата им съответно да заемат Даниел Митов и Георги Тахов.

По-рано същия ден държавният глава коментира, че иска в петък да чуе реалните мотиви за исканата смяна. 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

The Economist: Макрон отново допусна възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон отново допусна възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна. В интервю за британското издание "Икономист" (The Economist) френският президент Еманюел Макрон казва, че въпросът за западни войски в Украйна не бива да се изключва предварително и трябва да бъде зададен, ако Москва пробие фронтовите..

публикувано на 02.05.24 в 15:21

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:06
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна

Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна. Онзи ден откриха топлата вода, че вече сме били 6 млн., всичко по читаво се е изнесло тук няма перспективи, особено на фона на геополитическите размествания. Това каза проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, в интервю пред БНР. И..

публикувано на 02.05.24 в 14:45

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където полицията се опитва да премахне барикадите и да разпръсне участниците в пропалестинските протести.  Има задържани в хода на полицейската операция по премахване на барикадите. Силите на реда предупредиха демонстрантите да се разотидат или ще бъдат арестувани.  По-рано при..

публикувано на 02.05.24 в 14:26

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на..

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Росица Кирова

Росица Кирова: Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на ГЕРБ

Изграждането на детска болница винаги е приоритет на партия ГЕРБ, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова:  "Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на политическа партия ГЕРБ. Стартирането на проекта за изграждане на детска болница всъщност започна в края на последния редовен мандат на господин Борисов и също..

публикувано на 02.05.24 в 14:01

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд, сочат данни на Националния статистически институт. Експерти отчитат, че това е причинило огромни загуби на икономиката. През последните години в Испания се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на трудовата емиграция. 339 000 души в трудоспособна възраст са..

публикувано на 02.05.24 в 13:57